петък, 18 март 2016 г.

Кюфтета с млечен, таханов сос

    Вероятният произход на това ястие е Азия. Източна, екзотична, уютна и много вкусна храна. Наличието на нар ме кара да си мисля, че може и да е арменско, но на няколко места срещнах източници, в които се споменава Ливан, затова няма да му слагам етикети. Важен е вкусът, а той е много интересен. Наличието на тахан в соса ме провокира да опитам рецептата. Освен печен, според мен сосът би бил вкусен и директно полят върху изпечени кюфтенца. Оригиналната рецепта е с агнешка кайма, каквато аз не успях да открия, затова ги приготвих с кайма смес от свинско и телешко месо. Интересно за мен беше, че децата също ги одобриха :) Казвам Ви наздраве с чаша, хубаво, българско вино от Родопите!


Продукти за месото:

700 г кайма смес или агнешка
1 средна глава лук
1 скилидка чесън
връзка нарязан магданоз
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
шепа зърна нар
3 с.л. вода

30 мл. зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
3 големи с.л. сусамов тахан
сокът от половин лимон
3 с.л. зехтин
сол


Нарежете на ситно лука, чесъна и магданоза. Смесете в купа всички съставки за каймата. Размесете добре и оформете кюфтенцата, леко издължени, леко прищипнати в двата края. 
Загрейте фурната на 200 градуса.


Сложете малко зехтин в тиган и изпържете кюфтенцата за около 5 минути от страна. Отцедете ги върху салфетка и ги прехвърлете в малка тавичка. 
Разклатете киселото мляко добре, добавете тахана, лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте добре. Излейте соса върху кюфтенцата и ги допечете около 15 във фурната, поляти със струйка зехтин.
Поднесете ястието с прясно нарязан магданоз, поръсено със зърна нар и по желание кедрови ядки. Наздраве!


Адаптирано от: http://www.assiakitchen.com/tahini-baked-kofteh/recipes

17 коментара:

  1. Чудесни кюфтенца, Ани!
    Този сос го правя често, защото
    ни харесва!
    Ще ги опитам и с добавка на меласа, както е
    в рецептата :)
    Хубав уикенд, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Обичам нар. Особено в салати е толкова свеж.

      Изтриване
  2. Много интересен сос,който до сега не ми е правил впечатление....Определено в близките дни ще споделя и моят вариант на великолепното ти предложение :).Благодаря ти,Ани и лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка. Ще се радвам ако ти хареса.

      Изтриване
  3. Не разбрах в каймата слага ли се нар или само се поръсва ястието накрая ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Виното определено ще пропусна, но рецептата - не.
    Правя подобни кюфтенца, със сос от кисело мляко и яйца, но и така ми допадна много, като идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, благодаря ти. Уверявам те, че винцето си заслужава ;)Освен, ако по принцип не пиеш :)
      Опитай кюфтенцата с таханов сос, много нежен вкус имат.

      Изтриване
  5. Нямах нар. Но всичко друго спазих точно. И имахме страхотна вечеря. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хубаво! Браво Хрис! Да ви е сладко! :))

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта........Непременно ще сготвя тия кюфтенца. Дори мисля , че с агнешка кайма , мога съвсем лесно да заменя традиционното печено :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Деница. Много ще се радвам да опитате кюфтенцата с агнешка кайма. Всъщност такава е и оригиналната рецепта, от която се вдъхнових.

      Изтриване
  7. Страхотни кюфтенца,а соса е много вкусен! Благодаря за вкусотийките с които ме обогатяваш и развиваш!

    ОтговорИзтриване
  8. А дали могат да се изпекат във фурна и на колко градуса евентуално?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз след това ги пекох. Ако само ги печете на 200 градуса.

      Изтриване
  9. Чудесни�� Много често у дома правим сос с тахан,кисело мляко,лимон и чесън.Много върви с риба.Между другото на този сос в Ливан му казват Таратор ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да сосът е много подходящ за риба и пиле също. Не знаех, че се казва таратор, благодаря, че споделихте ;)

      Изтриване