Всеки кулинар има своя любима съставка, която прави ястията му по-вкусни. Моят таен коз в кухнята е .......заквасената сметана. :) Обичам я! Всички кремове стават по-ефирни и леки с нея, всички сладки някак по-крехки и ароматни, а 1-2 с.л. заквасена сметана издигат соса за паста в напълно нова равнина. Риба, пиле, козунак, торта, супа, паста или десерт всичко е по-вкусно, когато му добавите малко заквасена сметана за разкош. Не случайно в блога можете да откриете безбройно много рецепти с нея, а аз никога не оставам без кофичка от любимата ми заквасена сметана Бор Чвор в хладилника.
Рецептата, която днес Ви предлагам е поредното доказателство, колко крехки и вкусни стават домашните сладки с нея. Изпекох старомодни, ванилови сладки със заквасена сметана, които съхранявам в затворена кутия с капак и много добре вървят със сутрешното и следобедното ни кафе. Ароматът, който се понесе у дома, докато се пекоха бе вълшебен, аромат на ванилия и канела, уют и топлина.
Сладките са разкошни. След като изстинат стават хрупкави отвън и мекички отвътре.
Продукти:
3 ч.ч. брашно
125 г меко масло Бор Чвор
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана Бор Чвор
2 ванилии
за поръсване:
1/2 ч.ч. кристална захар
1 ч.л. канела
Загрейте фурната на 200 градуса.
В голяма купа разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта. Добадете яйцата и солта и разбийте добре. Изсипете заквасената сметана и ванилията.
В друга купа разбъркайте брашното, бакпулвера и содата. Постепенно добавете сухата смес към яйчената и разбийте с миксер.
В друга купа разбъркайте брашното, бакпулвера и содата. Постепенно добавете сухата смес към яйчената и разбийте с миксер.
Покрийте тава с хартия за печене. Намаслете.
С помощта на супена лъжица оформете кръгли сладки на разстояние една от друга. При печенето сами се оформят. Поръсете със смес от захар и канела и печете 12-15 минути, докато леко порозовеят.
При мен бяха 4 тави по 9 сладки, общо 36 сладки. Първата тава се пекоха за 15 минути, но всяка следваща, когато фурната е добре загрята, за по-малко време - средно 10-12 минути.
Да ви е сладко!При мен бяха 4 тави по 9 сладки, общо 36 сладки. Първата тава се пекоха за 15 минути, но всяка следваща, когато фурната е добре загрята, за по-малко време - средно 10-12 минути.
Адаптирано от: http://www.littlehouseliving.com/old-fashioned-sour-cream-cookies.html
Ани,
ОтговорИзтриванемного фини и нежни сладки, същевременно и много бързи за приготвяне с неустоим аромат.
Поздрави !
Сърдечни поздрави Ели.
ИзтриванеПри теб винаги е много вкусно, ароматно и уютно, Ани!
ОтговорИзтриванеРазкошни сладки - сякаш усещам уханието на ванилия и нежния им вкус.
Поздрави за теб, благодаря за чудесната рецепта и визуалната наслада.
Благодаря ти Дианка. Ухаят чудесно и много уютно.
ИзтриванеСтрахотни са, пробвах ги. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ви харесали Ги.
Изтриване