неделя, 10 април 2016 г.

Великденска морковена торта с киноа

    Обичам кулинарните предизвикателства! Наскоро получих една пратка от Билла. По повод Великденския брой на списанието, което издават - "Билла Кулинариум", от мен се очакваше да приготвя рецепта по темата: "Сладката страна на Великден", като в торбичката имаше следните продукти: цветна киноа, брашно, канела, ванилия и цветни захарни украси. Хм, замислих се, какво бих могла да приготвя с тези продукти, и то да бъде подходящо за Великден... 
    И ето го резултата. Вкусна и сочна морковена торта с киноа. Отново експеримент, който се увенча с успех. За мен удоволствието от кулинарията се изразява именно в това да творя и да опитвам нови вкусови комбинации. Много съм доволна от вкуса, който постигнах. 


Продукти:

200 г белени  бадеми
1 и 1/4 ч.ч. брашно Билла
1 ч.ч. сварена и охладена киноа
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол
5 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. зехтин
3 ч.ч. рендосани моркови (4 големи моркова)
2 шепи стафиди
1 капачка Ром

продукти за крема:

350 г крема сирене
150 г меко масло
6-7 с.л. сироп от агаве или мед

цветни, захарни топчета и сърчица за украса


Сварете киноата във вода, в съотношение киноа: вода - 1:2. Охладете я напълно.
Загрейте фурната на 175 градуса.
Смелете бадемите и ги сложете в купа. Добавете останалите сухи съставки - брашното, сварената и охладена киноа, канелата, содата, индийското орехче, солта и ванилията и разбъркайте добре.
Рендосайте 3 ч.ч. моркови.
Накиснете стафидите в Рома.
В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете зехтина и рендосаните моркови. Разбъркайте добре и излейте сместа при сухите съставки. Бъркайте до хомогенност с лъжица.
Покрийте тава с хартия за печене. Поставете ринг и излейте сместа в него. Изпечете блата за 25-30 минути, до готовност, докато клечка, забодена в него излиза без полепени трохи. Блатът остава леко влажен от морковите. Оставете го напълно да се охлади. 


В купа смесете съставките за крема - крема сиренето, мекото масло и сиропа от агаве и разбийте с миксер.
Внимателно прекарайте назъбен нож за хляб по средата на блата, за да го разрежете на два блата. 


Обърнете първия блат върху поднос, така че да остане с отрязаната страна нагоре, така ще поеме по-добре крема. Покапете малко от рома, в който са накиснати стафидите. Намажете блата с 1/2 от крема. Поръсете обилно със стафиди. Покрийте с втория блат, като отново оставите отрязаната страна отгоре. Покапете с малко Ром и намажете с втората част от крема. Декорирайте със захарните топчета и сърчица. 
Тортата е най-вкусна, след като престои 1-2 дни в хладилник, за да поеме ароматите и блатовете да се напоят хубаво от крема. 



Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Здравейте, Ани,
    Количеството киноа е 1ч.ч. вече сварена или сурова?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Киноата е в това количество сварена и охладена. В суров вид е около 1/4 ч.ч.

      Изтриване
  2. мда, точно в това се състои удоволствието от кулинарията. Да говтим за едното ядене е доста скучно.
    Чудничка ти е тортата, Ани.

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    прекрасна и много интересна торта.Блатът е страхотен, а кремът е чудесно допълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване