Търсене в този блог

петък, 9 октомври 2015 г.

Веган шоколадов мус

    Когато за първи път прочетох за метода "aquafaba" не можех да повярвам, че е възможно. Акуафаба е алтернативен начин за заместване на яйца в рецепти. 100 % приложим при вегани и хора с алергии към яйца. Феноменално е как вода от сварен нахут (и други бобови) се разбива с миксер и добива консистенция на белтъци. С нея можете да правите различни десерти, по начина, по който ползвате и яйца. Все още учените не могат да кажат каква е причината за тази химическа реакция. Предполага се, че съдържанието на водата на липиди и есенциални мастни киселини е причината, други вероятни причини са съдържанието на албумин, протеини, захари и нишесте. Във всеки случай този метод дава безброй възможности за импровизации. Опитайте този шоколадов мус, за да изпробвате сами процеса. Аз много се забавлявах. Разказах ви рецептата в интервюто в сутрешния блок в събота по радио Хоризонт и реших да я споделя сега с вас. Нахутът можете да ползвате за салата. 


Продукти за 2 бр.:

300 мл. вода от 200 г. суров нахут
200 г натурален шоколад Valhrona
5 с.л. пудра захар

за украса:

натрошени орехи
зърна нар
1 смокиня


Накиснете нахута за една нощ и излейте водата. Залейте го с обилно количество вода и го сварете за час и половина. Можете да ползвате и тенджера под налягане. Извадете зърната с решетъчна лъжица и върнете водата на котлона да поври още 15-тина минути. Не махайте пяната. Охладете я напълно. Необходими са ви 300 мл. от нея.


Стопете на водна баня, на тих огън шоколада. Охладете го напълно.
Прецедете студената вода от нахута и я разбийте, с помощта на миксер до меки връхчета. Добавете пудрата захар и разбийте отново. Може да отнеме около 10-15 минути. Внимателно добавете "белтъците" към стопения шоколад и бъркайте с шпатула. Сместа ще ги поеме и ще се втечни леко. Налейте шоколада в чашки и го охладете за няколко часа, за да стегне. 
Украсете със ситно смлени орехи, зрънца нар и резен смокиня.


Да ви е сладко!

Шоколад Valhrona можете да откриете в магазини Дар от Боговете 


16 коментара:

  1. Чудесна рецепта, Ани! Това възбуди любопитството ми! Ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще го опиташ Люси. Дава безкрайни възможности!

      Изтриване
  2. Виж ти! Не бях чувала за това. И малко ме е яд... Защото с удоволствие бих опитала, дай ми на мен шантави идеи. :) Ама пусто... Бобовите ми създават разни проблеми и невинаги мога да хапвам. Сигурна съм обаче, че мусът е чудесен, Ани!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го Гери. Първо ще изхвърлиш една вода и след това ще го свариш. Надявам се да ти хареса. Още повече изобщо никакъв вкус не придава.

      Изтриване
  3. О това трябва да се пробва непременно, не за друго, но просто докато не видя как стават от водата твърди връхчета...не че не вярвам. :)
    Красиво е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно Алби. Опитай го сама и ще останеш изумена :)))

      Изтриване
  4. Ха, ама че интересно:)
    Ще опитам, още повече, че суровите яйца изобщо не са ми по вкуса.
    А може ли да се ползва водата от консерва сварен нахут?
    Чудесен мус, и с тези смокинка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, и аз не обичам сурови яйца в десерт. Освен в агнесата. Тогава избирам пресни. Може с консерва да. Само гледай да не съдържа сол.

      Изтриване
  5. Ани,
    чудесна рецепта.За жалост все повече хора имат проблеми с приема на една или друга храна.Яйцата могат да се заменят и с водата от накиснато ленено семе.Има и други начини, много вегани ги знаят.Чудесен мус се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е. Хубаво е да има заместители на яйцата. Поздрави Ели.

      Изтриване
  6. здравейте! много ме заинтригува тази рецепта, само дългото варне на нахута...задължително ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Варенето час и половина е необходимо, за да омекне, а след това се вари и на котлона, за да се образува пяната.

      Изтриване
  7. Мусът е чудесен и смятам скоро да се пробвам и аз. Имам само един (малко тъп) въпрос - от горните количества само 2 порции ли излизат? Малко притеснително ми звучи 100 г шоколад на порция...

    ОтговорИзтриване
  8. Да, количествата са за две порции, не се тревожете.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,шоколада от къде можем да намерим?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, натурален шоколад Valhrona можете да откриете в магазини Дар от боговете. Ако не сте от София можете да го замените с друг вид натурален шоколад.

      Изтриване