Опияняващ, влажен и много наситено шоколадов кекс с червено вино. С всяка шоколадова хапка изпадате в екстаз и усещате леката алкохолна сладост върху небцето си. Признавам, че не очаквах да е толкова хубав, а той надмина очакванията ми. Заслугата е изцяло на Ирина Купенска. Благодаря й за вдъхновението. Не е трудно човек да се влюби в този кекс от първата хапка, особено след като разбере колко е лесен и бърз за приготвяне. Приготвих кекса с качественото българско, червено вино от Родопите на винарска изба Каменки - Каматан. Виното от тази серия представлява класическа комбинация с допълнение на Мавруд за оригинален, български почерк. Налейте си чаша червено вино и се насладете на вълшебния вкус с вашия любим.
Продукти:
200 г брашно
6 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г меко масло
180 г кафява захар
150 г бяла захар
кората от 1 портокал
3 яйца на стайна температура
200 мл. качествено червено вино
50 мл. прясно изцеден портокалов сок
продукти за шоколадовия ганаш:
100 г натурален шоколад
50 г масло
3 с.л. заквасена сметана
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер и сол. Разбъркайте добре. В друга купа разбийте с миксер мекото масло и двата вида захар, до кремообразна смес. Добавете яйцата и портокаловата кора и разбийте добре сместа. Накрая започнете да редувате сухите съставки и виното, като постепенно ги добавяте на части в масления крем. На финала добавете и портокаловия сок и разбийте сместа добре. Намажете с масло и поръсете с какао форма за кекс. Излейте сместа и печете 35-40 минути на 180 градуса. Извадете и оставете да поизстине във формата, след това прехвърлете върху решетка да изстине. Обърнете го в чиния или поднос.
Загрейте на водна баня шоколада и маслото, докато се стопят. Охладете ги напълно и добавете заквасената сметана. Разбъркайте ганаша. Украсете с него шоколадовия кекс.
Да ви е сладко!
Абсолютен разкош! Потекоха ми лиги. Ще пробвам. Каква е формата ви за кекс?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ивета. Радвам се, че кексът ви харесва! :) Моята форма за кекс е 24,5 см.
ИзтриванеУаауу неустоим е просто,наистина страхотен.Но дали се усеща виното....?
ОтговорИзтриванеМного деликатно, по-скоро като послевкус. Придава много интересна нотка, сякаш подсилва вкуса на шоколада :) Искам вие да ми споделите Вашите наблюдения :)
ИзтриванеЗдравейте,със сигурност ще го пробвам и ще пиша пак:)Благодаря
ИзтриванеИзглежда много сочен и вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ани!
Благодаря Ели. Много ще се радвам ако го опитате.
ИзтриванеУникален кекс! Получи се толкова вкусен, че не стигнахме до заливката и набързо сложих малко бадемов тахан. Но въпреки предупреждението, детето също хапна. Чудя се защо пише, че не е подходящ за деца и алкохолът не се ли изпарява при печенето?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Рени. Страхотно! Усмихнахте ме! О и моите деца хапнаха точно няколко пъти. Нямаше как да ги удържа, той ухае така неудържимо, докато се пече. Според мен се изпарява в по-голямата си част, но въпреки това остава малка част. Щом го усещам във вкуса :)
Изтриванесупер е този кекс! естествено, че алкохолът се изпарява при печенето , няма проблем...все едно да не дадете на дете винен кебап, защото има вино ;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Все пак нека всеки сам да прецени дали да даде на децата си. Не бива да се прекалява.
ИзтриванеАни, чудесен е кекса!
ОтговорИзтриванеАма нали нашите баби са правили попара на бебетата с вино, че да спят спокойно нощем:))) и да не плачат:))
Честита Баба Марта!
:))) Не знаех за това Веси. Честит празник мила ;)
ИзтриванеКекса се получава изключително сочен!
ОтговорИзтриванеСтава и много хубав, ако виното се замени само с портокалов сок, добавят се портокалови кори и една лъжица фъстъчено масло. Прекрасен е! Благодаря за рецептата :)
Ммм, звучи адски вкусно. Браво!
Изтриване