Търсене в този блог

събота, 18 юни 2016 г.

Чийз блокчета с ябълки и хрупкав щросел

   Ако сега някой ме попита кой е любимият ми десерт без да се замислям ще отговоря чийзкейк. Едва ли има по-лесен, разнообразен, не много сладък и вкусен десерт от него. Не случайно в блога можете да откриете много рецепти за чийзкейк, както сладки, така и солени. 
    Приготвяла съм блата с най-различни бисквити, а наскоро открих и новото предложение на Победа, без аналог на пазара - Бисквити за чийзкейк. Ще ги познаете по цветната розово-синя опаковка. Нямах търпение да ги изпробвам и приготвих апетитни Чийз блокчета с ябълки и хрупкав щросел. Един целогодишен десерт, който няма да ви остави равнодушни. Направих блата като блендирах 2 пакета от бисквитките с масло и орехи и получих много ароматна, ронлива смес, която след като притиснах в тавата доби хомогенна смес, без да продължава да се рони, както понякога ми се е случвало. След печене на чийзкейка блатът не беше станал твърд, а идеално хрупкав и лесен за рязане. Десертът може да бъде приготвян целогодишно, тъй като ябълки има на пазара през цялата година.  Удобство създава факта, че бисквитките са в кутия с две отделни опаковки бисквити по 175 г в нея, което не позволява на бисквитките да изсъхват и да се развалят след отваряне на пакета. Ако не можете да измислите рецепта, в кутията можете да откриете малка книжка с вкусни рецепти за чийзкейк, както и на опаковката.
    Вкусът на чийзкейка е вълшебен - ароматен, бисквитено-маслен блат, нежен чийз крем от крема сирене и извара, сочни ябълки и хрупкав щросел с овесени ядки. Комбинация от текстури и вкусове. Полейте десерта с карамелен сос и просто затворете очи от удоволствие с всяка хапка...


Продукти за бисквитената основа:


бисквити за чийзкейк Победа (350g)
125 г меко масло
3 с.л. смлени орехи

продукти за крема:

350 г крема сирене
100 г извара
3/4 ч.ч. захар
1 ванилия
3 яйца

продукти за ябълковия топинг:

3 големи ябълки
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
3 с.л. захар

продукти за хрупкавия щросел:

1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
100 г студено масло

продукти за карамеления сос:

1 ч.ч. захар
100 мл. сладкарска сметана


Загрейте фурната на 180 градуса.

Стопете маслото в малка касерола. Смелете в блендер бисквитите за чийзкейк и добавете стопеното масло. Пасирайте до маслени трохи. Покрийте правоъгълна тава с размер 20:30 с хартия за печене и разпределете бисквитените трохи на дъното. Заравнете добре, без да натъпквате прекалено силно. Охладете в хладилник, докато приготвите крема.

В купа разбийте с миксер крема сиренето, заедно с изварата и захарта. Добавете ванилията и яйцата и смесете добре. Излейте крема върху бисквитената основа и печете чийзкейка в загрята фурна около 40 минути.


През това време измийте, обелете и нарежете ябълките на кубченца. Поставете ги в тиган. Добавете захарта и останалите подправки, налейте 1 ч.ч. вода и кипнете. Гответе ябълките, докато течността се изпари и добият консистенция на сладко от ябълки. Охладете сместа.

В друга купа сложете всички съставки за щросела - захар, брашно, овесени ядки и накрая нарежете с нож на малки парченца студеното масло. С чисти ръце претрийте всички съставки, докато получите маслени трохи.


Извадете чийзкейка. Усилете фурната на 200 градуса. Внимателно разпределете отгоре ябълките, след което поръсете с хрупкавия щросел. Върнете чийзкейка във фурната и допечете за още 15-20 минути, до златисто. Охладете добре.

Направете карамел, като стопите в малка тенджерка на слаб огън 1 ч.ч. захар. Когато се стопи внимателно налейте 100 мл. сладкарска сметана и бъркайте до хомогенност. Внимавайте да не ви опръска.

Поднесете чийзкейка нарязан на правоъгълни блокчета, поляти с карамелен сос.


Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Много продукти и много неща включва този десерт !Играчка ,както казваме ! Не може ли да се опрости малко като за работещи жени с малко време за кухнята ?Пробвайте ,ще Ви бъда благодарна !По-нискокалоричен също(с малко масло) !Ако може !

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    много интересен и вкусен десерт.Но и аз напоследък правя много опростени и лесни десерти.Вече от доста време предпочитам простото пред сложното.Всичко изисква време, а днес е толкова забързано ежедневието ни.Ти правиш разкошни десерти, но се иска повече време за тях.Но си заслужават наистина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    в блога можете да откриете много лесни и достъпни рецепти. Последвайте линка за чийзкейк в началото на публикацията и ще намерите много хубави рецепти. Това е сайт за любителите на кулинарията. В него има както лесни, така и по-сложни рецепти, но винаги такива, които си заслужават вниманието ви! Ще се радвам въпреки настройката ви да го опитате. Вярвам, че ще останете очаровани.

    ОтговорИзтриване
  4. Анче, много ми хареса този чийз!Не мисля, че изисква чак толкова време, пък и продуктите са си стандартни за този тип десерт, няма как да стане без тях. Ще го направя скоро!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, Ани! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Еййй, за кутия бисквити на аванта, какво ли не прави човек :D Само така! :D

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, направих това изкушение. Страхотно е, страхотно!! Супер съчетание на вкусове, изпълнение и всичко. Заслужава си и продуктите, и времето. Един от най-хубавите сладкиши, които съм правила от Вашия блог (а всички са много хубави! :-))
    Много хубава да Ви е 2020!!
    Благодаря за рецептите. Пълните ни очите и коремите вкъщи :-) Чакаме нови!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ви благодаря за милия коментар. Толкова се радвам, че ябълковите барчета са ви харесали. Винаги сте добре дошли при мен :) Поздрави

      Изтриване