Фини белтъчни-бадемови блатове и яйчен ванилов крем. Това е Шведска бадемова торта, известна като Шведска принцеса. Рецептата е адаптирана от Рудолф и Бон Апети. Ще ви завладее..
Продукти за блатовете (2 бр. по 20 см):
5 белтъка
150 г белени сурови бадеми
200 г захар
1 ванилия
продукти за крема:
100 мл. сладкарска сметана
100 г захар
5 жълтъка
150 г меко масло
1 ч.л. бурбонска ванилия
50 г запечени белени бадеми
50 г натурален шоколад
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Разпределете я за два блата и ги изпечете във форма за печене за 20 минути, докато клечката излезе суха. Охладете ги напълно.
Загрейте на котлона сметаната и захарта, без да завират. Добавете жълтъците и бурбонската ванилия и бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато сместа се посгъсти и стане на крем. Не усилвайте котлона, за да не сварите яйцата. Отнема около 5-10 минути. Охладете напълно и добавете мекото масло. Разбийте с миксер крема.
Охладете го, докато се изпекат блатовете.
Сглобете тортата като редувате блат, крем и измажете отстрани. Декорирайте с натрошени печени бадеми и направете линийки със стопен шоколад. Изстудете я за няколко часа преди поднасяне.
Да ви е сладко!
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Ани, ама торта като за истинска принцеса! Изглежда адски вкусно и колко сочни са станали само блатовете... :)
ОтговорИзтриванеХайде, имаш едно намигване и от мен! ;)
Гери, много е сочна. Ще те грабне, сигурна съм! Прегръдки
ИзтриванеМного нежна торта. По снимките изглежда сочна, такава ли е в действителност Ани, защото у дома не обичат сухи торти?
ОтговорИзтриванеАко е сочна, още следващата седмица ще я направя...
Поздрави!
Много сочна Габриела. Непременно я опитайте.
ИзтриванеЧудесна е тортата, Ани!
ОтговорИзтриванеЗа снежни принцеси :)
Поздрави!
Много се радвам, че ти харесва Дани!
ИзтриванеАни, поздравления, прекрасна торта, рецепта и изпълнение, както винаги! "Шведска принцеса" съм виждала досега само под формата на зелен купол и не знаех за този вариант. Ако мога да те попитам, това две различни торти ли са или две интерпретациии? Твоят вариант също изглежда изумително вкусен и ще с е опитам да я приготвя в най-скоро време! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Люска. Това е същата торта със зеления фонданен купол, но както знаеш аз фондан не обичам и винаги го пропускам. Това е моят вариант.
ИзтриванеИзглежда упомрачително вкусно! Поздрави за теб ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти красавице :) Целувки
ИзтриванеЧудесна торта, Ани - сочна и нежна на вкус!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ирме, много си мила, благодаря ти.
ИзтриванеСтрахотна торта! Страхотна! Рудолф сам на себе си може да завижда, че е имал щастието да се снима до теб!
ОтговорИзтриванеЕй сладуранке, много ти благодаря! Добре, че беше ти, че изобщо да имам шанса да се запозная с него :)) Прегръдки!
ИзтриванеРазкош....не мога да и устоя.Снимката с Рудолф е много готина!
ОтговорИзтриванеНе се опитвай да й устоиш Живе, скачай смело напред :)))
ИзтриванеAni neveroqtna krasiva i nejna torta zavladqvawa okoto nepremenno we q opitam.i edno namigvane i ot men.
ОтговорИзтриванеМиленка, красив разрез има, безспорно. Мъжът ми мъркаше от кеф като я опита :)
ИзтриванеБраво Ани! Рецептата е подходяща и за хора на безглутенова диета!
ОтговорИзтриванеАбсолютно е подходяща за хора, на безглутенова диета. Не съдържа брашно!
ИзтриванеСтрахотна торта! С удоволствие бих хапнала едно парче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и Усмивки! :)))
Лили, благодаря ти. Едно ще ти стигне, защото е тежка торта. :)))
ИзтриванеОпределено е по мой вкус тази торта!
ОтговорИзтриванеМного се радвам Весе. Много обичам ефирни бадемови блатове. Опитай я!
ИзтриванеМного нежна и сочна торта! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря Христина. Добре си ми дошла !
ИзтриванеТортата изглежда страхотна! Ще се опитам да я направя. Жълтъците за крема разбиват ли се предварително? Сладкарската сметана каква е? Може ли да се ползва Hopla течна сметана? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Красимира,
Изтриванене е трудна тортата няма да имате проблем. Жълтъците не се разбиват предварително. Сладкарската сметана е Хопла. Успех
Направих тортата за именния ден на половинката днес. Макар че не стана като Вашата, стана страхотна по мое мнение - фина, изискана и екстравагантна. Никога досега не съм яла нещо подобно на вкус. Благодаря за рецептата. Имах и някои неудачи - първият блат ми се залепи и стана на парчета, докато го извадя от тавичката. Вторият го пекох на хартия и се получи по-добре. Блатовете обаче не ми се получиха като на картинката - може би не съм разбила хубаво на сняг белтъците. Но все пак са вкусни. Кремът пък ми стана много малко и доста гъст и не успя да ми стигне да измажа отстрани тортата. Но въпреки всичко това - тази торта е една от най-страхотните, които съм опитвала! Дано и на другите да им хареса! Благодаря още веднъж! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Краси, много се радвам, че въпреки малките спънки (които са лесни за прикриване) тортата ви е запленила и вас! Много е фина като вкус. По отношение на блатовете. Хартията за печене е задължителна. Трябва да се разбият хубаво на сняг и внимателно да се добавят бадемите, като се бърка с шпатула, за да се запази въздуха. Кремът не е много наистина, но той е тежък и трябва да бъде фино намазан. Поздравявам ви!
Изтриванекакво мога да сложа на мястото на бурбонска ванилия защото тук няма от къде да я купя
ОтговорИзтриванеСложете обиковена ванилия или ванилена есенция. Няма проблем.
ИзтриванеБлагодаря ви
ОтговорИзтриванеЕ, страхотна торта си приготвила, Ани! А за снимката с Рудолф завидях. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Еве! От теб това означава много за мен! Прегръдки
Изтриванеможе ли да използвам течна незаквасена животинска сметана?
ОтговорИзтриванеДа можете.
ИзтриванеС какъв диаметър са блатовете и колко минути се пекат?
ОтговорИзтриванеБлатовете са по 20 см, както е записано и се пекат на 180 градуса. :)
ИзтриванеАни, поздравления за прекрасната торта! Миналата седмица я правих за моя рожден ден и премина с бурни овации сред колегите! :) Наложи се да си преизчисля количествата (за 8 яйца общо), като за тортена форма с диаметър 26 см. Ето и една снимка, щракната набързо. Действително е изискана и много сочна торта!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Гери
Здравейте Ани,
ОтговорИзтриванеМного ми харесва тази торта, опитах да я направя веднъж, но не се получи. Сега отново гледам рецептата и много искам да опитам отново. Проблема първият път беше, че кремът не стегна. Остана течен и не се сгъсти, въпреки, че бърках повече от 10 минути на слаб огън, беше абсолютно течен. В други рецепти за тази торта прочетох, че в крема се слагат 2 с.л. царевично нишесте. Да не би да сте пропуснали да го напишете тук?
Поздрави,
Петя
Здравейте Петя,
Изтриванеблагодаря ви за доверието в моите рецепти. Радвам се, че сте се спряли на тази изискана торта. Отново прегледах горните коментари и виждам, че при другите момичета не е имало подобен проблем с крема. Би следвало да се сгъсти от жълтъците. Аз обикновено ползвам сладкарска сметана на Hopla,най-доволна съм от нея. Вие каква ползвахте? Рецептата е на Рудолф и в нея няма нишесте, сега отново проверих. Опитайте отново и се надявам този път да се увенчаете с успех и да се насладите на тази вкусна торта.
Здравейте Ани,
Изтриванемного благодаря за бързият отговор. Да, аз съм чест посетител на блога ви, защото поднасяте всички рецепти с изключителна любов, страст и финес. Благодарение на вас и на блоговете на още няколко дами, които следя, успявам често да обирам овациите у дома :).
Ще опитам отново да направя тортата и ще пиша какъв е бил резултата.
Приятен и усмихнат ден,
Петя
Сърдечно ви благодаря Петя. Радвам се, че във Вкуснотека откривате рецептите, точно по ваш вкус и ставате звезда в очите на близките си. Страхотно! Стискам палци тортата да се получи този път :) Успех :)
ИзтриванеЗдравейте Ани,
Изтриваненаправих тортата отново и крема този път стана перфектен. Сега вече разбрах какъв е бил проблема /проблемите/ първият път - първо, не изчаках достатъчно жълтъците да се сгъстят и не изчаках да се охладят достатъчно, когато съм добавила маслото :). Този път бърках, бърках, бърках и аха пак да се отчаям че нищо не се случва отново и ооо-чудо, започнаха най-накрая да се сгъстяват :). След това изчаках хубаво да се охладят и добавих маслото. Стана страхотен крем. Много я харесваме тази торта. Блатовете ми останаха малко сухи, незнам дали има вариант да се сиропират по някакъв начин, твърде много ги пекох и повече се изсуших незнам, но следващият път се надявам да стане перфектна!
Благодаря, Ани, за прекрасната рецепта!
Поздрави
Петя
Здравей Петя,
Изтриванемного се радва, че вторият опит е бил успешен. Кремът е страхотен на вкус. Блатовете не бива да се пресушават. Щом поизпръхнат се вадят, те после се втвърдяват на въздух. Сърдечни поздрави и да ви е сладко :)
здравейте, Ани. За предстоящите празници имам желание да приготвя тортата, която изглежда неустоимо вкусна. Тъй като формата ми за торта е с диаметър 26см, предполагам, че ще трябва малко да увелича количествата продукти. Молбата ми е ако може да ми помогнете с това преизчисляване, тъй като съм начинаеща в кулинарното изкуство и се затруднявам с продуктите. Благодаря ви предварително и благодаря за прекрасните рецепти, които публикувате! Приятен ден! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, избрали сте чудесна торта.
ИзтриванеЗа 26 см. диаметър е необходимо да увеличите количеството на всички продукти с 1/2.
Весели и вкусни празници!
Благодаря за бързия отговор, Ани! Весели и уютни празници!
ОтговорИзтриванеС уважение,
Мина
Здравейте, пробвах да направя тази прекрасна торта,но кремът ми се пресече, когато започнах да го разбивам с маслото.Оставих в много студена стая да изстива сместа от захар,жълтъци и (животинска) течна сметана и незнам дали причината е в това, че тази смес е била много студена към момента на разбиване или съм прекалила със затоплянето на жълтъците,още когато са били на котлона. Ако имате някакъв съвет ,как да не ми се прича, ще съм благодарна!
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Съжалявам за неволите с крема. Маслото трябва да е меко. Яйцата със стайна температура и на слаб огън да се бърка.
ИзтриванеЗдравейте бих искала да попитам дали крема стяга достатъчно за да бъде покрита тортата отгоре с фондан, благодаря ви предварително за отговора
ОтговорИзтриванеНе, кремът не е толкова гъст, че да издържи фондан.
ИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната и лесна торта,която направих вчера,за да почерпя семейството по случай рожденият ми ден.Много приятна и лека.Увеличих количеството ,т.к нямам форма за печене с диаметър 20см,преизчислих я за 8 яйца.бъдете здрави!
Здравейте, много се радвам, че тази принцеса е подсладила празника ви! Да ви е сладко!
ИзтриванеОпитах, хич не ми харесва.
ОтговорИзтриванеСъжалявам да го чуя. Въпрос на вкус, предполагам.
ИзтриванеКатегорично не е моята торта, но повечето ви са страхотни, особено есенната, ммммм. На тази кремът не ми допадна,жтвърде маслен. За мен трябва да се олекоти.
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Съжалявам, че вкусът не ви е допаднал. Нали казват, че вкус другар няма. На мен ми напомня на любим сладкиш от детството Агнеса.Опитайте, ако й дадете нов шанс да олекотите крема със заквасена сметана.
ИзтриванеСладкарската сметана коя точно е тази за готвене, тази за разбиване или има друг вид?
ОтговорИзтриванеНе за готвене, търсете на Хопла или Халта течна сладкарска, на кутията има нарисувани ягоди и сметана.
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеимам скоро рожден ден и смятам да направя тази торта, но имам приятели които не консумират млечни продукти. Мога ли вместо сметаната за крема да сложа например кокосова. Дали ще се получи?
Дори и да я замените, обаче в крема има и масло и той отново няма да бъде веган.
ИзтриванеТортата е чудесна - при все че като доста неопитен готвач имах проблем и с блатовете, и с крема, се получи сочна и вкусна. Хареса ми обаче идеята в един от по-горните Ви отговори да се олекоти крема, като се ползва заквасена сметана. Правилно ли разбирам, че тя би заменила маслото (или може би само част от него)? Дали няма да стане твърде течен кремът?
ОтговорИзтриванеИдеята ми за заквасената сметана е след като напълно се охлади кремът да добавите малко заквасена сметана. Тя ще олекоти леко иначе тежкия крем. Няма да стане прекалено течен. Все пак в него има сметана и масло и в хладилника ще стегне.
ИзтриванеСупер, задължително ще пробвам :)
ИзтриванеЗдравейте, колко време е необходимо на тортата да престои преди да бъде поднесена?
ОтговорИзтриванеДобре е няколко часа да престои в хладилник, за да стегне кремът.
Изтриване