Преди няколко седмици случайно намерих в една от големите вериги амарети бисквитки. Веднага грабнах два пакета, които нарочих за Амарети торта за предстоящия рожден ден на татко. Приготвих тази торта за рождения му ден, който поради болести, успяхме да отпразнуваме едва този уикенд. :) Въпреки чакането празникът беше много хубав, подсладен с това амарети бижу. Тортата е фантастична и най-сърдечно Ви я препоръчвам. Изключително наситен бадемов вкус и аромат. Представете си фини и крехки бадемово, белтъчни блатове, потънали в нежен, домашен, млечен, бадемов крем, в който уютно са се наместили хрупкави амарети бисквитки, покрити от шоколадова мантия. След като престои тортата за едно денонощие блатовете и бисквитките поемат от кремовете и рома и буквално се топят в устата. Тортата е много сочна. Ако не обичате сухи торти, то това е Вашата торта.
Продукти за 3 бадемови блата (23 см):
150 г смлени, белени бадеми
4 белтъка
200 г кафява захар
1 ванилия
продукти за крема:
1 л. прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
70 г меко масло
3 с.л. заквасена сметана
80 г фино смлени, белени бадеми
100 г натурален шоколад
200 г бисквити амарети
50 мл. ром
сокът от половин портокал
продукти за шоколадовия ганаш:
150 мл. сладкарска сметана
100 г натурален шоколад
500 г ягоди за украса
Загрейте фурната на 170 градуса.
Смелете бадемите за блатовете фино в блендер. Отделете белтъците от жълтъците, Запазете жълтъците за крема.
Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Добавете и ванилията. Накрая на части добавете фино смлените бадеми, като внимателно разбърквате с шпатула, за да запазите максимално въздуха в сместта. Вземете хартия за печене и я изрежете с големината на тавата за печене. Поставете отгоре формата за торта, нагласена на размера, който желаете и внимателно очертайте окръжност с молив. Обърнете хартията и нанесете от сместа във формата на окръжност. Разпределете сместа по равно на три части. Печете блата около 12-13 минути, до порозовяване. Не го препичайте. По същия начин изпечете и другите бадемови блатове. Охладете ги добре.
Загрейте прясното мляко в тенджера, без да кипва. През това време смесете в купа захарта, брашното и ванилиите за крема. Сложете 4-те жълтъка и разбъркайте, след което налейте топлото прясно мляко. Разбийте добре с миксер на ниска степен, след това върнете цялата смес на котлона отново и бъркайте на ниска степен, до сгъстяване.
Разбийте мекото масло с миксер. Охладете го. Добавете го в крема, сложете и заквасената сметана. Разбийте крема добре. Разделете го на две половини. В едната половина сложете смлени бадеми, а в другата стопен на водна баня шоколад.
Стегнете в ринга единия блат, като го поставите върху картонена подложка или поднос. Намажете отгоре малко от белия крем. Подредете амаретките една до друга върху крема. Напръскайте ги със смес от ром и портокалов сок. Ако желаете можете леко да ги топнете в сместа. Отгоре ги покрийте с пласт от шоколадовия крем. Поставете втория блат. Намажете отново с бял крем, подредете напоени амарети и отново покрийте с шоколадов крем. По същия начин процедирайте и с последния блат - завършете с бял крем. Приберете тортата да стегне за няколко часа. Прокарайте мокър нож по ръба и внимателно отстранете ринга.
Загрейте сметаната на котлона до клокване. Сложете в нея шоколада и бъркайте до хомогенност на ганаша. Охладете го и го излейте върху тортата, така че небрежно да се стече по ръба. подредете половинки ягоди по борда, като ги "залепвате" с малко от ганаша. Поръсете фино със смлени бадеми и декорирайте с ягодки.
Охладете добре и поднесете на другия ден.
Да ви е сладко!
мммммммммммм, отлична торта, ще се пробва! какви са тези бисквити "амарети" и с какъв домашен аналог могат да се заместят?
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Много се радвам, че Ви харесва тортата. Амарети бисквитки можете да приготвите и сами, но можете да ги заместите и с ореховки например ;) Ето тук можете да видите добра рецепта за амаретки: http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?id=252
ИзтриванеЗдравейте, Ани. Откъде купихте бисквитите? Благодаря Ви предварително.
ОтговорИзтриванеИ още нещо - в описанието на рецептата сте пропуснала нещо доста важно при подготовката на блатовете, а именно - момента, в който трябва да се добавят смлените бадеми. Трябва да се разбъркат много внимателно, в противен случай сместа отива по дяволите, както се получи при мен..
ОтговорИзтриванеЗдравейте Емил. Съжалявам за пропуска от моя страна. Така става, когато правя публикацията късно вечер. Коригирах текста. Бадемите се слагат при разбитите белтъци и захар. Бъркат се много внимателно с шпатула, като се добавят на части, за да се запази въздуха. Амаретките купих от Лидл на италианската седмица.
ИзтриванеБлагодаря Ви, Ани. Ще опитам пак да я направя.
Изтриванедобре, щом амаретките може да се заместят с ореховки....може ли да се направи аналогична торта с орехи /че имам един голям плик в наличност/?
ОтговорИзтриванеДа, дори съм сигурна, че ще стане много вкусна ;)
ИзтриванеАни, много е сочна тортата, наистина, вижда се от снимките.
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав татко ти!
Сърдечно благодаря Весе.
ИзтриванеА тази красота приготвих за рожденният ден на дъщеря ми. Доста трудна ми се стори за изпълнение, но по реакцията на гостите разбрах, че си е заслужила труда ми. Казаха ми, вида й е на скъпарска торта, а вкуса й е невероятен! Благодяря Ани за прекрасните рецепти!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ме зарадвахте Пепа. Сигурна съм, че гостите са били очаровани!
ИзтриванеЗдрасти, интересува ме дали тази торта е подходяща за обличане с фондан. Не че много държа на фондана, но не мога да измисля друг начин да направя бяла торта (за много специален празник). Ако ми дадете идеи ще се радвам.
ОтговорИзтриванеМарияна
Здравейте Марияна. За мен тази торта не е подходяща за фондан. По-мека е и жива. Няма да бъде достатъчно стабилна и твърда за обличане. Какво имате предвид под бяла торта? Защо не направите Рафаело?
ИзтриванеЗдравей Ани, Благодаря за страхотната рецепта. Току-що приготвих тортата. Още не съм я пробвала, но ще пиша утре за това. Имам един въпрос относно крема. Следвах много стриктно инструкциите, но разбивайки жълтъците със сухата смес и добавяйки после млякото останаха малки топченца от жълтъците с брашното. Разбивах доста, но пак нещо ми се струва, че не е съвсем гладък крема. Това търсен ефект ли е или аз нещо не съм направила както трябва.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ако ви са се получили малки топченца от брашното след това можете да разбиете крема с миксер, и като добавите сметаната и ще стане гладък.
ИзтриванеЗдравейте, направих тази страхотна торта или по скоро направих опит, но не особено успешен. Блатове те ми станаха прекалено тънки, а спазих точния диаметър. После не успях и да ги отлепя от хартията. Каква може да е причината?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ако сте спазили диаметъра, като единствена причина виждам недостатъчно наслояване на сместа, за да стане тънък блата. Отлепването става много лесно, като обръщате блата на ръката си и внимателно издърпвате хартията от него.
ИзтриванеЗдравей Ани,искам да направя тортата но да попитам може ли да заменя брашното с царевично нишесте заради глутена.Благодаря.
ОтговорИзтриванеМожете да.
ИзтриванеФормата ми е 26см.да увелича дозата с продукти два пъти или един път и половина.Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеУвеличете ги с половин доза само.
ИзтриванеЗдравейте Ани!Искам да направя тортата,но понеже сега не е сезона на ягодите с какво бих могла да ги заменя?
ОтговорИзтриванеПросто ги пропуснете. Декорирайте с филирани бадеми например. Сега е зима и няма подходящ плод.
ИзтриванеЗдравейте, бисквитите амарето и ромат може ли да се заменят с друго? Искам да направя тортата за детски рожден ден 4-5 годишни :).
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!
Здравейте!
ИзтриванеСамата торта се казва Амарети, защото е силно бадемова.
Може да изберете някоя друга торта от детските ми торти или да опитате с ореховки например, макар, че те не са толкова сочни.
Здравейте, мога ли да заменя бадемите в блата с бадемово брашно?
ОтговорИзтриванеИлина
Бадемовото брашно има доста по-фина консистенция.
ИзтриванеСмлените бадеми стават малко по-едри и това допринася и за вкуса.
Страхотна торта стана. Много ми хареса и не е трудна за приготвяне.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте я опитали. Да ви е сладко :)
Изтриване