Търсене в този блог

петък, 19 февруари 2016 г.

Телешко бонфиле с песто от шамфъстък и магданоз

    Поднасям Ви едно много елегантно и вкусно ястие - Телешко бонфиле с песто от шамфъстък и магданоз. Телешкото филе е изключително крехко, а пестото от шамфъстък и магданоз бих нарекла изключително попадение, след като се оказа, че босилекът ми е премръзнал. :) Изобщо не съжалих, че се наложи да го заменя и за в бъдеще ще го правя точно в тази комбинация. Трудно ще се въздържите да не го изядете с лъжицата, директно от блендера. Ако ви остане, чудесно се комбинира и с пуешко филе. Леко и нежно блюдо, което ще възбуди сетивата ви и ще ви накара да си налеете чаша, ароматно червено вино.


Продукти:

1 бр. телешко бонфиле около 800 г
черен пипер
сол
зехтин

продукти за песто от шамфъстък:

120 г печен, белен шамфъстък
връзка, пресен магданоз
70 г сирене Пармезан
100 мл. зехтин
1 скилидка чесън
сол на вкус

връзка аспержи
250 г гъби
чери домати
1 тиквичка
30 г Пармезан за настъргване


Почистете добре бонфилето от мазнини. Нарежете го на филии, с дебелина 0,5 см. Покрийте ги с кухненско, прозрачно фолио и ги начукайте внимателно от двете страни. Оставете ги настрана.
Сложете в каната на блендер всички съставки за пестото и пасирайте до гладкост. 


Обелете аспержите с белачка за картофи и ги сварете за 5 минути във вода. Веднага отцедете и ги прехвърлете в студена вода. Почистете, нарежете част от гъбите, а другите запазете цели и ги сотирайте в малко зехтин, черен пипер и сол в тигана. Сложете отцедените аспержи и леко ги сотирайте и тях за минута, две. Похлупете ги в чиния, докато приготвите филето.


Измийте добре тиквичката с четка, без да я белите. Отрежете върха и дъното. Обелете с широка белачка за картофи тънки парчета. 
Поръсете филетата с черен пипер и сол и ги изпечете на загрят тиган за по 2-3 минути от страна с малко зехтин.


В плато или чиния аранжирайте парченца телешко бонфиле. Навийте на пръста си няколко резена тиквичка и ги поставете изправени, като кулички. Аранжирайте гъбите, аспержите и половинки чери домати. За финал покапете тук-там от пестото с шамфъстък.
Налейте си чаша червено вино Каменки Каматан и се насладете.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар