Търсене в този блог

неделя, 25 септември 2016 г.

Кюфтенца от тиквички и царевица с поширано яйце и салата Дзадзики

    Предлагам Ви една свежа и семпла идея за вкусни Кюфтенца от тиквички и царевица, които, за по-хранителна вечеря, можете да поднесете с поширани яйца и салата Дзадзики. 
Кюфтенцата са много нежни, мекички и приятно сладникави от наличието на сладката царевица в тях, а поднесени в компанията на поширано яйце и салата Дзадзики са истински неустоими. 
    Дзадзики е традиционна Гръцка салата, подобна на нашата Снежанка. Приготвя се от цедено кисело мляко, краставица без семки, прясна мента и чесън. За мен за най-добър резултат е важно какво мляко ще изберете. Някои хора ползват гъсто кисело мляко, но лично за моя вкус цеденото кисело мляко на Бор Чвор е с идеалната гъста консистенция и леко киселичък вкус за тази салата. 


продукти за 10 бр:

1 малка консерва сладка царевица (150 г)
2 малки тиквички
1 яйце
връзка пресен лук
1/2 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. ретро горчица (едрозърнеста)
1 с.л. прясно мляко
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол

4 пресни яйца за поширане

продукти за Дзадзики:

200 мл. цедено кисело мляко Бор Чвор
1/2 краставица
връзка прясна мента
1 скилидка чесън
сокът от половин лимон
1 с.л. зехтин
сол на вкус


Отворете и изсипете консервата царевица в купа. Обелете и настържете тиквичките при нея. Чукнете едно яйце и разбъркайте добре. Нарежете на ситно пресния лук и стиснете скилидката чесън. Добавете брашното, горчицата, лимоновия сок, зехтина и млякото и накрая сложете подправките - червен пипер, черен пипер и сол. Разбъркайте всичко добре.


Изсипете цеденото кисело мляко в купа. Обелете краставицата, нарежете я на две половини и я почистете от семките. Нарежете я възможно най на ситни парченца и я добавете при млякото. Нарежете на ситно прясна мента, стиснете скилидка чесън, капнете лимоновия сок и подправете със зехтин и сол на вкус. Разбъркайте добре. Охладете Дзадзики до поднасянето й.

Кипнете тенджера с вода. Намалете на минимум. Водата не бива да ври. Чукнете яйце в купичка и го изсипете от възможно най-ниско в тенджерата. По същия начин чукнете и другите яйца. Яйцата ще се забулят и ще бъдат готови след 2-3 минути. Извадете ги с решетъчна лъжица. Пошираното яйце на пипане напомня мека Моцарела. 


Загрейте тиган с незалепващо покритие и 1-2 с.л. зехтин. С лъжица оформете от сместа кюфтенца на разстояние едно от друго. След 3 минути ги обърнете с шпатула, за да се изпекат и от двете страни. 


Поднесете кюфтенцата от тиквички и царевица с поширано яйце и салата Дзадзики. 

Да ви е сладко!
Адаптирано от сп. Good food, бр. 68

2 коментара:

  1. Ани,
    много интересни кюфтенца, поднесени в компанията на поширано яйце и гръцка салата.Ще ги пробвам - лесни, бързи и много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина са много бързи и лесни тези кюфтенца Ели. Всичко се разбърква в една купа и се пекат. Чудесни са в компанията на бяло винце за лека вечеря :)

    ОтговорИзтриване