Търсене в този блог

вторник, 7 октомври 2014 г.

Мусака с броколи, карфиол и моркови

    Предлагам ви една лека, есенна и много вкусна мусакичка, която отново е плод на моите експерименти в кухнята. В сезона на броколите и карфиола често приготвям у дома гратен с карфиол, броколи и моркови, заляти с бешамел сос. Днес реших да му добавя и кайма. Получи се ето тази красота. 


Продукти:

1 голяма глава пресни броколи
1 голяма глава пресен карфиол
3 големи моркова
1 зеленчуков био бульон

30 г масло
черен пипер
сол

500 г кайма смес
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
шепа листенца прясна мащерка
1/2 ч.л. червен пипер

продукти за сос бешамел:

70 г масло
3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1/2 кафена лъжичка индийско орехче
черен пипер
сол

150 г настърган кашкавал



Отделете розичките броколи и карфиол, измийте ги и ги сложете в голяма тенджера. Добавете обелените и нарязани моркови. 


Налейте вода да покрие зеленчуците. Пуснете кубче био зеленчуков бульон и кипнете. След това леко открехнете капака и намалете котлона. Гответе, докато омекнат. 
През това време задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода. Сложете каймата и разбъркайте добре. Накрая добавете подправките. Отстранете от котлона, когато се сготви.


Стопете в тиган бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно. Бъркайте непрекъснато, докато стане на каша (Ру). Налейте постепенно млякото, като бъркате през цялото време и сложете подправките. Кипнете сместа, докато се сгъсти и стане на сос.


С помощта на решетъчна лъжица разпределете 1/2 от зеленчуците в тавата. Старайте се да се разпределят равномерно броколите, карфиола и морковите. Нарежете отгоре малки парченца масло. Поръсете с малко черен пипер и сол. 


Разпределете каймата равномерно 


и завършете с втората половина зеленчуци, като отново поставите малки парченца масло отгоре и поръсите с черен пипер и съвсем малко сол. 


Полейте с бешамела 


и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса, около 35 минути, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. Оставете ястието да почине 5-10 минути преди да поднесете. 




Да ви е сладко!

40 коментара:

  1. Ани, изглежда много свежо и цветно! Много апетитно!
    Хубава вечер и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Лили. Много е пъстра наистина.

      Изтриване
    2. И аз изпробвах днес рецептата, получи се много добре и всички я харесаха :) ! Благодарим за свежата идея :) !

      Изтриване
  2. Добре че съм вечеряла... Ани, чудно вкусно предложение. Определено ще е колоритна тази мусака!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Гери. Отново положителна импров

      Изтриване
  3. Чудесна идея, Ани!
    Бих я похапнала и постна, и с кайма!
    Спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двата варианта са вкусни Дани. Така е по-хранителна.

      Изтриване
  4. Страхотна стана, благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сте бързи! Страшно се радвам, че сте я опитали и ви е харесала! Благодаря ви!

      Изтриване
  5. Досега съм яла само традиционната-с картофи, но ще пробвам и тази.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази е значително по-лека и дори здравословна. Поздрави

      Изтриване
  6. Как искам да го опитам....страхотно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  7. На мен ми харесва много, Ани, но цяло чудо ще да е да накарам тримата капризи и консервативно настроени люде у нас да я опитат :( :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, всяко семейство си има своите вкусове. Ако знаеш, че няма да им допадне не опитвай, или си направи малко само за теб. Моята голяма дъщеря, например, не обича броколи. Но я хапва.

      Изтриване
  8. Чудесна есенна рецепта ! Благодаря за предложението Вчера приготвих тази мусака и 10 - годишният ми син каза : - Е, тази вечеря цепи мрака ! Утре пак да ми сготвиш същото !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Радослава и много ви благодаря за този толкова мил коментар. Честно да ви призная стоплихте ми душата. За мен е истинско удовлетворение, когато успея да заинтригувам деца с нещо домашно, вкусно и здравословно. Затова така се радвам, че синът ви е оценил мусаката по достойнство :) Специално да го поздравите и да му кажете от мен, че е много "печен" ;)

      Изтриване
  9. Бях Ви писала във връзка с фунийките за сладолед.Направих мусаката стана чудесна .Най-важното , че внучката ми ,която е на 7 години и не е голям фен на броколи много я хареса и иска пак да и направя.Благодаря Ви!Желая Ви нови кулинарни подвизи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте отново! :) Това е чудесна новина, че сте намерили формула, под която да предложите броколи на детето и то ги е харесало! Много се радвам! Да я поздравите :)

      Изтриване
  10. Blagodarq za retseptata, sgootvih q , stana strahotna i liubima :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, много се радвам. И на нас много ни хареса. Много се радвам, че мусаката намери толкова голямо признание :) Да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Отново Ви пише вашата почитателка с фунийките за сладоледа.Вчера (21 или 22.10) , Рудолф приготви едни ефектни елхички, но не разбрах той ли приготви фунийките или ги използва готови.Гледали ли сте
      го това предаване?

      Изтриване
    3. Здравейте отново, не за съжаление не съм го гледала. Цял ден бях навън с децата. Жалко, че съм го изпуснала..

      Изтриване
  11. Роси Георгиева26 октомври 2014 г. в 21:43

    Страхотна мусака ! Днес я приготвих с помощта на моите деца. Понеже нямах карфиол го заменихме с картофи и стана много вкусно. Благодаря за рецептата. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е хубаво човек да си има малки помощници нали? :)) И моите принцеси постоянно се включват да помагат! Много се радвам, че мусаката ви е харесала. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  12. Страхотно ястие, Благодаря за рецептата, много е сполучлива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че отделихте време да ми оставите коментар. Много се радвам, че и на вас ви е харесала мусаката. Лека вечер

      Изтриване
  13. За втори път правя мусаката и този път добавих към каймата булгур - получи се много приятна комбинация!
    Благодаря за хубавата рецепта! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много оригинална комбинация. Сигурна съм, че е била много вкусна. Благодаря ви!

      Изтриване
  14. Мери Стоева31 март 2015 г. в 22:23

    Невероятно вкусна мусака!Дори дъщеря ми,която не яде нито броколи, нито карфиол я хареса!Мисля, че ще стане от любимите ни ястия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че детенце я е харесала Мери. И у дома е много на почит. Погледнаха с други очи на тези зеленчуци.

      Изтриване
  15. Невероятно изглежда и след толкова дечица прояли броколи и карфиол ще я опитам и аз,че и вкъщи дечицата не ги поглеждат тези ,,странни" неща.

    ОтговорИзтриване
  16. Надявам се да им хареса мусаката Вили.

    ОтговорИзтриване
  17. Супер стана! Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко Милена. Една интересна алтернатива на мусаката е това. :)

      Изтриване
  18. За първи път сготвих тази прекрасна рецепта преди 6 години като студентка в чужбина. Бях начинаеща в готвенето и издирвах рецепти с броколи. До ден днешен редовно си я готвя, в момента се запича кашкавалът. Хиляди благодарности за великолепната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова мило ми стана от този коментар. Храната е спомени, емоции и любов!

      Изтриване