Търсене в този блог

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Крем супа от зелени аспержи и картофи

    Сгряваща душата, питателна и много вкусна крем супа от зелени аспержи и картофи. Чудесно разнообразие на зимната Ви трапеза. Кадифено нежна и много ароматна. Можете да я поднесете с крутонки, ако децата ги обичат. За най-добър резултат Ви препоръчвам да ползвате домашен, пилешки бульон, като мен. Донесоха ми домашна кокошка, която приготвих по два начина и си отделих два литра бульон, който ползвах за крем супата от аспержи и за пилаф. Всичко става по-вкусно с домашен бульон, а ретро горчицата добавя финалния щрих на тази разкошна супа. 



Продукти:

1 глава лук
1 скилидка чесън
60 г масло
12-15 бр. зелени аспержи
4 бр. картофа
1 ч.л. ретро, едрозърнеста горчица
1 ч.л. сух риган
1 дафинов лист
черен пипер
1 л. горещ пилешки бульон
200 мл. топло прясно мляко
сол


Обелете с картофобелачка аспержите. Отрежете по-твърдата част от дръжката отзад и изрежете връхчетата. Измийте ги. Ето как се почистват:


Нарежете ги на ситни парчета. Обелете и нарежете картофите на малки кубчета. 
Нарежете на ситно лука и чесъна. Стопете маслото в тенджера на котлона и задушете лука и чесъна с малко водичка, до омекване. 


Добавете картофите и аспержите и разбъркайте добре. Подправете с риган, черен пипер, сол и сложете един дафинов лист. Долейте малко водичка и бъркайте, докато поомекнат зеленчуците. Добавете горчицата. 


Налейте горещия пилешки бульон и топлото, прясно мляко. Разбъркайте добре и оставете супата да поври на слаб огън, след като заври, около 15 минути. Охладете леко и пасирайте супата на крем.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани,
    никога не съм правила подобна супа с аспержи.Аспержите съм ги опитвала само сурови, но не са от любимите ми зеленчуци.Решила съм да започна постепенно да ги включвам в менюто и твоето предложение ще ми е от голяма полза.Чудесна топла супа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели мила, много ще се радвам ако опиташ супичката. Аспержите са хубави леко бланширани, варени или печени, не сурови. Изключително полезни са, не ги подценявай. Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Преди доста години, повече от 20 за първи път опитах аспержи, и то именно под формата на крем супа - много ми допадат така, но аз лично не съм приготвяла у дома.

    ОтговорИзтриване
  4. Приготвих супата. Чудесна е,благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване