Аромат на лято и море. Такъв вкус имат Мидите с бяло вино и чесън. Приготвят се изключително бързо, буквално за 3-5 минути и са много вкусни. Повече време отнема внимателното им почистване под течаща вода. Гответе само напълно затворени миди. Изхвърлете отворените, те не са живи. При поднасянето ги полейте с бульона от готвенето, защото е божествен. Наздраве!
Когато можете да избирате, избирайте миди, които са живи, т.е. затворени. Най-разпространените миди на пазара са черните миди. Трябва да миришат на море. Продават се в мрежички, за да дишат, съхраняват се върху лед. Не купувайте миди с нащърбени или счупени черупки, те не са живи.
Продукти:
500 г черни миди
30 г масло
30 мл. зехтин
1 скилидка чесън
2 рибки аншоа
120 мл. качествено бяло вино
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз
Измийте мидите с четка под течаща вода. Отскубнете мустачките и внимателно ги измийте.
Изхвърлете отворените миди и запазете само добре затворените за готвенето.
В тенджера загрейте на бавен огън маслото и зехтина. Стиснете скилидката чесън и сложете рибките аншоа. Бъркайте, докато рибките се стопят и изсипете мидите в тенджерата. Налейте бялото вино, усилете леко котлона, затворете капака и ги оставете да се готвят няколко минути. Отворете капака, поръсете с черен пипер, сол и пресен магданоз. Готови са, когато мидите се отворят. Изхвърлете мидите, които не са се отворили.
Поднесете ги в купа и ги полейте с бульона.
Да ви е сладко!
Mussels with white wine and garlic
Products:
500 g mussels
30 g butter
30 ml. olive oil
1 clove garlic
2 fish anchovies
120 ml. quality white wine
pepper
salt
bunch fresh parsley
Wash mussels with a brush under running water. Pull the mustache and carefully wash them.
Discard the mussels that are open and save closed one for cooking.
In a saucepan over low heat, heat the butter and olive oil. Squeeze garlic cloves and put fish anchovies.Stir until the fish melts and pour the mussels into the pan. Pour white wine, turn up the heat, close the lid and let them cook a few minutes. Open the lid, sprinkle with pepper, salt and fresh parsley.They are ready when the mussels open. Throw away the mussels that are not open.
Serve them in a bowl and pour broth.
Enjoy!
Страхотна си! Благодаря за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Краси. Обожавам миди. Надявам се да ти хареса рецептата.
ИзтриванеНаистина са божествени на вкус, много обичам! Чудесно си ги представила, Аничка. :)
ОтговорИзтриванеСамо да кажа нещо, което знам от Ивето ("Меню") - живите миди се затварят при удар или друго нещо, което ги стресра, затова се готвят само те. Но после, когато са сготвени, ако някоя остане затворена, се изхвърля и в никакъв случай не се отваря, за да се консумира. Мидите могат да причинят лошо натравяне...
Поздрави, Аничка! :)
Точно така е Геринце :)
Изтриванечудесна рецепта! с мъжа ми не обича/х/ме миди, но след като видях рецептата, а след нея и пресни миди в магазина, реших да я пробвам. много ни харесаха, което си е голямо постижение ;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Много се радвам, че съм променила възприятието ви за мидите. Те са много полезни и чудесен протеин. Не ги пренебрегвайте.
ИзтриванеСърдечни поздрави
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеАни, това е любимата ми рецепта. Цяло лято седмично я приготвям за семейството. Обожаваме я :) Дори в допълнение изстисквам и малко портокалов сок за разкош и добавям екстра върджин зехтин върху мидите.
ИзтриванеБожествено вкусно звучи Милена. Наздраве за прекрасните летни вечери :)
ИзтриванеРовя се за рецепта за миди с бяло вино и попадам на тази вкусотия, БЛАГОДАРЯ ТИ!
ОтговорИзтриванеА след това се оказва, че сме били колежки. Тази вечер ще я пробвам задължително :)
Поздрави от Пловдив,
Ивелина
Здравейте Ивелина. Поздравете любимия Пловдив от мен :)
ИзтриванеРецептата за миди е много лесна и апетитна. Наздраве!