Търсене в този блог

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Гравлакс (Маринована сьомга)

    Признавам, че не съм голям любител на сашими сьомгата или поне никога не си я поръчвам, когато ходя на суши ресторант. Същевременно изповядвам кулинарна философия, че човек трябва да опита всичко в този живот, за да знае, и да направи информиран избор дали ще яде определен вид храна или не. 
    Разглеждайки много рецепти за маринована сьомга (Гравлакс) любопитството ми се възбуди и беше наложително да опитам вкуса й. Цялата технология ме заинтригува. Дните, в които рибата се маринова, притиска и суши, всъщност променят нейната структура и вкус. Става по-плътна и добива много силен аромат на маринатата. Огромното й предимство е, че се приготвя изключително бързо, след това забравяте за нея за два до три дни и накрая я хапвате, фино нарязана, върху многозърнесто хлебче с нежно козе сирене, авокадо и каперси. Ще се изненадате колко е вкусно и води до пристрастяване!
   Прясно филе от сьомга можете да намерите на богато заредените, рибни щандове на Пикадили.


  Преди да ви покажа рецептата, бих искала да си припомним някои интересни факти за сьомгата.


    Сьомгата принадлежи към най-ценените рибни ястия в целия свят. И с пълно право! Едва ли има друга риба, която да може да бъде приготвена по толкова много различни начина. Нейното харектерно меко розово месо и ненатраплив вкус я правят един от хитовете в кухнята. Сурова, запечена, на скара или задушена тя заема сериозно място в менюто.
Повечето видове сьомга обитават ледено студените води на Тихия и Атлантическия океан. Срещат се в Русия, Финландия, Швеция, Норвегия и Северна Америка.
Сочното, плътно и вкусно месо на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини.

    Сьомгата е изключително полезна, отличен източник на протеини, витамини А и В, както и на и омега-3 мастни киселини, полезни както за здравите хора, така и за изложените на риск от сърдечно-съдови заболявания. Хайверът от сьомга е известен с чудесния си вкус и е предпочитана алтернатива на изискания черен хайвер.


Гравлакс (Маринована сьомга)

Продукти:

500 г филе от сьомга с кожа (от по-дебелата част)
2 ч.л. морска сол
черен пипер
2 ч.л. захар
1 и 1/2 ч.л. пушен, червен пипер
2 ч.л. зърна от кориандър
2 ч.л. зърна от фенел (резене)
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. Узо Tsantali
1/2 връзка ситно, нарязан копър

многозърнест хляб
козе сирене Chavreux
каперси
1 бр. авокадо
зехтин



Почистете филето от сьомга от костите. Измийте го добре и внимателно го подсушете с хартия. 
Покрийте дъното на тава или йена с прозрачно кухненско фолио.
Загрейте семената от кориандър и фенел в тиган, докато започнат да отделят аромат. Счукайте ги.
В купа смесете всички подправки - сол, захар, пипер, пушения, червен пипер, кориандър, фенел, кората от лимон и Узото. Разбъркайте добре. Ще получите нещо като паста, с която трябва да намажете обилно рибното филе, като започнете под самото филе и го измажете отгоре и отстрани. Разпределете си го по равно, така че да ви стигне. 


За финал покрийте филето със ситно нарязан копър. 


Поставете отгоре два пласта фолио и го увийте добре. Натиснете го с някаква тежест като купи или пълни консервни кутии, или каквото друго имате под ръка и го приберете в хладилник да се маринова минимум за 48 часа. Всеки ден го обръщайте. След два-три дни го извадете от хладилника, отстранете копъра и го измийте обилно под течаща вода. Подсушете го добре с хартия и го поставете в поднос. Поръсете с черен пипер и каперси и декорирайте с пресен копър. С помощта на остър нож отрежете фини филета от маринованата риба и ги поднесете върху филии многозърнест хляб, намазани с козе сирене, резен авокадо, каперси и струйка зехтин. 


Да ви е сладко!

Източник: Пикадили


2 коментара:

  1. Ани, чудесни рибни филийки! :) А аз обичам сьомга всякак, в това число и сурова. Сигурно е така, защото едно лято работих в суши ресторант и имах удоволствието да се насладя на прекрасния й вкус във внимателно приготвено суши. :) Опитай някой път. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ям мила, но в чистия й вариант сашими не ми харесва. Така, обаче, маринована е страхотна!

      Изтриване