неделя, 7 февруари 2016 г.

Запечени сирена със спанак и яйце

    През последния месец си приготвям това вкусно ястие минимум един път седмично. Много ми допада. Търпи много вариации. Можете да варирате с каквито сирена обичате, скилидки чесън, маслини, шунка. Каквото ви хрумне. Моят вариант е с български краве сирене и кашкавал. Семпло, но много ароматно и подходящо се утопяване на хлебчето :) Надявам се и на вас да се хареса!


Продукти:

плочка краве сирене
парче кашкавал
друго сирене по избор
1/2 ч.л. червен пипер

200 г замразен или пресен спанак
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

сушени доматчета
1 яйце


Загрейте фурната на 200 градуса.
Необходимо ви е кухненско фолио. Поставете едно по-голямо, правоъгълно парче в малка тавичка и поставете в него парчетата сирене. Поръсете ги с червен пипер. 
Нарежете лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода в тенджерка. След като омекнат сложете спанака и бъркайте. Добавете подправките и след като се задуши за няколко минути го разпределете върху сирената. Отгоре поставете няколко сушени доматчета. По желание прехлупете фолиото или го оставете отворено. Пъхнете тавичката във фурната. Готово е, когато сирената започнат да се топят. Извадете и чукнете яйцето отгоре. Върнете отново във фурната, докато се забули и леко се запече. Поръсете с черен пипер и поднесете ястието топло, върху дъска. 

Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Здравей, Ани!

    Много обичам такива ястия - лесни за приготвяне, а ароматът от фурната се разнася из цялата къща и на човек му потичат лигите още преди да е седнал на масата!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Стамен. Много хубаво ухае. Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  2. Ани, защо изтри въпроса ми, без да отговориш? Не е ли вредно да се готви директно в алуминиевото фолио? Да вредно е и трябва да се провери и напише за да знаят хората, как да си приготвят рецептата, която предлагаш. Отговорността е твоя, дали разбираш това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Искам да ви помоля да се регистрирате като потребител, за да не оставяте коментари анонимно. Не съм трила никакъв коментар. Снощи го видях. Днес, когато влязох да отговоря коментарът беше изчезнал. И аз се учудих как е възможно. Единствения коментар беше на Стамен Николов. Наистина не разбирам какво се случва. Ако имате някакви притеснения относно фолиото сгответе ястието в хартия. По темата има много малко и противоречива информация. Все пак най-важното е да не готвите всеки ден в него и най-вече киселинни храни.

      Изтриване
  3. Аз пък за пръв път чувам, че е вредно да се готви с това фолио(което не значи, че не е така). Странно, нали все пак с такава и цел се продава то - да се ползва в кухнята.
    Доколкото знам, в алуминии не трябва да се съхраняват дълго кисели храни.

    Но се ядосах на горния коментар, не само защото не обичам анонимните коментари, а и защото споделяйки рецепта в собствения си блог никой не е отговорен за това дали друг ще реши да опита и колко е вредна предложената храна, още повече, че самата авторка я е приготвила за себе си. Всеки решава сам с какво да се храни, а с вредностите и полезностите напоследък толкова се спекулира.
    На мен ми хареса рецептата - простичко, и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно .... Ани благодаря ти за отговора! Правила съм някой твои рецепти, които бяха много сполучливи! Твоят блог е интелигентно направен с добре поднесени рецепти! Въпросът е принципен и отговорен за фолиото, пластмасата и другите вредни неща, затова и го отбелязах, няма значение анонимно или не.

    ОтговорИзтриване
  5. Не се карайте,направете го в гювеч, иена глас , кастрон или паница!

    ОтговорИзтриване
  6. Споко, не се караме! Усъвършенстваме се.....нали може....

    ОтговорИзтриване