Търсене в този блог

сряда, 20 април 2016 г.

15 минутна торта с цедено кисело мляко и бисквити

    Обичам такива рецепти, като тази 15-минутна торта с цедено кисело мляко и бисквити и не рядко ме спасяват, когато очаквам гости на другия ден и късно се сещам, че нямам никакъв десерт. Приготвя се буквално за минути, трябва й време да се охлади и да стегне добре, а след това изчезва за 60 секунди :)) В последно време я правя два последователни пъти и винаги се харесва адски много. Лека, свежа, без никаква захар, когато е охладена има вкус на сладолед и не на последно място НЕ СЕ ПЕЧЕ. Поднесете я на Великденската трапеза и подсладете празника си.
  Последния път я направих с киви и ягоди, като кивито сложих на кръгчета върху бисквитената основа, след това залях с крема и декорирах с ягоди. 
    Трябва ли да Ви убеждавам още колко е вкусна? :) Едно парченце, никога не стига!


Продукти за основата:

1 и 1/2 пакет бисквити
125 г меко масло
100 г орехи

продукти за крема:

400 г цедено кисело мляко
200 мл. подсладено кондензирано мляко Dutch Lady
100 мл. заквасена сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия

пресни ягоди за украса


Смелете в блендер бисквитите, мекото масло и орехите до фини трохи. Разпределете ги на дъното на форма със свалящ се ринг. В купа излейте цеденото кисело мляко, добавете 1/2 консерва кондензирано мляко Dutch lady, заквасената сметана, кората от 1 лимон и 1 ванилия. Разбъркайте. Не е необходима никаква захар. Излейте върху бисквитената основа, заравнете и охладете за една нощ в хладилник или поне за няколко часа. На другата сутрин отстранете ринга, като прекарате нож по ръба и декорирайте с ягоди или микс от плодове по избор. Поднесете добре охладена. 

Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Здравейте, Ани! Ще правя тортата и се надявам да успея, за имения ден на дъщеря ми е. Имам следните питания-какви са бисквитите-обикновени или чаени(ако може грамаж,необходим за основата) и второто е купих конд.мляко Dutch Lady ,но никъде не пише, че е подсладено, ако не е колко захар да сложа?Благодаря! Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Даниела, бисквитите са чаени на Роден край по 150 г грамаж са. Всякакви чаени ще станат. Dutch lady е кондензирано мляко, то е сладко. Не добавяйте нищо. https://www.google.bg/search?q=dutch+lady&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiT09DtmKDMAhWmHJoKHX28DVoQ_AUIBygB&biw=1366&bih=599#imgrc=7IQsXPZctxuAnM%3A

      Изтриване
    2. Благодаря ви! Ще пиша отзиви в неделя след разрязването! Даниела

      Изтриване
  2. Ами можеш да го наречеш и чийзкейк;) Идеално е. Само дето не е с никаква захар, щото в кондензираното си има доволно;)Хубава неделя, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, да прилича малко на чийзкейк, но няма сирене, затова не съм я кръстила така. А що се отнася до захарта, аз казвам, че няма захар в тортата, не съм казала, че не е сладка! ;)

      Изтриване
  3. ПОЗДРАВЛЕНИЯ,тортата е много вкусна,освен това е идеална и за топлите и горещи дни,още веднъж БРАВО!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно!Много хубаво! Благодаря ви от сърце!

      Изтриване
  4. Привет, може ли с друга марка кондензирано мляко да се ползва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се Мариана. Ако е същото като консистенция и състав.

      Изтриване
  5. Рецептата е 6
    Изпълнението 6+
    И за това още днес ще направя. Благодаря много за идеята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Усмихнахте ме! Благодаря ви! Надявам се да ви се ослади :)

      Изтриване
  6. Няма от къде да си закупя такова мляко Duch Lady, с какво мога да го заместя,благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, кондензирано мляко се продава във всички хипермаркети. Изглежда така: https://www.google.bg/search?q=dutch+lady&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiT09DtmKDMAhWmHJoKHX28DVoQ_AUIBygB&biw=1366&bih=599#imgrc=7IQsXPZctxuAnM%3A
      Ако все пак не го откриете сложете само цедено мляко, разбито със захар, добавете заквасена сметана и лимонова кора. Вярвам, че отново ще се получи свеж крем. Успех!

      Изтриване
  7. Здравей Ани,
    с какъв диаметър е Вашата форма!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Ани! Поредна уникална рецепта, която смятам съвсем скоро да пробвам. Само един въпрос - с какъв диаметър форма си ползвала за тези продукти? Моята е с 26 см и предполагам, че ще трябва да завиша количествата с 1/2...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Симона, правилно си се ориентирала, трябва да увеличиш с 1/2 продуктите за твоя диаметър. Тортата е разкошна, лека и лятна. Надявам се да ви хареса.

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Благодаря Ви Кари. Радвам се, че ви е харесала тортата.

      Изтриване
  10. Най-вкусната и лека торта, която някога съм яла.Всички вкъщи бяха очаровани! Никога не бях си представяла, че толкова бърза и лесна торта, може да е толкова вкусна и оригинална. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ели. Усмихнахте ме широко :) Много се радвам за успеха ви! Браво!

      Изтриване
  11. Привет :-) Брагодаря за рецептата! Живот и здраве някой ден ще я изпълня стъпка по стъпка... на морето ми де наложи да импровизирам - всичко без сметаната и маслото смесих в купа и сервирах в чаши. Получи се чудесна ягодова крем-торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви Валя. Сигурна съм, че в чаши се е получил много ефектен и вкусен десерт. Ще се радвам ако я опитате и под формата на торта :)

      Изтриване
  12. Здравейте! Тортата има прекрасен вкус, но крема почти не ми стегна. Каква може да е причината според вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте София, самият крем е по-мек. В него няма масло и не стяга както другите кремове.

      Изтриване