Пъстърва
Съществуват няколко вида - дъгова пъстърва, балканска пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове най-често обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород. Има дълго вретеновидно тяло. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини.Това е в резултат на непрекъснатото й движение.Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно и когато стигне средното течение, където е топло се връща в горното течение.
Цялата пъстърва обикновено се приготвя пълнена или печена. Филетата могат да бъдат пържени, задушавани в мазнина, варени на пара, печени на скара, на жар и във фурна. По-малките пъстърви се пържат цели, като най-добрият начин е оваляни в брашно, изпържени до златисто в чисто масло и подправени с лимон и магданоз. Съчетава се чудесно с лук, чесън, гъби и бекон.
Купувайте пъстърва със светла и лъскава кожа, чието месо “трепти” и променя отражението си.
Рибни кюфтенца от пъстърва
2 бр. риби пъстърва
черен пипер
сол
зехтин
5-6 картофа
1 връзка пресен лук
1 морков
1 връзка пресен магданоз
100 г брашно за овалване
3 бр. трицветни чушки (червена, зелена, жълта)
1 малка глава лук
черен пипер
сол
зехтин
продукти за соса:
2 с.л. бяло вино
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. вода
1/2 глава лук, нарязан на ситно
2 с.л. готварска сметана
50 г. масло
черен пипер
сол
свежа рукола за поднасяне
Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете и сварете картофите в тенджера с вода и малко сол. Намачкайте ги с вилица.
Измийте и сложете рибите в тава. Полейте ги със струя зехтин, поръсете ги с черен пипер и сол и ги изпечете за 20 минути. Не гасете фурната.
Задушете в тиган с малко зехтин и вода ситно нарязан пресен лук и един морков, до омекване.
Почистете рибата от костите и я накъсайте на малки парченца, като внимавате да отстраните малките костици.
Смесете в купа задушените лук и морков, намачканите картофи, накъсаните рибни парченца и нарязан на ситно магданоз. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. Сместа е хомогенна и не се нуждае от яйце, за да я спои. Оформете с ръце кюфтета с дебелина 2 пръста и ги оваляйте от двете страни в брашно.
Загрейте тиган с малко зехтин и изпържете кюфтетата от двете страни за 3-4 минути. Прехвърлете ги в тава и ги печете 15 минути.
Докато се пекат пригответе гарнитурата. Нарежете лука и чушките на жулиени и ги задушете в тиган в малко зехтин.
Пригответе соса като сложите в един съд ситно нарязания лук, виното, лимоновия сок и 3.с.л. вода да кипнат. Когато течността започне да се редуцира отстранете от котлона и добавете готварската сметана и маслото. Разбъркайте и минете през цедка.
Поднесете рибните кюфтенца, поляти със соса и свежа рукола, в компанията на задушените чушки.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://www.womanandhome.com/recipes/533835/deep-trout-fish-cakes-with-lemon-butter-chive-sauce-recipe
Ани, страхотно предложение, много ми харесват кюфтенцата ти! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Благодаря ти сладуранке :)
ИзтриванеЧудно предложение Ани.Много отдавна не съм приготвяла рибни кюфтенца, подсещаш ме за тях с твоята невероятна рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много ще се радвам ако ги опиташ Ели.
ИзтриванеНе държа а е бързо, държа да е вкусно. тази рецепта много ми допада, Ани. Поздравче!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Марте. Страхотни са наистина!
Изтриванездравейте! колко кюфтенца излизат от посочените продукти?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, излизат около 8-9 кюфтета с тази големина на снимката.
Изтриване