Търсене в този блог

сряда, 9 ноември 2016 г.

Сочни кюфтета

     Преди около месец, по време на поредните почивни дни, с приятели посетихме за няколко дни град Берковица и град Белоградчик. Останах възхитена от красотата на природата в Северозападна България, особено през един от любимите ми сезони есента. Горещо Ви препоръчвам ако не сте били в този район да го направите. Има много забележителности, които можете да видите.


     Имахме удоволствието и късметът да отседнем в една превъзходна и много уютна руска къща, която отново възроди представите ми за селски туризъм. Чисто, уютно, всичко домашно и много вкусно. Домакинята Марина, освен, че беше много гостоприемна, готвеше фантастично. Рецептата за кюфтета, която днес Ви представям е нейна. 


Мога да ви кажа, че това са най-вкусните и сочни кюфтета, които съм опитвала досега. Попитах Марина как ги приготвя и тя ми сподели, че ползва домашна телешка кайма, леко запържва кюфтетата в малко мазнина, колкото да се запечатат и да добият коричка и след това за повече сочност ги пече във фурната. Записах си рецептата. 


Новото за мен бе, че напоява хлябът с мляко, не с вода, както аз правя, и че слага повече чубрица, отколкото кимион. Не обичам да пържа, но вкусът на тези кюфтета остана дълго в съзнанието ми и все пак реших да опитам да ги приготвя у дома. Получиха се чудесни, сочни кюфтенца, които изчезнаха светкавично бързо. Марина ги поднасяше с гарнитура от варено-пържени картофи, които, както тя ни сподели са по руска рецепта - по същия начин, първо се пържат в малко мазнина в тиган и след това се задушават под капак. Поднасят се със сирене. Бяха феноменално вкусни! 
        

Продукти:

700 г кайма смес или телешка
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
3 филии хляб, напоени в прясно мляко
1 връзка магданоз
1 и 1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. кимион
черен пипер и сол
1/2 ч.л. червен пипер

200 мл. олио

Нарежете на ситно лука и чесъна. Добавете ги в каймата. Чукнете две яйца и наронете 3 филии хляб, предварително накиснати в прясно мляко. Нарежете на ситно магданоз и добавете подправките. Омесете каймата и я приберете в хладилника за поне половин час. 
Пригответе си купа с вода. Налейте олиото в дълбок тиган и го загрейте на котлона. Мазнината в тигана трябва да бъде само два пръста. Намокрете леко ръце в купата с вода, вземете шепа кайма и оформете кюфтенце, не сплеснато, а леко по-пухкаво. Поставете го в тигана. Внимавайте, че може да пръскат. По същия начин оформете и останалите кюфтета. Пържете кюфтетата само, колкото да се запечатат от двете страни и да добият леко карамелен цвят, след това ги извадете върху кухненска хартия и ги прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене. 
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете кюфтетата за 15 минути в загрята фурна. 
Поднесете ги топли.


Да ви е сладко!

2 коментара: