Халибут, наричан още Камбала е вид плоска риба от рода Hippoglossus на семейство Pleuronectidae. Рибата има много интересна окраска - отгоре е кафява, за да може да се слива с пейзажа на дъното, а погледната отдолу е бяла, което позволява да се слее със слънчевата светлина, проникваща във водата.
Различват се два вида халибут – Тихоокеанска (Hippoglossus stenolepis) и Атлантическа (Hippoglossus Hippoglossus).
Халибутът има сходен хранителен състав като калкана и другите дънни риби. Тя е доста бедна на мазнини, поради което е подходяща храна за диетичен режим. На 100 г камбала има едва 1.33 г мазнини и абсолютно никакви въглехидрати.
Тази риба е богата на протеини, а от микроелементите се откриват по-значителни нива на цинк, селен, фосфор, доста калций и количества желязо, което я прави изключително полезна.
Халибут е една от най-подходящите риби за печене на грил. Поради факта, че съдържа много малко мазнини, тя не е подходяща за опушване. Също така добре се приготвя печена или пържена. Филето от Халибут няма абсолютно никакви кости! Много подходяща риба за деца.
Рецептата, която днес Ви поднасям е за филе от Халибут на фурна със заквасена сметана, Пармезан и чесън. Горещо Ви препоръчвам тази универсална рецепта. Можете да я приложите почти на всеки вид бяла риба. Приготвя се за минути и може да Ви бъде решение за напрегнатите седмични вечери, когато не разполагате с много време за приготовления.
За гарнитура поднесох задушено брюкселско зеле, но Вие бихте могли да го замените със сотирани аспержи, ризото или друг вид гарнитура по избор, дори и само салата. Леко, и изключително вкусно меню, поднесено с чаша бяло вино за разкош. Перфектната лятна вечеря!
Продукти:
400 г филе от риба Халибут
черен пипер
сол
200 г заквасена сметана
2 с.л. лимонов сок
два стръка пресен копър
1/2 ч.ч. настърган Пармезан
1 голяма скилидка чесън
черен пипер
два стръка пресен лук
сол
струя зехтин
продукти за гарнитурата:
1 пакет замразено брюкселско зеле
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
30 г масло
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете филетата риба на парчета. Измийте ги и ги подредете в тавичка. Поръсете ги с черен пипер и сол.
В купа смесете всички съставки за намазване на филетата - заквасената сметана, нарязания на ситно копър и пресен лук, стиснете скилидката чесън, добавете подправките и лимоновия сок. Разбъркайте добре и намажете с тази смес халибута. Разпределете равномерно.
Полейте с фина струя зехтин и печете 20-25 минути на силно загрята фурна.
Докато чакате рибата да се изпече задушете брюкселското зеле в малко зехтин и вода, до омекване. Когато водата се изпари напълно, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте с бучка масло.
Поднесете халибута, поръсен с нарязан на ситно пресен лук, с гарнитура от задушено брюкселско зеле и чаша бяло вино.
Да ви е сладко!
Halibut, baked with sour cream, Parmesan and garlic
products:
400 g fish fillet halibut (kambala)
pepper
salt
200g sour cream
2 tablespoons lemon juice
two sprigs of fresh dill
1/2 cup grated Parmesan
1 large clove garlic
pepper
two scallions
salt
olive oil spray
products for toppings:
1 package frozen Brussels sprouts
30 ml. olive oil
pepper
salt
30 g butter
Preheat oven to 200 degrees.
Cut the fish fillets into pieces. Wash them and arrange them in a baking dish. Sprinkle with pepper and salt.
In a bowl mix all the ingredients for coating fish fillets - sour cream, chopped dill and spring onion, squeeze cloves of garlic, add spices and lemon juice. Mix well and apply this mixture on the halibut. Distribute evenly.
Pour a fine stream of olive oil and bake for 20-25 minutes on strongly heated oven.
While waiting for fish to cook, prepare the Brussels sprouts in a little olive oil and water until soft. When the water evaporates completely, sprinkle with pepper and salt and mix with a pat of butter.
Serve halibut, sprinkled with chopped spring onions, garnished with braised Brussels sprouts and a glass of white wine.
Адаптирано от: http://www.kalynskitchen.com/2010/01/recipe-for-baked-halibut-with-sour.html
Източник: http://kulinaria.bg/products/halibut
Превъзходно ястие, поздравления! Страшно ми допадна тази рецепта! Желая ти много успехи:)
ОтговорИзтриване