Търсене в този блог

сряда, 14 септември 2016 г.

Финал на грил събитията Coca-Cola Chill & Grill в Южния парк в София

Грандиозният финал на поредицата грил събития Coca-Cola Chill & Grill се проведе на 11 септември 2016 г. в Южния парк в София. В рамките на целия неделен ден, специална грил-зона изненада хиляди столичани и техните семейства с множество забавни активности за малки и големи, приятна музика и най-вече – с вкусна храна. Гостите получиха зашеметяваща възможност да се качат на масата на Coca-Cola високо в небето, където опитаха ястия, приготвени специално за тях от финалистите от първия сезон на Master ChefСимеон, Елена и Аврам.


Събитието в София, част от инициативата #ДаСеХранимЗаедно, чието убеждение е, че щастието се крие в споделените мигове, каквито са семейните моменти, прекарани около масата, зарадва хиляди както с уникалните забавления за всички, така и с полезни и ценни съвети в сферата на кулинарията.  За 5-ти пореден път аз, Сандра Алексиева (1001 рецепти), Ваня Георгиева (Culinary with Me) и водещата Дани Колева изненадахме гостите с вкусни грил рецепти (вижте рецептите по-долу). Сандра Алексиева демонстрира нестандартна интерпретация на люти кюфтета на грил; аз показах как на грил може успешно да се приготви и десерт, и изненадах с гриловани канелени смокини с топинг от Маскарпоне, заквасена сметана и мед; 



Даниела Колева приготви свински врат в крем от сушени домати, пресни билки и каперси; а Ваня Георгиева представи своя интересен прочит на Милфльой с малини и гриловани кори за баница. След вкусните демонстрации всички влезнахме в оспорвана грил-битка и поканихме помощници от публиката, които да ни асистират. Заедно приготвихме четири апетитни интерпретации на летни рецепти за грилован лаврак с лимон и пилешки гърди на грил.



Кулминацията на инициативата #ДаСеХранимЗаедно бе специално организираната вечеря високо в небето, която подари неусещани емоции на победителите от Facebook активностите, както и на над 40 от гостите, които приготвиха своя обяд или вечеря в грил зоната на Coca-Cola Chill & Grill в неделния ден. Те се насладиха на едно незабравимо изживяване на масата на Coca-Cola, издигната на платформа на 40 метра над земята с уникална панорамна гледка от София. Известните кулинари от формата Master Chef – Симеон, Елена и Аврам приготвиха редица апетитни грил шедьоври за късметлиите.

През целия неделен ден актьорът Ники Станоев и групите Rewind, Funky Miracle, Brazz ViliDJ се грижиха за доброто настроение. 

През месеците юли, август и септември 2016 г. грил-събитията от поредицата Coca-Cola Chill & Grill зарадваха жителите Ямбол, Стара Загора, Бургас, Варна и София. Обособените грил-зони бяха посетени от над 30 000 гости. Събитието в София бе кулминацията на Coca-Cola Chill & Grill през 2016 г., с което бе поставено и началото на ежегодна традиция за семеен празник, който събира няколко поколения заедно около масата. 

Люти кюфтета на грил
Сандра Алексиева (1001 рецепти)



Необходими продукти:

600 гсвинска кайма
400 г телешка кайма
100 мл вода
4 стръка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. чубрица
1 щипка черен пипер
1 ч.л. кимион
1 сушена люта чушка
Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Ситно нарязаните магданоз (1/2 връзка) и лук (4 стръка) се смесват с подправките и двата вида кайма. След това постепенно се добавя водата (100 мл.), като се размесва много добре. Каймата се оставя да престои за една нощ в хладилник, като се покрива с фолио, за да не изсъхне. След това каймата се размесва повторно и отново се оставя в хладилник за още няколко часа. Накрая с мокри ръце се оформят кюфтета, които се пекат от двете страни на предварително добре загрята скара. Сервират се топли с гарнитура по избор. 

Гриловани канелени смокини с топинг от маскарпоне,
заквасена сметана и мед
Ани Шакарян (Vkusnoteka)


            Необходими продукти:

7-8 бр. зелени или големи лилави смокини
60 г масло
3 с.л. кристална захар
1/2 ч.л. канела
250 г сирене маскарпоне
200 г заквасена сметана
1 ванилия
2 с.л. пудра захар
течен мед и канела за поднасяне
листенца мента за декорация

Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се стопяват в тиган, след това се добавя канелата. С тази смес се глазират, нарязаните на половини смокини. Изпичат се на грила от двете страни.
В купа се разбъркват сиренето маскарпоне, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията. Смокините се поднасят с топинга, поливат се със струя течен мед, поръсват се с канела и листенца прясна мента.

Грилован свински врат в крем от сушени домати, пресни билки и каперси
Даниела Колева


Необходими продукти:

6 свински вратни пържоли с кост
10-12 стръка босилек
6 стръка магданоз
1 ч.л. риган
1 гл. чесън
40 гр. сушени домати
1 ч.л. каперси
1 лимон
10 с.л. зехтин
Сол, червен пипер
500 гр. рукола
500 гр. чери домати
6-7 картофа

Начин на приготвяне:
Смачкайте чесъна, сушените домати, ригана, черния пипер и солта и прибавете ситно нарязан пресен босилек и магданоз. Разбъркайте хубаво, за да получите хомогенна смес и ако доматите не са от буркан с олио, добавете зехтин към сместа. Добавете и каперси и хубаво втрийте този крем в пържолите от двете страни. Покрийте маринованите пържоли с домакинско фолио и оставете на студено за минимум 30 минути, за да може месото да попие от аромата на подправките.
Изпечете пържолите на грил до готовност и сервирайте със салата, която сте приготвили от прясна рукола, чери домати и каперси, овкусени с останалия от маринатата крем. Може да приготвите и няколко картофа на грил, като ги нарежете на шайби, покриете ги с крема и ги задушите в алуминиево фолио на грила. 

Милфьой с малини и гриловани кори за баница
Ваня Георгиева (Culinary with Me)


Необходими продукти:
5-6 листа, готови кори за баница
50 г меко масло
500 г сирене маскарпоне
80 г пудра захар
2 с.л. ром
1 ч.л. ванилов екстракт
250 г свежи малини
3-4 смокини
свежа мента за декорация

Начин на приготвяне:
Разстелете една кора за баница и леко намажете с масло. Отгоре разстелете още една кора и отново намажете с масло. Повторете тази процедура с всички кори като завършите с кора най-отгоре.
С подходящ ринг изрежете 12 кръга. Леко притиснете с ръце. Застелете грила с фолио и запечете изрязаните кръгове от двете страни до златисто. Охладете върху решетка.
За крема: смесете в купа сиренето маскарпоне, пудрата захар, рома и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре и напълнете в шприц със звездовиден накрайник.
Сглобете десерта като поставите кора, шприцовате крем и поставите няколко малини. Повторете тази процедура още веднъж, като за финал добавите и резени свежи смокини и мента.

Пълнено пилешко филе с Моцарела, Чедър и чушки на грил
Ани Шакарян (Vkusnoteka)


Необходими продукти:
За шишчетата:
2 бр. пилешки гърди
черен пипер
сол
чубрица
пресен босилек
1 скилидка чесън
50 г сирене Моцарела
50 г сирене Чедър
2 зелени чушки
Зехтин

За дресинга:
30 мл. горчица
сокът от половин лимон
1 с.л. мед
30 мл. зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Чушките се гриловат със сол, черен пипер и зехтин. Когато са готови се обелват и нарязват на жулиени.
Пилешките гърди се разрязват през средата без да се режат докрай. Поръсват се с подправките и чесъна. Вътре се поставят парченца Моцарела. Чедър и печени чушки.
Поливат се със зехтин и се гриловат от двете страни. След това се увиват във фолио по отделно и се гриловат още 5 минути, до пълна готовност и повече сочност на месото.
Поднасят се върху канапе от грилован хляб и се поливат с дресинга. Гарнитура свежа салата с рукола, маслини и чери домати.

Лаврак на грил
Ваня Георгиева (Culinary with Me)

Необходими продукти:

1 бр. лаврак
сол и черен пипер
2-3 резена лимон
2-3 стръка магданоз
зехтин
сокът на половин лимон

Начин на приготвяне:
Почистете лаврака от люспите и перките, изплакнете и подсушете с кухненско руло. Направете 2-3 разреза по диагонал от външната страна на рибата. Обтрийте със сол и черен пипер. Напълнете вътрешността на рибата с резените лимон и магданоз.        
Намажете рибата обилно със зехтин и печете за 7-8 мин от всяка страна или до хрупкава коричка, като от време на време поръсвате с лимонов сок.
Гарнирайте със свежа салата по ваш избор. 

Задушен лаврак на грил
Даниела Колева

Необходими продукти:
3-4 лаврака
Зехтин
Черен пипер
2 домата
2 лимона
Рукола
Каперси
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Изчистете рибата от вътрешностите, люспите и перките и намажете хубаво със сол, черен пипер и зехтин. Напълнете вътрешността на рибата с резенчета лимон и домат, като ги редувате равномерно.
Сложете рибата върху 2 слоя алуминиево фолио, като сте се уверили, че е добре намазана със зехтин, за да не залепне по фолиото. Увийте фолиото около рибата като бонбон и печете на средно горещ грил до готовност. Поднесете лаврака в комбинация със салата от рукола и каперси, която сте аранжирали с цветчета от чери домати. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар