събота, 15 август 2015 г.

Миди с бяло вино и чесън

    Аромат на лято и море. Такъв вкус имат Мидите с бяло вино и чесън. Приготвят се изключително бързо, буквално за 3-5 минути и са много вкусни. Повече време отнема внимателното им почистване под течаща вода. Гответе само напълно затворени миди. Изхвърлете отворените, те не са живи. При поднасянето ги полейте с бульона от готвенето, защото е божествен. Наздраве!




Мидите (Bivalvia, Плочкохрили) са водни мекотели, тялото на които е съставено от глава и крак и е защитено от две симетрични черупки. Включва около 30000 вида, разпространени из всички морета и океани, като и известен брой сладководни.
Когато можете да избирате, избирайте миди, които са живи, т.е. затворени. Най-разпространените миди на пазара са черните миди. Трябва да миришат на море. Продават се в мрежички, за да дишат, съхраняват се върху лед. Не купувайте миди с нащърбени или счупени черупки, те не са живи. 


Продукти:

500 г черни миди
30 г масло
30 мл. зехтин
1 скилидка чесън
2 рибки аншоа
120 мл. качествено бяло вино
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз

Измийте мидите с четка под течаща вода. Отскубнете мустачките и внимателно ги измийте.
Изхвърлете отворените миди и запазете само добре затворените за готвенето.
В тенджера загрейте на бавен огън маслото и зехтина. Стиснете скилидката чесън и сложете рибките аншоа. Бъркайте, докато рибките се стопят и изсипете мидите в тенджерата. Налейте бялото вино, усилете леко котлона, затворете капака и ги оставете да се готвят няколко минути. Отворете капака, поръсете с черен пипер, сол и пресен магданоз. Готови са, когато мидите се отворят. Изхвърлете мидите, които не са се отворили.
Поднесете ги в купа и ги полейте с бульона.

Да ви е сладко!


Mussels with white wine and garlic


Products:

500 g mussels 
30 g butter
30 ml. olive oil 
1 clove garlic 
2 fish anchovies 
120 ml. quality white wine 
pepper 
salt 
bunch fresh parsley

Wash mussels with a brush under running water. Pull the mustache and carefully wash them.
Discard the mussels that are open and save closed one for cooking.
In a saucepan over low heat, heat the butter and olive oil. Squeeze garlic cloves and put fish anchovies.Stir until the fish melts and pour the mussels into the pan. Pour white wine, turn up the heat, close the lid and let them cook a few minutes. Open the lid, sprinkle with pepper, salt and fresh parsley.They are ready when the mussels open. Throw away the mussels that are not open. 
Serve them in a bowl and pour broth.

Enjoy!

9 коментара:

  1. Страхотна си! Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Краси. Обожавам миди. Надявам се да ти хареса рецептата.

      Изтриване
  2. Наистина са божествени на вкус, много обичам! Чудесно си ги представила, Аничка. :)
    Само да кажа нещо, което знам от Ивето ("Меню") - живите миди се затварят при удар или друго нещо, което ги стресра, затова се готвят само те. Но после, когато са сготвени, ако някоя остане затворена, се изхвърля и в никакъв случай не се отваря, за да се консумира. Мидите могат да причинят лошо натравяне...
    Поздрави, Аничка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. чудесна рецепта! с мъжа ми не обича/х/ме миди, но след като видях рецептата, а след нея и пресни миди в магазина, реших да я пробвам. много ни харесаха, което си е голямо постижение ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Много се радвам, че съм променила възприятието ви за мидите. Те са много полезни и чудесен протеин. Не ги пренебрегвайте.
      Сърдечни поздрави

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, това е любимата ми рецепта. Цяло лято седмично я приготвям за семейството. Обожаваме я :) Дори в допълнение изстисквам и малко портокалов сок за разкош и добавям екстра върджин зехтин върху мидите.

      Изтриване
    2. Божествено вкусно звучи Милена. Наздраве за прекрасните летни вечери :)

      Изтриване