Търсене в този блог

вторник, 28 юни 2016 г.

Гриловани рулца от тиквичка с козе сирене и аншоа

   Дори, когато чета някоя рецепта или я гледам в кулинарно предаване, отново развихрям въображението си и приемам, че има и по-вкусен вариант на предложеното и започвам да експериментирам. Забавлявам се и изпитвам истинско удовлетворение, докато готвя и особено, когато опитът ми се окаже успешен и пожъне успех.         
   Наскоро гледах епизод на "Черешката на тортата", където участничка приготви рулца от тиквичка с крема сирене, сушен домат и орех. Изглеждаше вкусно, но от коментарите на участниците разбрах, че някак звучи стандартно. Очаквах гости и реших да опитам мой вариант на това чудесно предястие. Хрумна ми да съчетая грилованите тиквички с френското козе сирене Chevreux, което се отличава с изключителна мекота и нежна текстура с рибка аншоа. (менюто за гости беше изцяло рибно). Не сложих абсолютно никаква сол и вкусът на рулцата беше много балансиран, вкус, който те кара да си налееш чаша, хубаво бяло вино и да не спираш. Гостите много ги харесаха и да Ви призная изпиха доста вино :) 



Продукти:

4 бр. тиквички
1 кутия козе сирене Chevreux
1 консерва рибки аншоа
50 мл. зехтин

за поръсване:
пресен копър
каперси

клечки за зъби за забождане


Измийте добре тиквичките. По желание ги обелете или запазете кората. Нарежете ги по дължина на ленти с дебелина 0,02 см., които ще гриловаме. 
Загрейте тигана и капнете малко зехтин в него. Гриловайте парчетата тиквички от двете страни. Не ги солете. Прехвърлете козе сиренето в купичка и леко го размачкайте с вилица. Отворете консервата с аншоа.
Намажете лентите грилована тиквичка по дължина с фин слой козе сирене. Отгоре поставете половинка рибка аншоа. Навийте на рулце от тънката страна, към по-широката. Забодете вертикално клечка за зъби, за да държи рулцето завито и го прехвърлете в плато.
По същия начин навийте и останалите рулца. Поръсете с каперси и наситнен, пресен копър. Охладете и поднесете като мезе за чаша бяло вино. 

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар