сряда, 15 октомври 2014 г.

Бадемова торта Шведска Принцеса


  Фини белтъчни-бадемови блатове и яйчен ванилов крем. Това е Шведска бадемова торта, известна като Шведска принцеса. Рецептата е адаптирана от Рудолф и Бон Апети. Ще ви завладее..



Продукти за блатовете (2 бр. по 20 см):

5 белтъка
150 г белени сурови бадеми
200 г захар
1 ванилия

продукти за крема: 

100 мл. сладкарска сметана
100 г захар
5 жълтъка
150 г меко масло
1 ч.л. бурбонска ванилия

50 г запечени белени бадеми
50 г натурален шоколад



Загрейте фурната на 180 градуса. 
Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Разпределете я за два блата и ги изпечете във форма за печене за 20 минути, докато клечката излезе суха. Охладете ги напълно.


Загрейте на котлона сметаната и захарта, без да завират. Добавете жълтъците и бурбонската ванилия и бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато сместа се посгъсти и стане на крем. Не усилвайте котлона, за да не сварите яйцата. Отнема около 5-10 минути. Охладете напълно и добавете мекото масло. Разбийте с миксер крема. 


Охладете го, докато се изпекат блатовете. 
Сглобете тортата като редувате блат, крем и измажете отстрани. Декорирайте с натрошени печени бадеми и направете линийки със стопен шоколад. Изстудете я за няколко часа преди поднасяне.




За финал едно мило намигване от Рудолф и мен :)


Да ви е сладко!




46 коментара:

  1. Ани, ама торта като за истинска принцеса! Изглежда адски вкусно и колко сочни са станали само блатовете... :)
    Хайде, имаш едно намигване и от мен! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много е сочна. Ще те грабне, сигурна съм! Прегръдки

      Изтриване
  2. Много нежна торта. По снимките изглежда сочна, такава ли е в действителност Ани, защото у дома не обичат сухи торти?
    Ако е сочна, още следващата седмица ще я направя...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сочна Габриела. Непременно я опитайте.

      Изтриване
  3. Чудесна е тортата, Ани!
    За снежни принцеси :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва Дани!

      Изтриване
  4. Ани, поздравления, прекрасна торта, рецепта и изпълнение, както винаги! "Шведска принцеса" съм виждала досега само под формата на зелен купол и не знаех за този вариант. Ако мога да те попитам, това две различни торти ли са или две интерпретациии? Твоят вариант също изглежда изумително вкусен и ще с е опитам да я приготвя в най-скоро време! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Люска. Това е същата торта със зеления фонданен купол, но както знаеш аз фондан не обичам и винаги го пропускам. Това е моят вариант.

      Изтриване
  5. Изглежда упомрачително вкусно! Поздрави за теб ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти красавице :) Целувки

      Изтриване
  6. Чудесна торта, Ани - сочна и нежна на вкус!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, много си мила, благодаря ти.

      Изтриване
  7. Страхотна торта! Страхотна! Рудолф сам на себе си може да завижда, че е имал щастието да се снима до теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей сладуранке, много ти благодаря! Добре, че беше ти, че изобщо да имам шанса да се запозная с него :)) Прегръдки!

      Изтриване
  8. Разкош....не мога да и устоя.Снимката с Рудолф е много готина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се опитвай да й устоиш Живе, скачай смело напред :)))

      Изтриване
  9. Ani neveroqtna krasiva i nejna torta zavladqvawa okoto nepremenno we q opitam.i edno namigvane i ot men.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, красив разрез има, безспорно. Мъжът ми мъркаше от кеф като я опита :)

      Изтриване
  10. Браво Ани! Рецептата е подходяща и за хора на безглутенова диета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно е подходяща за хора, на безглутенова диета. Не съдържа брашно!

      Изтриване
  11. Страхотна торта! С удоволствие бих хапнала едно парче!
    Поздрави и Усмивки! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, благодаря ти. Едно ще ти стигне, защото е тежка торта. :)))

      Изтриване
  12. Определено е по мой вкус тази торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Весе. Много обичам ефирни бадемови блатове. Опитай я!

      Изтриване
  13. Много нежна и сочна торта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Христина. Добре си ми дошла !

      Изтриване
  14. Тортата изглежда страхотна! Ще се опитам да я направя. Жълтъците за крема разбиват ли се предварително? Сладкарската сметана каква е? Може ли да се ползва Hopla течна сметана? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Красимира,

      не е трудна тортата няма да имате проблем. Жълтъците не се разбиват предварително. Сладкарската сметана е Хопла. Успех

      Изтриване
    2. Направих тортата за именния ден на половинката днес. Макар че не стана като Вашата, стана страхотна по мое мнение - фина, изискана и екстравагантна. Никога досега не съм яла нещо подобно на вкус. Благодаря за рецептата. Имах и някои неудачи - първият блат ми се залепи и стана на парчета, докато го извадя от тавичката. Вторият го пекох на хартия и се получи по-добре. Блатовете обаче не ми се получиха като на картинката - може би не съм разбила хубаво на сняг белтъците. Но все пак са вкусни. Кремът пък ми стана много малко и доста гъст и не успя да ми стигне да измажа отстрани тортата. Но въпреки всичко това - тази торта е една от най-страхотните, които съм опитвала! Дано и на другите да им хареса! Благодаря още веднъж! Поздрави!

      Изтриване
    3. Здравейте Краси, много се радвам, че въпреки малките спънки (които са лесни за прикриване) тортата ви е запленила и вас! Много е фина като вкус. По отношение на блатовете. Хартията за печене е задължителна. Трябва да се разбият хубаво на сняг и внимателно да се добавят бадемите, като се бърка с шпатула, за да се запази въздуха. Кремът не е много наистина, но той е тежък и трябва да бъде фино намазан. Поздравявам ви!

      Изтриване
  15. какво мога да сложа на мястото на бурбонска ванилия защото тук няма от къде да я купя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложете обиковена ванилия или ванилена есенция. Няма проблем.

      Изтриване
  16. Е, страхотна торта си приготвила, Ани! А за снимката с Рудолф завидях. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Еве! От теб това означава много за мен! Прегръдки

      Изтриване
  17. може ли да използвам течна незаквасена животинска сметана?

    ОтговорИзтриване
  18. С какъв диаметър са блатовете и колко минути се пекат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатовете са по 20 см, както е записано и се пекат на 180 градуса. :)

      Изтриване
  19. Ани, поздравления за прекрасната торта! Миналата седмица я правих за моя рожден ден и премина с бурни овации сред колегите! :) Наложи се да си преизчисля количествата (за 8 яйца общо), като за тортена форма с диаметър 26 см. Ето и една снимка, щракната набързо. Действително е изискана и много сочна торта!

    Поздрави и хубава неделя!
    Гери

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте Ани,
    Много ми харесва тази торта, опитах да я направя веднъж, но не се получи. Сега отново гледам рецептата и много искам да опитам отново. Проблема първият път беше, че кремът не стегна. Остана течен и не се сгъсти, въпреки, че бърках повече от 10 минути на слаб огън, беше абсолютно течен. В други рецепти за тази торта прочетох, че в крема се слагат 2 с.л. царевично нишесте. Да не би да сте пропуснали да го напишете тук?

    Поздрави,
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Петя,
      благодаря ви за доверието в моите рецепти. Радвам се, че сте се спряли на тази изискана торта. Отново прегледах горните коментари и виждам, че при другите момичета не е имало подобен проблем с крема. Би следвало да се сгъсти от жълтъците. Аз обикновено ползвам сладкарска сметана на Hopla,най-доволна съм от нея. Вие каква ползвахте? Рецептата е на Рудолф и в нея няма нишесте, сега отново проверих. Опитайте отново и се надявам този път да се увенчаете с успех и да се насладите на тази вкусна торта.

      Изтриване
    2. Здравейте Ани,
      много благодаря за бързият отговор. Да, аз съм чест посетител на блога ви, защото поднасяте всички рецепти с изключителна любов, страст и финес. Благодарение на вас и на блоговете на още няколко дами, които следя, успявам често да обирам овациите у дома :).

      Ще опитам отново да направя тортата и ще пиша какъв е бил резултата.
      Приятен и усмихнат ден,
      Петя

      Изтриване
    3. Сърдечно ви благодаря Петя. Радвам се, че във Вкуснотека откривате рецептите, точно по ваш вкус и ставате звезда в очите на близките си. Страхотно! Стискам палци тортата да се получи този път :) Успех :)

      Изтриване
    4. Здравейте Ани,
      направих тортата отново и крема този път стана перфектен. Сега вече разбрах какъв е бил проблема /проблемите/ първият път - първо, не изчаках достатъчно жълтъците да се сгъстят и не изчаках да се охладят достатъчно, когато съм добавила маслото :). Този път бърках, бърках, бърках и аха пак да се отчаям че нищо не се случва отново и ооо-чудо, започнаха най-накрая да се сгъстяват :). След това изчаках хубаво да се охладят и добавих маслото. Стана страхотен крем. Много я харесваме тази торта. Блатовете ми останаха малко сухи, незнам дали има вариант да се сиропират по някакъв начин, твърде много ги пекох и повече се изсуших незнам, но следващият път се надявам да стане перфектна!

      Благодаря, Ани, за прекрасната рецепта!

      Поздрави
      Петя

      Изтриване
    5. Здравей Петя,
      много се радва, че вторият опит е бил успешен. Кремът е страхотен на вкус. Блатовете не бива да се пресушават. Щом поизпръхнат се вадят, те после се втвърдяват на въздух. Сърдечни поздрави и да ви е сладко :)

      Изтриване