събота, 22 август 2015 г.

Рибни кюфтенца от пъстърва

   Ароматни и невероятно вкусни рибни кюфтенца от пъстърва - един по-различен и вкусен начин да поднесете тази любима риба. Акцентът в тях са ароматът и вкусът на пъстървата, без излишни подправки и билки. Комбинацията със задушените чушки е страхотна. Рецептата не е от най-бързите, но е от тези, които непременно си заслужава да опитате! 



Пъстърва



Съществуват няколко вида - дъгова пъстърва, балканска пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове най-често обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород. Има дълго вретеновидно тяло. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини.Това е в резултат на непрекъснатото й движение.Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно и когато стигне средното течение, където е топло се връща в горното течение.
Цялата пъстърва обикновено се приготвя пълнена или печена. Филетата могат да бъдат пържени, задушавани в мазнина, варени на пара, печени на скара, на жар и във фурна. По-малките пъстърви се пържат цели, като най-добрият начин е оваляни в брашно, изпържени до златисто в чисто масло и подправени с лимон и магданоз. Съчетава се чудесно с лук, чесън, гъби и бекон.
Купувайте пъстърва със светла и лъскава кожа, чието месо “трепти” и променя отражението си.

Рибни кюфтенца от пъстърва 

Продукти за 8 бр. кюфтенца:

2 бр. риби пъстърва
черен пипер
сол
зехтин
5-6 картофа
1 връзка пресен лук
1 морков
1 връзка пресен магданоз

100 г брашно за овалване

3 бр. трицветни чушки (червена, зелена, жълта)
1 малка глава лук
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса:

2 с.л. бяло вино
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. вода
1/2 глава лук, нарязан на ситно
2 с.л. готварска сметана
50 г. масло
черен пипер
сол

свежа рукола за поднасяне


Загрейте фурната на 200 градуса. 
Обелете и сварете картофите в тенджера с вода и малко сол. Намачкайте ги с вилица.
Измийте и сложете рибите в тава. Полейте ги със струя зехтин, поръсете ги с черен пипер и сол и ги изпечете за 20 минути. Не гасете фурната.
Задушете в тиган с малко зехтин и вода ситно нарязан пресен лук и един морков, до омекване. 
Почистете рибата от костите и я накъсайте на малки парченца, като внимавате да отстраните малките костици. 
Смесете в купа задушените лук и морков, намачканите картофи, накъсаните рибни парченца и нарязан на ситно магданоз. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. Сместа е хомогенна и не се нуждае от яйце, за да я спои. Оформете с ръце кюфтета с дебелина 2 пръста и ги оваляйте от двете страни в брашно. 
Загрейте тиган с малко зехтин и изпържете кюфтетата от двете страни за 3-4 минути. Прехвърлете ги в тава и ги печете 15 минути.
Докато се пекат пригответе гарнитурата. Нарежете лука и чушките на жулиени и ги задушете в тиган в малко зехтин. 
Пригответе соса като сложите в един съд ситно нарязания лук, виното, лимоновия сок и 3.с.л. вода да кипнат. Когато течността започне да се редуцира отстранете от котлона и добавете готварската сметана и маслото. Разбъркайте и минете през цедка. 
Поднесете рибните кюфтенца, поляти със соса и свежа рукола, в компанията на задушените чушки. 

Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.womanandhome.com/recipes/533835/deep-trout-fish-cakes-with-lemon-butter-chive-sauce-recipe

8 коментара:

  1. Ани, страхотно предложение, много ми харесват кюфтенцата ти! :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно предложение Ани.Много отдавна не съм приготвяла рибни кюфтенца, подсещаш ме за тях с твоята невероятна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам ако ги опиташ Ели.

      Изтриване
  3. Не държа а е бързо, държа да е вкусно. тази рецепта много ми допада, Ани. Поздравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Марте. Страхотни са наистина!

      Изтриване
  4. здравейте! колко кюфтенца излизат от посочените продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, излизат около 8-9 кюфтета с тази големина на снимката.

      Изтриване