вторник, 6 септември 2016 г.

Старомодни, ванилови сладки със заквасена сметана

     Всеки кулинар има своя любима съставка, която прави ястията му по-вкусни.  Моят таен коз в кухнята е .......заквасената сметана. :) Обичам я! Всички кремове стават по-ефирни и леки с нея, всички сладки някак по-крехки и ароматни, а 1-2 с.л. заквасена сметана издигат соса за паста в напълно нова равнина. Риба, пиле, козунак, торта, супа, паста или десерт всичко е по-вкусно, когато му добавите малко заквасена сметана за разкош. Не случайно в блога можете да откриете безбройно много рецепти с нея, а аз никога не оставам без кофичка от любимата ми заквасена сметана Бор Чвор в хладилника. 
    Рецептата, която днес Ви предлагам е поредното доказателство, колко крехки и вкусни стават домашните сладки с нея. Изпекох старомодни, ванилови сладки със заквасена сметана, които съхранявам в затворена кутия с капак и много добре вървят със сутрешното и следобедното ни кафе. Ароматът, който се понесе у дома, докато се пекоха бе вълшебен, аромат на ванилия и канела, уют и топлина. 
     Сладките са разкошни. След като изстинат стават хрупкави отвън и мекички отвътре.


Продукти:

3 ч.ч. брашно
125 г меко масло Бор Чвор
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана Бор Чвор
2 ванилии

за поръсване:

1/2 ч.ч. кристална захар
1 ч.л. канела


Загрейте фурната на 200 градуса.
В голяма купа разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта. Добадете яйцата и солта и разбийте добре. Изсипете заквасената сметана и ванилията.


В друга купа разбъркайте брашното, бакпулвера и содата. Постепенно добавете сухата смес към яйчената и разбийте с миксер.


Покрийте тава с хартия за печене. Намаслете.
С помощта на супена лъжица оформете кръгли сладки на разстояние една от друга. При печенето сами се оформят. Поръсете със смес от захар и канела и печете 12-15 минути, докато леко порозовеят.


При мен бяха 4 тави по 9 сладки, общо 36 сладки. Първата тава се пекоха за 15 минути, но всяка следваща, когато фурната е добре загрята, за по-малко време - средно 10-12 минути.
Извадете и ги охладете върху решетка. Прехвърлете в кутия с капак.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.littlehouseliving.com/old-fashioned-sour-cream-cookies.html

2 коментара:

  1. Ани,
    много фини и нежни сладки, същевременно и много бързи за приготвяне с неустоим аромат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. При теб винаги е много вкусно, ароматно и уютно, Ани!
    Разкошни сладки - сякаш усещам уханието на ванилия и нежния им вкус.
    Поздрави за теб, благодаря за чудесната рецепта и визуалната наслада.

    ОтговорИзтриване