Здравейте приятели! Днес искам да ви предложа една изключително вкусна рецепта за глазирано филе от сьомга в нестандартна комбинация с праскови. Доверете ми се и опитайте тази Корейска рецепта. Прасковите придават нежност, аромат и приятна свежест на рибата, а глазурата мекота и лека сладост. Приготвя се изключително бързо.
Прясно филе от сьомга можете да намерите на богато заредените, рибни щандове на Пикадили.
Преди да ви покажа рецептата, бих искала да си припомним някои интересни факти за сьомгата.
Сьомгата принадлежи към най-ценените рибни ястия в целия свят. И с пълно право! Едва ли има друга риба, която да може да бъде приготвена по толкова много различни начина. Нейното харектерно меко розово месо и ненатраплив вкус я правят един от хитовете в кухнята. Сурова, запечена, на скара или задушена тя заема сериозно място в менюто.
Повечето видове сьомга обитават ледено студените води на Тихия и Атлантическия океан. Срещат се в Русия, Финландия, Швеция, Норвегия и Северна Америка.
Сочното, плътно и вкусно месо на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини.
Сьомгата е изключително полезна, отличен източник на протеини, витамини А и В, както и на и омега-3 мастни киселини, полезни както за здравите хора, така и за изложените на риск от сърдечно-съдови заболявания. Хайверът от сьомга е известен с чудесния си вкус и е предпочитана алтернатива на изискания черен хайвер.
Продукти:4 филета от сьомга
черен пипер
сол
продукти за глазурата:
2 с.л. масло
1 и 1/2 с.л. кафява захар
2 с.л. едрозърнеста, Дижонска, ретро горчица
1 с.л. соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол
1 кг пресни праскови
50 мл. зехтин
Сложете всички продукти за соса в малка тенджерка на котлона и ги кипнете с непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона, когато сместа заври.
Измийте, обелете и нарежете прасковите на малки кубчета.
Подредете рибните филета в тавичка. Поръсете ги с черен пипер и сол и ги намажете с половината от глазурата. Останалата глазура разбъркайте в прасковите. Разпределете ги върху рибата, полейте със струйка зехтин и я изпечете за около 20 минути на силно загрята фурна. Внимателно преместете решетката на най-горното ниво, превключете на грил и запечете филетата за 5 минути, докато глазурата стегне добре и прасковите леко покафенеят.
Поднесете върху задушен с масло бял ориз и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.
Източник: адаптирано от: http://www.beyondkimchee.com/glazed-salmon-peaches/
Ани, сигурна съм във вкуса на тази чудесна комбинация!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, знам, че ще я опиташ. Божествено вкусно е!
ИзтриванеТака и изглежда - божествено вкусно! Представям си как сьомгата си хармонира с този интересен вкус. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Аничка!
Благодаря ти Гери мила. Комбинацията е перфектна! Балансиран сладко-солен вкус. Разкош! :)))
ИзтриванеСтрахотно 👍 Непременно ще го направя
ОтговорИзтриванеРецептата е изпробвана многократно и вярвам, че няма да ви подведе Деница.
ИзтриванеНещо невероятно стана.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко! Това е най-любимата ми рецепта за сьомга.
Изтриване