Търсене в този блог

понеделник, 8 юни 2015 г.

Болярско вретено

    Днес ви представям една много вкусна рецепта за Болярско вретено - пилешки рула, с плънка от кисели краставички, гъби, сушени доматки и кашкавал, увити във фини слайсове от бекон. Чарът на това ястие е, че се приготвя сравнително бързо и всичко в една тава, която остава за измиване след това. Картофките поемат от аромата на бекона и леко се запичат с разтопения кашкавал. Много би му подхождало и леко сосче - например лек горчичен или винен сос, след като се разреже. Рецептата е адаптирана от Иван Звездев.


   Опитайте тази лесна рецепта и ми споделете "След кое ястие, което обичате да приготвяте, остават най-трудни за почистване домакински съдове?" 

Всички отговорили до петък 12.06.2015 г. ще участват в томбола и 3-ма ще спечелят подарък, най-новия препарат за почистване на съдове Fairy Platinum.



Продукти за 4 бр. вретено:

2 бр. пилешки гърди (пеперуда)
150 г бекон, нарязан на слайсове
сушени домати
кисели краставички
50 г кашкавал (или пушено сирене)
100 г гъби
30 г масло
черен пипер
сол
зехтин

1 кг. картофи
1/2 ч.л. черен пипер
сушен розмарин
черен пипер
сол
зехтин

Загрейте фурната на 200 градуса.
Разрежете пеперудите през средата и отстранете свързващия хрущял. Фино разрежете всяка една от гърдите през средата, но не докрай, така че да се уголеми площта им. Покрийте ги с прозрачно фолио, поставете ги върху дъска, отдолу с кърпа, за да стои стабилно, и ги начукайте, за да ги изравните като дебелина. Посолете и поръсете с черен пипер.
Измийте, нарежете и задушете гъбите с малко масло, до готовност. Охладете ги.
Нарежете сушените домати, краставичките и кашкавала.
Поставете три резена бекон на дъската и разположете напречно пилешкото филе, така че да легне върху бекона. 


На дългата страна на пилешкото месо подредете сушени доматки, нарязани кисели краставички, малко задушени гъби и отгоре кашкавал. 


Завийте на руло, заедно с бекона и внимателно прехвърлете в тава, със завитата част надолу. Ако е необходимо можете да ги укрепите с клечка за зъби. По същия начин оформете и другите 3 рула. По желание може две от рулата да направите и без бекон. 


Полейте със струйка зехтин.
Обелете и нарежете картофите на парчета. Сложете ги в купа и ги объркайте с малко зехтин, черен пипер, сол, розмарин и червен пипер. Разпределете ги около рулата в тавата и я пъхнете във фурната. Готови са след около 20-25 минути, когато рулата добият златист загар, а картофките са готови.
Нарежете рулата, леко под ъгъл, на филийки и поднесете. Подхожда им бяло вино Траминер.

Да ви е сладко!

Ако и вие като мен обичате да готвите и експериментирате в кухнята, но не обичате да оставяте след себе си купчина от съдове, които са участвали в процеса на готвене - тенджери с остатъци от сос, тави със загорял слой и прибори, с които e сервирано то, сега Fairy Platinum ви позволява да пробвате колкото рецепти пожелаете, защото със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, измива всички мръсни съдове, които остават след кулинарното ви постижение! Лично изпробвано!





19 коментара:

  1. Лора Йовчева8 юни 2015 г. в 15:10

    След приготвяне на баница тавата има нужда от накисване и търкане wink emoticon Може този нов препарат да помогне и да спести търкането.

    ОтговорИзтриване
  2. Мери Стоева8 юни 2015 г. в 15:31

    След лазаня и баница!

    ОтговорИзтриване
  3. След приготвяне на сладко от смокини, последния път така и не успях да си измия тенджерата в която го варих :D

    ОтговорИзтриване
  4. А! Малко оцет и става огледало!

    ОтговорИзтриване
  5. Когато правя баница с тиква и забравя да сложа хартия за печене в тавата после настава борбата. Киснене, разни абразиви, търкане, жулене.... карамела от захарта не ще и не ще да се махне. Мъкаааа!!! :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  6. Най-трудно измивам тигана след пържене на кюфтета. Уж е тефлонов, но остава един твърд слой и е ужасно. Кисна във вряла вода и 2 дена мия тиган.

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,
    домакинските съдове се измиват най - трудно, когато ястието не се приготвя по подходящия за целта начин в подходящ съд.Зависи много от това, какъв е материала, от който е изработен съда.След печене на тиква съдовете се мият доста трудно.Също и след пържене на риба или кюфтета.Обикновено има много нагар, който трябва добре да се почиства.
    Поздрави, перфектно е рулото !

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо да след печене на тиква, миенето на тавата е истинско мъчение!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта! Относно играта - след пържоли, риба и всякакво месо. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Трудно е миенето на съда , в който е правен врящ и бъркан качамак /затова се накисва веднага с вода и става лесно , а и много вкусно./

    ОтговорИзтриване
  11. Ани, вретеното е разкош! Не ме включвай в томболата, за това и няма да отговоря кои съдове и с какво цапам най-много:)) но само да ти кажа под секрет, че тези препарати са едни от предпочитаните ми за миене на съдове:). Поздрави и късмет в играта на участниците!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички, които участваха в анкетата на Вкуснотека и Fairy "След кое ястие, което обичате да приготвяте, остават най-трудни за почистване домакински съдове?"
    Късметлиите, които системата изтегли са с коментарите на Лора Йовчева, Алби и Мери Стоева. Те ще получат подарък новия препарат за упорити мазнини Fairy Platinum.
    Моля да се свържете с мен на имейл igra_vkusnoteka@abv.bg, за да ми оставите адрес и координати, на които да изпратим наградите.
    Честито! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаряна "Вкуснотека", Ани и Fairy!

    ОтговорИзтриване
  14. Na Bulgarski ezik li e --" slaisove"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, пишете на български. В кулинарията се използват много чуждици. Сещате ли се за по-точна дума?

      Изтриване