Търсене в този блог

сряда, 14 октомври 2015 г.

Хапки от полента с песто, козе сирене и сушен домат

    Полента, качамак или мамалига - под толкова много имена е познато това ястие. Но независимо от името си полента дава безкрайно много възможности и импровизации. Полента (или царевичен грис) е ястие от италианската кухня. Широко разпространена е в Северна Италия, района на Ломбардия и Венеция. В миналото е била популярна като храна на селяните, а в края на 20-век навлиза в кулинарните среди и добива много вариации. Днес може да бъде открита в менюто на много елитни ресторанти. Поднася се с различни видове сирена, сосове и много добавки. Поднася се като основно ястие или като гарнитура към меса или зеленчуци. Полентата съдържа белтъчини, фибри и малко мазнини. Съдържа още витамини от група B, калий, желязо и фосфор. Подходяща е за хора на безглутенова диета. Полентата може да се свари с вода или бульон, но аз избрах да я направя с прясно мляко, за още по-нежен вкус. Инстантната, италианска полента MolinodiFerro се сварява буквално за 2-3 минути. 
     Благодарение на магазини "Дар от Боговете" имам удоволствието да ви представя един изключително вкусен и фин начин за приготвяне и поднасяне на полента. Обещавам ви, че ще се влюбите! Малки хапки полента, запечатани в малко зехтин на тигана и гарнирани със сос Песто, козе сирене Chevreux и парченца сушен домат. Поръсени с кедрови ядки тези мини хапки са истинска наслада за сетивата. Поднесете ги с чаша бяло вино и ще бъдете звездата на всяко парти. 


Продукти: 

2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко Elle & Vire
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
1 ч.ч. полента MolinodiFerro, Italia
70 г пармезан Грана Падано
50 г масло Elle & Vire
черен пипер
щипка сол
зехтин Costa Doro extra virgin

сос Песто Cirio
сушени домати Ponti
козе сирене Chevreoux
кедрови ядки
прясна мащерка за украса


Кипнете млякото, заедно със скилидката чесън, мащерката и розмарина, колкото да пуснат ароматите си. След това ги извадете с лъжица и внимателно започнете да сипвате полентата, като непрекъснато бъркате на слаб огън. След няколко минути ще се сгъсти. Добавете настърган Пармезан и масло и бъркайте, докато се стопят напълно и полентата започне да става на топка и да се задържа на лъжицата. 


Намажете малка тавичка с масло и разпределете топлата полента с ръце в нея. Притиснете, така че да получите дебелина от около 0.5 см. Оставете напълно да се охлади. 

Сложете малко зехтин в тигана и го загрейте на котлона. С помощта на форма изрежете колкото можете повече хапки от полентата и ги изпържете от двете страни в тигана до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Украсете ги с малко сос песто, козе сирене и парченца сушен домат. При поднасянето поръсете хапките с кедрови ядки и листенца мащерка.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.recipegirl.com/2007/12/05/sundried-tomato-polenta-bites/#_a5y_p=1095918

P.S. Всеки продукт от гореизброените може да се замени с друг подобен на друга марка, но е възможно вкусът също да се промени.

Тази публикация се осъществява в партньорство с магазини "Дар от боговете"

9 коментара:

  1. Ани,
    влюбих се в твоите хапки от полента.Баба ми навремето е разказвала колко много мамалига / така е популярна в Добруджа / са употребявали и са имали здрави зъби.Преди години поради голяма бедност много хора са смесвали царевичното брашно с картофи или някакво друго и така са се прехранвали.Ползвала съм италианско и румънско царевично брашно за полента и мога да кажа,че и двете са много добри.Но си правим и домашно брашно от собствено произведена царевица, препичаме леко зърната преди да ги смилим.Чудна полента се получава от такова брашно.
    Прекрасна идея за парти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, чувала съм за това, че бедните някога много са се хранили с мамалига. Сигурна съм, че домашното си е най-добро. Много се радвам, че ти харесва моето предложение. Невероятно вкусно се получи!

      Изтриване
  2. И аз съм голям почитател! Често си приготвям качамак и наистина е хранително и бързо ястие (използвам царевиччен грис). Обаче, Аничка, твоите хапки ми взеха ума... Толкова елегантни, толкова красиви и толкова вкусни, браво! Хубав ден ти пожелавам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти. Много си мила. Почерпи се :)

      Изтриване
  3. Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  4. Царевично брашно или царевичен грис е по-добре да се използва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, полентата е царевично брашно.

      Изтриване
    2. Благодаря! От всички публикации от нета вече не бях сигурна ;)

      Изтриване