Предлагам ви една лека, есенна и много вкусна мусакичка, която отново е плод на моите експерименти в кухнята. В сезона на броколите и карфиола често приготвям у дома гратен с карфиол, броколи и моркови, заляти с бешамел сос. Днес реших да му добавя и кайма. Получи се ето тази красота.
1 голяма глава пресни броколи
1 голяма глава пресен карфиол
3 големи моркова
1 зеленчуков био бульон
30 г масло
черен пипер
сол
500 г кайма смес
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
шепа листенца прясна мащерка
1/2 ч.л. червен пипер
продукти за сос бешамел:
70 г масло
3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1/2 кафена лъжичка индийско орехче
черен пипер
сол
150 г настърган кашкавал
Отделете розичките броколи и карфиол, измийте ги и ги сложете в голяма тенджера. Добавете обелените и нарязани моркови.
Налейте вода да покрие зеленчуците. Пуснете кубче био зеленчуков бульон и кипнете. След това леко открехнете капака и намалете котлона. Гответе, докато омекнат.
През това време задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода. Сложете каймата и разбъркайте добре. Накрая добавете подправките. Отстранете от котлона, когато се сготви.
Стопете в тиган бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно. Бъркайте непрекъснато, докато стане на каша (Ру). Налейте постепенно млякото, като бъркате през цялото време и сложете подправките. Кипнете сместа, докато се сгъсти и стане на сос.
С помощта на решетъчна лъжица разпределете 1/2 от зеленчуците в тавата. Старайте се да се разпределят равномерно броколите, карфиола и морковите. Нарежете отгоре малки парченца масло. Поръсете с малко черен пипер и сол.
Разпределете каймата равномерно
и завършете с втората половина зеленчуци, като отново поставите малки парченца масло отгоре и поръсите с черен пипер и съвсем малко сол.
Полейте с бешамела
и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса, около 35 минути, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. Оставете ястието да почине 5-10 минути преди да поднесете.
Да ви е сладко!
Ани, изглежда много свежо и цветно! Много апетитно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмивки! :)
Благодаря ви Лили. Много е пъстра наистина.
ИзтриванеИ аз изпробвах днес рецептата, получи се много добре и всички я харесаха :) ! Благодарим за свежата идея :) !
ИзтриванеДа ви е сладко Таня :)
ИзтриванеДобре че съм вечеряла... Ани, чудно вкусно предложение. Определено ще е колоритна тази мусака!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Радвам се, че ти харесва Гери. Отново положителна импров
ИзтриванеЧудесна идея, Ани!
ОтговорИзтриванеБих я похапнала и постна, и с кайма!
Спокойна вечер :)
И двата варианта са вкусни Дани. Така е по-хранителна.
ИзтриванеСтрахотна стана, благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеМного сте бързи! Страшно се радвам, че сте я опитали и ви е харесала! Благодаря ви!
ИзтриванеДосега съм яла само традиционната-с картофи, но ще пробвам и тази.
ОтговорИзтриванеТази е значително по-лека и дори здравословна. Поздрави
ИзтриванеКак искам да го опитам....страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви Живка, няма да съжалявате
ИзтриванеНа мен ми харесва много, Ани, но цяло чудо ще да е да накарам тримата капризи и консервативно настроени люде у нас да я опитат :( :)
ОтговорИзтриванеВесе, всяко семейство си има своите вкусове. Ако знаеш, че няма да им допадне не опитвай, или си направи малко само за теб. Моята голяма дъщеря, например, не обича броколи. Но я хапва.
ИзтриванеЧудесна есенна рецепта ! Благодаря за предложението Вчера приготвих тази мусака и 10 - годишният ми син каза : - Е, тази вечеря цепи мрака ! Утре пак да ми сготвиш същото !!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Радослава и много ви благодаря за този толкова мил коментар. Честно да ви призная стоплихте ми душата. За мен е истинско удовлетворение, когато успея да заинтригувам деца с нещо домашно, вкусно и здравословно. Затова така се радвам, че синът ви е оценил мусаката по достойнство :) Специално да го поздравите и да му кажете от мен, че е много "печен" ;)
ИзтриванеБях Ви писала във връзка с фунийките за сладолед.Направих мусаката стана чудесна .Най-важното , че внучката ми ,която е на 7 години и не е голям фен на броколи много я хареса и иска пак да и направя.Благодаря Ви!Желая Ви нови кулинарни подвизи!
ОтговорИзтриванеЗдравейте отново! :) Това е чудесна новина, че сте намерили формула, под която да предложите броколи на детето и то ги е харесало! Много се радвам! Да я поздравите :)
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеКратко и красноречиво! :)
ИзтриванеBlagodarq za retseptata, sgootvih q , stana strahotna i liubima :)
ОтговорИзтриванеСупер, много се радвам. И на нас много ни хареса. Много се радвам, че мусаката намери толкова голямо признание :) Да ви е сладко!
ИзтриванеОтново Ви пише вашата почитателка с фунийките за сладоледа.Вчера (21 или 22.10) , Рудолф приготви едни ефектни елхички, но не разбрах той ли приготви фунийките или ги използва готови.Гледали ли сте
Изтриванего това предаване?
Здравейте отново, не за съжаление не съм го гледала. Цял ден бях навън с децата. Жалко, че съм го изпуснала..
ИзтриванеСтрахотна мусака ! Днес я приготвих с помощта на моите деца. Понеже нямах карфиол го заменихме с картофи и стана много вкусно. Благодаря за рецептата. 😊
ОтговорИзтриванеМного е хубаво човек да си има малки помощници нали? :)) И моите принцеси постоянно се включват да помагат! Много се радвам, че мусаката ви е харесала. Да ви е сладко :)
ИзтриванеСтрахотно ястие, Благодаря за рецептата, много е сполучлива :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, че отделихте време да ми оставите коментар. Много се радвам, че и на вас ви е харесала мусаката. Лека вечер
ИзтриванеЗа втори път правя мусаката и този път добавих към каймата булгур - получи се много приятна комбинация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта! :)))
Много оригинална комбинация. Сигурна съм, че е била много вкусна. Благодаря ви!
ИзтриванеНевероятно вкусна мусака!Дори дъщеря ми,която не яде нито броколи, нито карфиол я хареса!Мисля, че ще стане от любимите ни ястия!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че детенце я е харесала Мери. И у дома е много на почит. Погледнаха с други очи на тези зеленчуци.
ИзтриванеНевероятно изглежда и след толкова дечица прояли броколи и карфиол ще я опитам и аз,че и вкъщи дечицата не ги поглеждат тези ,,странни" неща.
ОтговорИзтриванеНадявам се да им хареса мусаката Вили.
ОтговорИзтриванеСупер стана! Благодаря за рецептата:)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко Милена. Една интересна алтернатива на мусаката е това. :)
ИзтриванеЗа първи път сготвих тази прекрасна рецепта преди 6 години като студентка в чужбина. Бях начинаеща в готвенето и издирвах рецепти с броколи. До ден днешен редовно си я готвя, в момента се запича кашкавалът. Хиляди благодарности за великолепната рецепта!
ОтговорИзтриванеТолкова мило ми стана от този коментар. Храната е спомени, емоции и любов!
Изтриване