Не веднъж съм Ви споменавала колко обичам карфиол. Намирам го за много благодатен зеленчук, който във всяко ястие, придобива различен вкус и амплоа. Приготвям го в много и различни варианти: Пица с тесто от карфиол, Крем супа от карфиол и синьо сирене, Венец с кайма и карфиол, Мусака с броколи, карфиол и моркови, Супа Чаудър с карфиол, Карфиолени кюфтенца, Витаминозна крем супа от седем зеленчука. Днес искам да Ви предложа една много свежа и изключително вкусна салата с карфиол и риба тон. Дресингът приготвям с аншоа, чесън и зехтин и именно той е гвоздеят на тази толкова хубава, сезонна салата. За рецептата благодаря на едно от любимите ми заведения, където често я похапвам за обяд. Възползвайте се от нея именно сега. Поднесете я като лека, но засищаща вечеря у дома, в компанията на чаша червено вино Каменки Каматан.
Продукти:
1 глава карфиол
1 консерва риба тон в собствен сос
3 с.л. каперси
1 връзка пресен магданоз
3 шепи рукола
дресинг:
3 рибки аншоа
2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1/2 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок
Отделете розичките карфиол и ги сварете в тенджера с вода за 5-7 минути. Не бива да ги преварявате. Отцедете. Веднага ги охладете в студена вода. Сложете ги в купа и натрошете рибата тон в нея. Добавете каперсите, руколата и нарязания магданоз. Стиснете скилидките чесън върху дъска. Нарежете на ситно рибките аншоа при него. Сложете солта и хубаво смачкайте всичко с плоската страна на ножа. Накълцайте и отново размажете с нож. Прехвърлете в купичка, налейте зехтина и лимоновия сок и разбъркайте добре. Полейте салатата и разбъркайте, за да се овкуси добре. Поднесете студена.
Да ви е сладко!
Odlična ideja za ukusnu salatu, koja mođe biti i ručak.
ОтговорИзтриванеДа, Дубравка, салатата е много засищаща, като лека вечеря или цял обяд. Благодаря ти!
ИзтриванеИ аз обичам карфиол, ей сега си записвам;)
ОтговорИзтриванеИ тази рецепта ми допадна, Ани!
ОтговорИзтриванеЩе си направя, другите няма да искат, но аз ще се насладя:)