Търсене в този блог

сряда, 23 ноември 2016 г.

Обърнат бананов пай

  Десертът, който Ви поднасям днес ще ви плени със своята сезонност, фантастичен аромат, сочност и леснота. Обърнатите сладкиши носят своето очарование от факта, че могат да бъдат приготвени с различни видове плодове - ябълки, круши, смокини, ананас, портокали и по-красивата си визия.
   Банановият пай е много подходящ за зимния сезон - ухае на масло, карамел и банани. Горещо Ви препоръчвам да опитате този сладкиш. 


Продукти:

100 г кафява захар
80 г масло
1/2 ч.л. канела
3 бр. банана
сокът от 1/2 лимон

за тестото:

2 яйца
180 г захар
1 ванилия
80 г стопено и охладено масло
220 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
300 мл. кисело мляко
100 г счукани орехи


Маслото и кафявата захар се стопяват на котлона. Прибавя се канелата. 
Дъното на тава, с размери 20:30 см се покрива с хартия за печене, така че да покрие дъното и стените и в нея се излива канелената смес. Разпределя се равномерно. Бананите се обелват и режат по дължина на две половини. Подреждат се с отрязаната страна надолу в канелената смес, като се спазва посоката на редене. Поливат се с лимоновия сок.


Яйцата се разбиват, заедно със захарта с миксер, след което се добавя ванилията и стопеното и охладено масло и киселото мляко. Всичко се разбърква добре.
Брашното се смесва с бакпулвера и солта и се пресява. Добавят се в сместа и се разбива с миксер. На финала се добавят счуканите орехи. Всичко се разбърква добре.


Тестото се изсипва върху бананите. 
Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Охлажда се за около 20 минути, захлупва се с дъска или друга чиния и внимателно се обръща на обратно.


Сладкишът е много вкусен топъл. По желание можете да го поднесете с топка сладолед.



Да ви е сладко!


Адаптирано от: сп. Billa Кулинариум, бр. 4, 2016 г.

4 коментара:

  1. Ани,
    чудесен, много красив и изкушаващ сладкиш.И понеже е с банани ще го пробвам през предстоящите празници.Чудесно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Ели. Сладкишът е много лесен, силно карамелен и много бананов :)

    ОтговорИзтриване