Търсене в този блог

събота, 24 октомври 2015 г.

Есенна полента торта с ябълки и круши

    Преди седмица ви показах една много вкусна рецепта за Солени хапки от полента с песто, козе сирене и сушен домат, а днес искам да ви представя полентата в ново амплоа - в сладък вариант, приготвена като есенна торта с ябълки и круши. Няма да повярвате, че е възможно.!Нежна, вкусна и изпълнена с ароматите на есента торта, която ще ви заплени..Доверете ми се и няма да сбъркате. Ще ви очарова!


Продукти за блата ( 20,5 см.):

125 г меко масло Elle & Vire
125 г захар
2 яйца
85 г фина полента MolinodiFerro, Italia
25 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
кората от 1 лимон

продукти за крема:

150 г крема сирене St Moret
1 с.л. пудра захар
кората от половин лимон
1 ванилия
1 с.л. лимонов сок
140 мл. сладкарска сметана Elle & Vire

продукти за сладкото от ябълки и круши:

1 ябълка
1 голяма круша
30 г масло Elle & Vire
3-4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче

80 г. натурален шоколад за настъргване Valhrona


Загрейте фурната на 190 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта. Едно по едно добавете яйцата и разбийте сместа. Сложете ванилията и лимоновата кора.
В купа смесете полентата, брашното и бакпулвера, разбъркайте и ги изсипете в яйчената смес. Разбийте с миксер до хомогенност.


Покрийте тава с хартия за печене и поставете отгоре ринга. Излейте сместа и я заравнете. Печете блата до готовност около 20 минути, като го проверете с клечка. Охладете го напълно и прекарайте леко нож по ръба, за да го отделите от формата.
В купа разбъркайте с лъжица всички съставки за крема без сметаната. Нея разбийте с миксер на сняг и внимателно я прибавете в крема.


Обелете и нарежете плодовете на кубчета. Сложете ги в тиган, заедно с маслото, кафявата захар и малко вода и ги кипнете. Задушете ги до омекване, докато течността се изпари, а сладкото се сгъсти. Сложете подправките и ги разбъркайте добре.


Обърнете блата върху форма за торта. Намажете го с крема, а отгоре разпределете сладкото от ябълки и круши. Финалният щрих е малко настърган, натурален шоколад.
Охладете за една нощ в хладилника и поднесете.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: сп.Good food.
NB: Фина полента MolinodiFerro, Italia можете да откриете в магазини Дар от Боговете.

15 коментара:

  1. Ани, чудесна торта! Със сигурност е много вкусна - изглежда пръхкава, но и сочна. :) Златна есен ти желая!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геринце, точно такава е,пръхкава и същевременно много ароматна и божествено вкусна. Страхотна е!

      Изтриване
  2. Страхотна, а и така красиво поднесена! Майсторка си Ани, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Маги! Много се радвам, че ти харесва!

      Изтриване
  3. Страхотно, Ани! Стра-хот-но!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,
    прекрасна , много интересна торта.Царевичното брашно е чудесно, прекрасно приложение си му намерила.И аз го използвам много в кухнята, дори повече от пшеничното.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Препоръчително е за хора, които се хранят и без глутен.
      Аз станах абсолютен фен на полентата - както в сладък, така и в солен вариант.

      Изтриване
  5. А дали са задължителни точно тези марки за продуктите? Ако маслото не е Elle & Vire например, няма ли да се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Разбира се, че можете да замените всеки един от продуктите с други марки. Например маслото и полентата можете да ги откриете другаде. Публикацията се осъществява в партньорство с магазин Дар от Боговете и затова, предложените продукти са от тях. :)

      Изтриване
  6. От къде намирате тези френски продукти в БГ?Аз съм в Англия и ги няма по магазините ,а само онлайн и са мега скъпи(особено шоколада)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Дани, висококачествени френски продукти в България можете да намерите в магазини Дар от Боговете.

      Изтриване
  7. Благодаря ви Ани ,а аз разчитам на Амазон :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта! Дали ще е възможно за сладкишите специално да описвате размера на формите или тавите, които използвате? :)

    ОтговорИзтриване