Търсене в този блог

вторник, 26 януари 2016 г.

Ябълка баклава

    Няма по-лошо нещо от това да не си здрав. Когато си здрав не го оценяваш, но когато си болен искаш да можеш да правиш всичко, за което по принцип нямаш време. И ако нормалните хора лежат и спят, когато имат бъбречна криза, то аз отново готвя. Не знам коя е тази сила, която ме кара да не ме свърта на едно място, но трябва да съм й благодарна за вдъхновението, което ме усенява в такива моменти. 
    В един такъв пристъп реших да приготвя печени ябълки с плънка, но в малко по-различен вид, малко като баклава, редени и поляти със сироп. Честно да ви призная много ми се усладиха с кафето. Получиха се толкова сочни, мекички и ароматни, че с чиста съвест се почерпих, за да си повдигна болничния дух :) Плънката е направо вдъхновяваща и можех да я изгреба с лъжицата, още преди да съм напълнила ябълките. Самата рецепта ви дава много голямо поле за интерпретации - дали да сложите краве или кокосово масло, дали да сложите орехи, кашу или бадеми (аз заложих на кашу, защото това имах в момента), дали да сложите червени боровинки или друг вид сушен плод, като кайсии или смокини, дали да сложите сироп от агаве, кленов сироп, мед или дори захар. Всичко зависи от това, колко здравословен и диетичен искате да бъде десертът ви. Всъщност като се замисля, единствената задължителна съставка в тази рецепта са ябълките :) 


Продукти:

3-4 зелени ябълки

продукти за плънката:

1 с.л. кокосови стърготини
3 шепи, счукани ядки (кашу, бадеми или орехи)
2 шепи сушени червени боровинки
1/2 ч.л. канела
1 ванилия
4 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)
50 г. разтопено масло (или кокосово)
кората от половин портокал

продукти за сиропа:

2 кафени чаши вода
3 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)

Измийте и обелете ябълките с белачка за картофи. 


Внимателно издълбайте дупка в средата и извадете семките и дръжката. Нарежете ги на филии и запазете всяка ябълка по този начин.
Нарежете на ситно сушените боровинки и ядките. Сложете в купа всички съставки за плънката и ги разбъркайте - ядките, боровинките, кокоса, портокаловата кора, канелата, ванилията, 2 с.л. от сиропа от агаве и 2 с.л. от стопеното масло. Останалото запазете за поливане преди печене. Редувайте филии с плънка, между тях. Завършете с капаче от ябълка. 


Поставете ги в йена или тава и ги полейте с останалото, стопено масло и агаве сироп. 


Налейте 1 ч.ч. вода в съда и печете на 180 градуса, до готовност, около 40 минути. Ако желаете можете да ги покриете с фолио, за да не изгорят отгоре. Към края на времето кипнете продуктите за сиропа и го оставете да поври на силен огън 5-10 минути. Ако леко са се наклонили при печене, внимателно ги върнете на мястото им, с помощта на две вилици. Излейте го върху ябълките и печете още 5 минути. Поднесете десерта леко топъл, поръсен с кокосови стърготини, по желание с топка сладолед или бита сметана.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0

9 коментара:

  1. Много апетитно, страхотно презентирано!

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много вкусно!
    Поздравления, Ани, за поредната вкусотия! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея, Ани!
    И скорошно оздравяване!

    ОтговорИзтриване
  4. Ovo izgleda jako ukusno.Divna kombinacija!

    ОтговорИзтриване
  5. Съвършена комбинация! И да се оправяш бързо, Ани. :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,
    има една билка , казва се гръцка коприва.Тя ще те спаси от бъбречна криза.Навремето баба ми с такава коприва хранеше пуйчетата, знаят я възрастните хора на село.
    Тези ябълки страшно ми харесаха и ще си ги направя и в двата варианта - сурови и печени.Страхотни са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава идея, Ани!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, рецептата ти е толкова богата на вкус и аромат, чудесна е!
    А за другото... Бързо възстановяване ти желая! Зная колко е болезнено и неприятно това състояние, за съжаление.
    Прегръдки най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване