Търсене в този блог

петък, 29 април 2016 г.

Великденски козунак с маскарпоне

Скъпи приятели,

в навечерието на един от най-светлите празници Великден, искам да ви пожелая да бъдете много здрави, щастливи и обичани. Пожелавам Ви спокойни, светли и уютни празнични дни, в компанията на близките Ви хора. 

Традицията повелява на Великден да се разчупва козунак и да се чукваме с яйца за здраве. Както всяка година, и тази, искам да Ви предложа една прекрасна, изпитана рецепта за домашен Великденски козунак с Маскарпоне. Ароматът му е пленителен, а вкусът запонящ се. Аз съм очарована! Козунакът има хубави конци и много фина структура. Направих го в два варианта - кръгъл с шоколад и правоъгълен с локум, орехи и стафиди. Спрях се на тази рецепта на Зои, още, когато го опитах във Food connection, и веднага реших, че това ще бъде тазгодишният козунак. В оригинал рецептата е на Роси , чийто рецепти за козунак са винаги безпогрешни! 
Доверете ми се и пригответе дъхав, домашен козунак за Вашето семейство. Ароматът и вкусът са несравними с купешките. Така ще бъдете сигурни какво поднасяте на близките си, а удовлетворението, което ще изпитате е на истински майстор сладкар, когато извадите изпечения козунак от фурната и видите радостта в очите на децата си. Апропо, моите момичета приготвиха козунака, заедно с мен. 


Продукти:

4 яйца (размер L)
250 г Маскарпоне
60 г масло
40 мл. олио
100 мл. прясно мляко
200 г захар
25 г прясна мая
800 г бяло брашно
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон

за плънката:

150 г накълцани орехи
150 г накиснати в ром стафиди
1 кутия обикновен локум
150 г натурален шоколад, стопен на водна баня

за намазване:

1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. прясно мляко


Затоплете леко прясното мляко на котлона, след това го излейте в купа и натрошете в него маята. Добавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбъркайте и оставете настрани, докато шупне и маята се активира.
Стопете маслото, заедно с олиото. 


В купа чукнете яйцата, като отделите единия от жълтъците за намазване. Добавете захарта и разбийте с миксер. След това добавете Маскарпонето, ванилията, портокаловата и лимонова кора и активираната мая. Сложете и част от стопената мазнина. Разбъркайте добре. Започнете постепенно да добавяте брашното. Редувайте го с мазнината. Когато сместа започне да се сгъстява го прехвърлете върху плота и добавете цялото количество мазнина и брашно. На този етап аз прехвърлих сместа в моя Kitchen Aid и омесих тестото за около 8-10 минути. Ако не разполагате с такъв миксер омесете тестото на плота. Сложете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и го сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса. През това време си подгответе две форми за печене - една правоъгълна и една кръгла. Покрийте ги с хартия за печене. Подгответе си и продуктите за плънките. Нарежете локума на ситно, накиснете стафидите в ром и вода, нарежете орехите и стопете на водна баня шоколада. Охладете го. Отцедете преди употреба стафидите.


Когато тестото удвои обема си го извадете на набрашнена повърхност и го разделете на 7 топки за два козунака (3:4). Най-лесно това става като измерите тежестта на цялото тесто и я разделите на 7. Така ще знаете точно колко трябва да тежи всяка топка. Сложете настрана 4-те топки. Започнете с козунак във формата на плитка, с три топки. Разстелете с ръце всяка една от топките на дълго и плоско парче. Сложете ги едно до друго по дължина. Поръсете с локум, орехи и стафиди. Усучете всяко едно на фитил и ги сплетете в плитка. Подпъхнете двата края и внимателно го прехвърлете в правоъгълната форма за печене. 


Разстелете по дължина и останалите 4 топки. Намажете ги с шоколад. Навийте по дължина на руло, всяко едно парче, и две по две ги сплетете. Сложете двете плитки  в кръглата форма, така, че да получите кръгла форма на козунак. 


Покрийте ги отново с фолио и ги сложете отново в топлата фурна на 50 градуса да втасат втори път. Ще се надигнат още малко. Готови са, когато леко натиснато с пръст, тестото възстанови формата си.
Извадете ги и ги намажете със смес от жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. Поръсете обилно със захар. 


Загрейте фурната на 170 градуса и печете козунаците до готовност. Отнема им около 40-45 минути, като проверявайте готовността им с клечка. 
Извадете ги върху решетка.



Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Светли и благословени празници на теб и цялото семейство, Ани!
    Бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе, Ани!
    Чудесни козунаци!

    ОтговорИзтриване
  3. Христос Воскресе Ани за теб и семейството ти ! Здраве и благоденствие.И козунакът и тортата с кондензилано мляко са страхотни предложения.Правила съм много и различни видове козунаци, но виж с маскарпоне не съм.Страхотна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна презентация си направила с тези снимки, а и рецептата ти е много добра,поздравления!

    ОтговорИзтриване