Търсене в този блог

сряда, 7 декември 2016 г.

Пълнена Пекинска патица с ориз, канела и сушени плодове

Драги читатели,


вероятно си спомняте, че през Октомври бях поканена в Резиденцията на Американския Посланик, на представянето на най-голямата американска компания за производство на продукти от Пекинска патица (Maple Leaf Farms, Inc.), която избира България за своeто Европейско производство, в гр. Севлиево. Българското дружество е единственият център на производство и бизнес дейност в Европейския Съюз, което ще обслужва както пазарите на ЕС, така и държави от Близкия Изток, Азия и Африка.
Мейпъл Лийф Фармс е специализирана компания за производство на продукти от Бяла Пекинска патица, избрана да бъде отглеждана, заради изключителните качества на месото и по-нежния й вкус.
    Щастлива съм, че имам възможност да опитам толкова висококачествен месен продукт, произведен в България, и да Ви представя две много вкусни рецепти за тържествена Пълнена пекинска патица с ориз, канела и сушени плодове, както и любимото на всички гурмани патешко магре, което повярвайте ми е най-нежното и вкусно магре, което съм опитвала някога. Всичко това идва от перфектното качество на месото, благодарение на свободно отглеждане във ферма, с качествена, натурална, зърнена храна в просторна и температурно-контролирана среда. 
     Преди да Ви предложа рецептата нека да Ви споделя какво научих аз за различните видове патици и за какво се отглеждат те.



     Четири основни вида патици са най-разпространени на пазара и се използват в кулинарията - White Pekin (Бяла Пекинска патица), Muscovy (Мускулна патица), Moulard (Мюлар) и Mallard (Зеленоглава патица Малард). 
  • Мускулната патица се отглежда във Франция. Използва се основно за филе и фоа-гра.
  • Мюлар е кръстоска между мъжка мускулна и женска Пекинска патица. Отглежда се предимно за фоа-гра. 
  • Зеленоглавата патица Малард е обикновена дива патица, отглеждана във ферми, с по-жилаво и малко месо.
  • Бялата Пекинска патица е позната с нежното си, крехко месо, сравнимо по мазнини и калории с пуешко или пилешко филе, като същевременно има богат и плътен вкус.То е добър източник на протеини, желязо, селен и витамин B и подхожда на голям брой стилове на готвене.
Мейпъл Лийф Фармс предлагат цяла патица, патешки бутчета, патешко филе и дреболии. Намирам за изключително удобен факта, че се предлагат охладени, готови за термична обработка, а така също и замразени. 
    Наскоро ми донесоха кокошка. Наложи се да я изчистя отвътре, да я оформя отвън, отгоре беше като обгорена и с много дебела кожа. Не ми беше приятно да я почиствам.
    Когато за първи път се докоснах до продуктите на Мейпъл Лийф останах силно впечатлена от високото качество на продукта - опаковка, цялата патица беше съвършено почистена и гладка, с нежна и мека кожа, вътрешностите (дробче, воденичка, сърце, както и шийка) почистени и елегантно поставени в пликче във вътрешността на патицата. Да Ви призная удоволствие е да се готви по този начин. Само я измих и я поставих в съда за печене. Приготвих плънката и я напълних. Бързо, лесно и безкрайно вкусно. Вече два пъти я приготвям по един и същи начин, по рецепта на, вече за съжаление, покойния Митко Цонев, който сподели своята рецепта за пълнена пуйка с ориз, канела и кестени. Аз разбира се приготвих рецептата през моя поглед като пропуснах кестените, които не се харесват на всеки и ги замених с богато количество сушени плодове и кедрови ядки, които ароматизирах с пресни клонки розмарин. Канелата и бялото вино са финалния щрих на тази изкусителна рецепта, защото придават целия празничен аромат на ястието и една много приятна сладост на плънката. Пекох на бавен огън и след изпичане месото се късаше с вилица. Много нежно и деликатно месо. Рецептата е много подходяща за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. 
      Дойде време и за рецептата:


Продукти:


около 2 кг пекинска патица Legacy от Maple Leaf

1 ч.л. канела
черен пипер и сол
200 мл. качествено бяло вино
50 мл. зехтин

продукти за плънката:


50 мл. зехтин

1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г ориз
50 г сушени смокини
50 г сушени кайсии
50 г стафиди
50 г кедрови ядки
1 клонка розмарин
1/4 ч.л. канела
черен пипер
сол

Нарежете на малки парченца смокините, кайсиите и клонката розмарин. Разбъркайте ги заедно със стафидите и кедровите ядки. Оставете ги настрана.


Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин и малко вода до омекване. Добавете почистения, измит ориз и бъркайте за минута на силен огън. Налейте 1 ч.ч. вода и намалете огъня на минимум. Добавете сушените плодове и ядките и разбъркайте. Посолете и поръсете с черен пипер. Когато поеме течността и набъбне добавете още една чаена чаша вода.


Затворете капака и гответе до готовност на плънката.
Извадете патицата от опаковката. Във вътрешността й има сложено пликче с измити всички дреболии - дроб, воденички и шийка. Измийте ги добре и ги посолете. Можете да ги сложите отстрани на патицата.



Измийте патицата отвън и отвътре. Поставете я в глинен съд и я напълнете с плънката.


След това завържете с кухненски канап краката, за да не изтече плънката навън. Поръсете патицата с черен пипер, сол и канела. Полейте с бяло вино и зехтин.

                 

Налейте половин чаена чаша вода, пуснете дреболийките покрай нея, затворете капака и поставете съда в студена фурна.

                 

Загрейте на 200 градуса и печете патицата 1 час на загрята фурна, след това намалете на 170 градуса и печете още час и половина, като последния половин час отворете капака, за да се запече и да добие златиста коричка.


Да ви е сладко!


Охладени патешки продукти, както и цяла пекинска патица Legacy на Мейпъл Лийф Фармс можете да откриете тази седмица в Кауфланд на специална, промоционална цена, както и замразени в Метро Кеш енд Кери.

Пекинска патица Legacy можете да откриете и на сайта на Vivenda: (http://www.vivenda.bg/product/whole-white-pekin-duck), както и от следващата седмица в магазин Gimel на бул. Арсеналски 23.


5 коментара:

  1. Ани,
    чудесна, много интересна рецепта за празнично пълнена патица.Подправките и сушените плодове са и придали прекрасен вид и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Ели. Рецептата е наистина страхотна! Патицата става вълшебно нежна и вкусна, а плънката е много ароматна.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно и вкусно предложение, Ани! Пожелавам ти весела подготовка за празниците!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ви за прекрасната рецепта ! Патицата стана уникална !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ганка. Много се радвам, че сте опитали рецептата с пълнена патица и ви е харесала! Да ви е сладко! Аз вече я правих няколко пъти, признавам! Адски сочно и вкусно месо!

      Изтриване