Търсене в този блог

сряда, 15 октомври 2014 г.

Бадемова торта Шведска Принцеса


  Фини белтъчни-бадемови блатове и яйчен ванилов крем. Това е Шведска бадемова торта, известна като Шведска принцеса. Рецептата е адаптирана от Рудолф и Бон Апети. Ще ви завладее..



Продукти за блатовете (2 бр. по 20 см):

5 белтъка
150 г белени сурови бадеми
200 г захар
1 ванилия

продукти за крема: 

100 мл. сладкарска сметана
100 г захар
5 жълтъка
150 г меко масло
1 ч.л. бурбонска ванилия

50 г запечени белени бадеми
50 г натурален шоколад



Загрейте фурната на 180 градуса. 
Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Разпределете я за два блата и ги изпечете във форма за печене за 20 минути, докато клечката излезе суха. Охладете ги напълно.


Загрейте на котлона сметаната и захарта, без да завират. Добавете жълтъците и бурбонската ванилия и бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато сместа се посгъсти и стане на крем. Не усилвайте котлона, за да не сварите яйцата. Отнема около 5-10 минути. Охладете напълно и добавете мекото масло. Разбийте с миксер крема. 


Охладете го, докато се изпекат блатовете. 
Сглобете тортата като редувате блат, крем и измажете отстрани. Декорирайте с натрошени печени бадеми и направете линийки със стопен шоколад. Изстудете я за няколко часа преди поднасяне.




За финал едно мило намигване от Рудолф и мен :)


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)


                               




69 коментара:

  1. Ани, ама торта като за истинска принцеса! Изглежда адски вкусно и колко сочни са станали само блатовете... :)
    Хайде, имаш едно намигване и от мен! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много е сочна. Ще те грабне, сигурна съм! Прегръдки

      Изтриване
  2. Много нежна торта. По снимките изглежда сочна, такава ли е в действителност Ани, защото у дома не обичат сухи торти?
    Ако е сочна, още следващата седмица ще я направя...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е тортата, Ани!
    За снежни принцеси :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, поздравления, прекрасна торта, рецепта и изпълнение, както винаги! "Шведска принцеса" съм виждала досега само под формата на зелен купол и не знаех за този вариант. Ако мога да те попитам, това две различни торти ли са или две интерпретациии? Твоят вариант също изглежда изумително вкусен и ще с е опитам да я приготвя в най-скоро време! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Люска. Това е същата торта със зеления фонданен купол, но както знаеш аз фондан не обичам и винаги го пропускам. Това е моят вариант.

      Изтриване
  5. Изглежда упомрачително вкусно! Поздрави за теб ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна торта, Ани - сочна и нежна на вкус!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта! Страхотна! Рудолф сам на себе си може да завижда, че е имал щастието да се снима до теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей сладуранке, много ти благодаря! Добре, че беше ти, че изобщо да имам шанса да се запозная с него :)) Прегръдки!

      Изтриване
  8. Разкош....не мога да и устоя.Снимката с Рудолф е много готина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се опитвай да й устоиш Живе, скачай смело напред :)))

      Изтриване
  9. Ani neveroqtna krasiva i nejna torta zavladqvawa okoto nepremenno we q opitam.i edno namigvane i ot men.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, красив разрез има, безспорно. Мъжът ми мъркаше от кеф като я опита :)

      Изтриване
  10. Браво Ани! Рецептата е подходяща и за хора на безглутенова диета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно е подходяща за хора, на безглутенова диета. Не съдържа брашно!

      Изтриване
  11. Страхотна торта! С удоволствие бих хапнала едно парче!
    Поздрави и Усмивки! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, благодаря ти. Едно ще ти стигне, защото е тежка торта. :)))

      Изтриване
  12. Определено е по мой вкус тази торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Весе. Много обичам ефирни бадемови блатове. Опитай я!

      Изтриване
  13. Много нежна и сочна торта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Тортата изглежда страхотна! Ще се опитам да я направя. Жълтъците за крема разбиват ли се предварително? Сладкарската сметана каква е? Може ли да се ползва Hopla течна сметана? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Красимира,

      не е трудна тортата няма да имате проблем. Жълтъците не се разбиват предварително. Сладкарската сметана е Хопла. Успех

      Изтриване
    2. Направих тортата за именния ден на половинката днес. Макар че не стана като Вашата, стана страхотна по мое мнение - фина, изискана и екстравагантна. Никога досега не съм яла нещо подобно на вкус. Благодаря за рецептата. Имах и някои неудачи - първият блат ми се залепи и стана на парчета, докато го извадя от тавичката. Вторият го пекох на хартия и се получи по-добре. Блатовете обаче не ми се получиха като на картинката - може би не съм разбила хубаво на сняг белтъците. Но все пак са вкусни. Кремът пък ми стана много малко и доста гъст и не успя да ми стигне да измажа отстрани тортата. Но въпреки всичко това - тази торта е една от най-страхотните, които съм опитвала! Дано и на другите да им хареса! Благодаря още веднъж! Поздрави!

      Изтриване
    3. Здравейте Краси, много се радвам, че въпреки малките спънки (които са лесни за прикриване) тортата ви е запленила и вас! Много е фина като вкус. По отношение на блатовете. Хартията за печене е задължителна. Трябва да се разбият хубаво на сняг и внимателно да се добавят бадемите, като се бърка с шпатула, за да се запази въздуха. Кремът не е много наистина, но той е тежък и трябва да бъде фино намазан. Поздравявам ви!

      Изтриване
  15. какво мога да сложа на мястото на бурбонска ванилия защото тук няма от къде да я купя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложете обиковена ванилия или ванилена есенция. Няма проблем.

      Изтриване
  16. Е, страхотна торта си приготвила, Ани! А за снимката с Рудолф завидях. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Еве! От теб това означава много за мен! Прегръдки

      Изтриване
  17. може ли да използвам течна незаквасена животинска сметана?

    ОтговорИзтриване
  18. С какъв диаметър са блатовете и колко минути се пекат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатовете са по 20 см, както е записано и се пекат на 180 градуса. :)

      Изтриване
  19. Ани, поздравления за прекрасната торта! Миналата седмица я правих за моя рожден ден и премина с бурни овации сред колегите! :) Наложи се да си преизчисля количествата (за 8 яйца общо), като за тортена форма с диаметър 26 см. Ето и една снимка, щракната набързо. Действително е изискана и много сочна торта!

    Поздрави и хубава неделя!
    Гери

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте Ани,
    Много ми харесва тази торта, опитах да я направя веднъж, но не се получи. Сега отново гледам рецептата и много искам да опитам отново. Проблема първият път беше, че кремът не стегна. Остана течен и не се сгъсти, въпреки, че бърках повече от 10 минути на слаб огън, беше абсолютно течен. В други рецепти за тази торта прочетох, че в крема се слагат 2 с.л. царевично нишесте. Да не би да сте пропуснали да го напишете тук?

    Поздрави,
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Петя,
      благодаря ви за доверието в моите рецепти. Радвам се, че сте се спряли на тази изискана торта. Отново прегледах горните коментари и виждам, че при другите момичета не е имало подобен проблем с крема. Би следвало да се сгъсти от жълтъците. Аз обикновено ползвам сладкарска сметана на Hopla,най-доволна съм от нея. Вие каква ползвахте? Рецептата е на Рудолф и в нея няма нишесте, сега отново проверих. Опитайте отново и се надявам този път да се увенчаете с успех и да се насладите на тази вкусна торта.

      Изтриване
    2. Здравейте Ани,
      много благодаря за бързият отговор. Да, аз съм чест посетител на блога ви, защото поднасяте всички рецепти с изключителна любов, страст и финес. Благодарение на вас и на блоговете на още няколко дами, които следя, успявам често да обирам овациите у дома :).

      Ще опитам отново да направя тортата и ще пиша какъв е бил резултата.
      Приятен и усмихнат ден,
      Петя

      Изтриване
    3. Сърдечно ви благодаря Петя. Радвам се, че във Вкуснотека откривате рецептите, точно по ваш вкус и ставате звезда в очите на близките си. Страхотно! Стискам палци тортата да се получи този път :) Успех :)

      Изтриване
    4. Здравейте Ани,
      направих тортата отново и крема този път стана перфектен. Сега вече разбрах какъв е бил проблема /проблемите/ първият път - първо, не изчаках достатъчно жълтъците да се сгъстят и не изчаках да се охладят достатъчно, когато съм добавила маслото :). Този път бърках, бърках, бърках и аха пак да се отчаям че нищо не се случва отново и ооо-чудо, започнаха най-накрая да се сгъстяват :). След това изчаках хубаво да се охладят и добавих маслото. Стана страхотен крем. Много я харесваме тази торта. Блатовете ми останаха малко сухи, незнам дали има вариант да се сиропират по някакъв начин, твърде много ги пекох и повече се изсуших незнам, но следващият път се надявам да стане перфектна!

      Благодаря, Ани, за прекрасната рецепта!

      Поздрави
      Петя

      Изтриване
    5. Здравей Петя,
      много се радва, че вторият опит е бил успешен. Кремът е страхотен на вкус. Блатовете не бива да се пресушават. Щом поизпръхнат се вадят, те после се втвърдяват на въздух. Сърдечни поздрави и да ви е сладко :)

      Изтриване
  21. здравейте, Ани. За предстоящите празници имам желание да приготвя тортата, която изглежда неустоимо вкусна. Тъй като формата ми за торта е с диаметър 26см, предполагам, че ще трябва малко да увелича количествата продукти. Молбата ми е ако може да ми помогнете с това преизчисляване, тъй като съм начинаеща в кулинарното изкуство и се затруднявам с продуктите. Благодаря ви предварително и благодаря за прекрасните рецепти, които публикувате! Приятен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, избрали сте чудесна торта.
      За 26 см. диаметър е необходимо да увеличите количеството на всички продукти с 1/2.
      Весели и вкусни празници!

      Изтриване
  22. Благодаря за бързия отговор, Ани! Весели и уютни празници!
    С уважение,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, пробвах да направя тази прекрасна торта,но кремът ми се пресече, когато започнах да го разбивам с маслото.Оставих в много студена стая да изстива сместа от захар,жълтъци и (животинска) течна сметана и незнам дали причината е в това, че тази смес е била много студена към момента на разбиване или съм прекалила със затоплянето на жълтъците,още когато са били на котлона. Ако имате някакъв съвет ,как да не ми се прича, ще съм благодарна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Съжалявам за неволите с крема. Маслото трябва да е меко. Яйцата със стайна температура и на слаб огън да се бърка.

      Изтриване
  24. Здравейте бих искала да попитам дали крема стяга достатъчно за да бъде покрита тортата отгоре с фондан, благодаря ви предварително за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, кремът не е толкова гъст, че да издържи фондан.

      Изтриване
  25. Здравейте.
    Благодаря за вкусната и лесна торта,която направих вчера,за да почерпя семейството по случай рожденият ми ден.Много приятна и лека.Увеличих количеството ,т.к нямам форма за печене с диаметър 20см,преизчислих я за 8 яйца.бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че тази принцеса е подсладила празника ви! Да ви е сладко!

      Изтриване
  26. Отговори
    1. Съжалявам да го чуя. Въпрос на вкус, предполагам.

      Изтриване
  27. Категорично не е моята торта, но повечето ви са страхотни, особено есенната, ммммм. На тази кремът не ми допадна,жтвърде маслен. За мен трябва да се олекоти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Съжалявам, че вкусът не ви е допаднал. Нали казват, че вкус другар няма. На мен ми напомня на любим сладкиш от детството Агнеса.Опитайте, ако й дадете нов шанс да олекотите крема със заквасена сметана.

      Изтриване
  28. Сладкарската сметана коя точно е тази за готвене, тази за разбиване или има друг вид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не за готвене, търсете на Хопла или Халта течна сладкарска, на кутията има нарисувани ягоди и сметана.

      Изтриване
  29. Здравейте,
    имам скоро рожден ден и смятам да направя тази торта, но имам приятели които не консумират млечни продукти. Мога ли вместо сметаната за крема да сложа например кокосова. Дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори и да я замените, обаче в крема има и масло и той отново няма да бъде веган.

      Изтриване
  30. Тортата е чудесна - при все че като доста неопитен готвач имах проблем и с блатовете, и с крема, се получи сочна и вкусна. Хареса ми обаче идеята в един от по-горните Ви отговори да се олекоти крема, като се ползва заквасена сметана. Правилно ли разбирам, че тя би заменила маслото (или може би само част от него)? Дали няма да стане твърде течен кремът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята ми за заквасената сметана е след като напълно се охлади кремът да добавите малко заквасена сметана. Тя ще олекоти леко иначе тежкия крем. Няма да стане прекалено течен. Все пак в него има сметана и масло и в хладилника ще стегне.

      Изтриване
    2. Супер, задължително ще пробвам :)

      Изтриване
  31. Здравейте, колко време е необходимо на тортата да престои преди да бъде поднесена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре е няколко часа да престои в хладилник, за да стегне кремът.

      Изтриване