Търсене в този блог

вторник, 9 февруари 2016 г.

Десерт с тиква и киноа


    На скоро попълних домашната си, кулинарна библиотека с още една книга - "Гответе здравословно с Биляна Йотовска". Останах изключително впечатлена от стила й, самата нея, качеството на изданието и интересните рецепти. В книгата открих много интересни комбинации, които освен вкусни са и много полезни и здравословни. (Общо 142 рецепти).   Днешната рецепта е адаптация по нея, но замених основния продукт с киноа, защото в момента нямах лимец. Получи се лек, не много сладък десерт за чиста съвест, когато имате нужда от нещо сладичко. Ако обичате да добавяте супер храни в менюто си тук е моментът да добавите лъжичка мака в десерта, която ще го направи по-богат на фитонутриенти, витамини и минерали и ще повиши енергията ви. Мака засилва още плодовитостта и стимулира имунитета. 
      Отново всички продукти могат да се заменят по Ваше желание - можете да го направите с прясно мляко (аз избягвам консумацията му напоследък и ползвам бадемово), сиропът от агаве може да се замени с кленов сироп или мед, ядките са по желание, вместо сушени боровинки отново можете да сложите стафидки. Можете да замените и плода евентуално с круша, манго или ябълка. Още топъл се налива в чашки, като пудинг, и след като изстине се охлажда за няколко часа в хладилник преди поднасяне. Подходящ е за хора на хранителен режим, които избягват традиционните сладкиши. 



Продукти:

80 г киноа
3 парчета тиква (около 200 г)
250 г бадемово мляко (или прясно мляко)
3 с.л. сироп от агаве (или кленов сироп)
1 с.л. царевично нишесте
шепа счукани орехи
шепа сушени боровинки
1 ч.л. мака (по желание)
1 ч.л. канела
1 ч.л. кокосови стърготини
1 ванилия



Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2 вода. През това време настържете тиквата. Налейте прясното мляко в тенджерката, добавете тиквата, сиропът от агаве и варете на бавен огън около 15 минути. Сложете лъжица нишесте, за да сгъсти леко. Накрая добавете подправките - канела, мака, ванилия, кокосови стърготини, боровинки и счукани орехи, както и киноата. Разбъркайте добре и още топъл го налейте в топлоустойчиви чашки или купички. Охладете добре преди консумация.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: книгата "Гответе здравословно с Биляна Йотовска"

8 коментара:

  1. Много интересен десерт,Ани!
    Чудесно е,че представяш и по-здравословни неща.И аз като теб не спирам да купувам нови и интересни сборници с рецепти,от които има какво да се научи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам здравословните алтернативи и обичам да експериментирам с тях.

      Изтриване
  2. Ани,
    интересен и здравословен е десерта.Много ароматен и вкусен.Радвам се,че освен традиционните рецепти включваш с желание и такива, съдържащи нови суперхрани.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, постоянно ползвам супер храни в кухнята си. Опитвам се да ги предлагам в подходяща форма и на децата.

      Изтриване
  3. интересна е рецептата наистина. аз, обаче, колкото и да се насилвам, не мога да харесам киноата и това е ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да я замените с булгур или лимец, щом не я обичате.

      Изтриване
  4. Здравей Ани , бих искала да пробвам рецептата, но не е описано кога се добавя киноата към сместта . Би ли споделила !

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, добавя се заедно с всички подправки и се бърка.

    ОтговорИзтриване