Търсене в този блог

събота, 8 октомври 2016 г.

Най-голямата американска компания за производство на продукти от Пекинска патица избира България за своeто европейско производство

    През годините, в които се занимавам активно с кулинария съм била канена на много и различни кулинарни събития. Много от тях са ме впечатлили, обогатили и докоснали по някакъв начин и съм споделяла с Вас моите впечатления, а други са били посредствени и не са намерили място на страниците на блога.
    На 06.Октомври имах удоволствието да бъда поканена на едно много специално събитие, което се проведе в Резиденцията на Американския Посланик в София, което ме впечатли със своята класност и стил и бих искала да Ви разкажа за него. 
   Поканата беше отправена от Посолството, а поводът бе, че най-голямата американска компания за производство на продукти от Пекинска патица (Maple Leaf Farms, Inc.) избира България за своeто европейско производство. Стратегическото позициониране, резултат от 8-годишни, задълбочени проучвания на родното земеделие, икономическа конюнктура и климатични условия, ще доведе до целеустремено навлизане на Европейския, Близкоизточния и Азиатския пазар.


     На събитието присъстваха представители на Министерството на Земеделието, Държавен фонд Земеделие, Министерството на икономиката, професионалисти от сферата на кулинарията и ресторантьорството, както и екипа на американската и българската компания на Maple Leaf Farms, а всички гости бяха посрещнати лично от Н.П. Ерик Рубин и братята Тъкър.
    Стартирана през 1958 г. в щата Индиана, американката компания Maple Leaf Farms, Inc. запазва развитието си като семейна компания и същевременно се превръща в най-големия производител на патешко месо на американския пазар, чиито продукти са добре разпознаваеми с изключителното си качество. 


Произвежда над 15 млн. патици годишно. За нея работят над 1200 служители и над 100 фермери. Компанията прави инвестиция за милиони долари в своето производство в гр. Севлиево, изграждайки ферма за отглеждане на патици и произвеждане на висококачествени патешки продукти и месо, това заявиха собствениците на фирмата, братята Джон Тъкър и Скот Тъкър, които представиха дейността си в резиденцията на посланика на САЩ у нас, Н.П. Ерик Рубин. Фирмата ще ползва партньорството на български компании и фермери в плановете си да развива в Европа местно производство на висококачествени патешки продукти, които да отговорят на изискванията на хранителната индустрия в ЕС. 
      На изискания прием реч изнесе Н.П. посланик Ерик Рубин, последвана от речите на братя Тъкър, след което гостите имахме удоволствието да се насладим на гурме блюда, приготвени от българско патешко месо от двама от най-известните Master Chef готвачи в САЩ - Шеф Дейл Милър и Шеф Рик Орландо. 


      Шеф Дейл Милър е един от само 68-те сертифицирани Мастър Шеф професионалисти в САЩ и има водеща роля в развитието на редица емблематични ресторанти в Ню Йорк, в т.ч. Jack's Oyster House, The Inn at Erlowest и Sperry's. Шеф Дейл Милър е носител на множество отличия и е пожизнен член на елитното шеф-общество Golden Toque – най-високото признание, което професионален готвач в САЩ може да получи.
   Шеф Рик Орландо е известен шеф готвач, лектор, автор и телевизионна звезда в САЩ с редица отличия за професионалните си умения. Той управлява дейността на два ресторанта в Ню Йорк, носители на множество награди: New World Home Cooking Co., познат като кулинарна забележителност в Hudson Valley вече 22 години и New World Bistro Bar, редовно награждаван като Най-добрия ресторант в региона за своята висококласна и здравословна кухня.
    Двамата топ готвачи, долетели специално за повода от Ню Йорк, споделиха своя личен 20-годишен опит с патешкото месо на Maple Leaf Farms, Inc., чието месо, приоритетно използват в своите ресторанти.


   Специалитетите, които те бяха приготвили специално за събитието бяха фантастични и много атрактивни, включително десерт с патешко месо, а всички гости оцениха много високо вкусовите комбинации, които ни представиха.


Менюто по време на вечерта включваше: 


• Корейски булгоги с патешко и маруля ( Korean Duck Bulgogi Lettuce Wraps) 

• Патешки кюфтенца по шведски (Duck "Swedish Meatballs") 

• Патешка пастърма Рубен (Duck Pastrami Reuben’s) 

• Патешко карпачо, кростини с черен пипер, пармезан и трюфелово масло (Duck Carpaccio, Black Pepper Crostini, Parmesan, Truffle Balsamic Oil) 

• Капучино от патешко и горски гъби, с есенция от кайсиево бренди (Sipping Size Duck and Wild Mushroom Cappuccino, Apricot Brandy Essence) 

• Пироги с патешко Мейпъл Лийф Фармс – патешко конфи, сладък картоф, карамелизиран лук и заквасена сметана (Maple Leaf Farms Duck Pierogi – Duck Confit, Sweet Potato, Napa Cabbage-Caramelized Onion, Sour Cream) 

• Десерт: Маслена бисквита с ябълки и патешки бекон (Apple Duck Bacon Shortbread Cookie) 

• Десерт: Пай с патешко мляно месо (Duck Mincemeat Pie)

 
Искам да благодаря на Maple Leaf Farms Europe и Посолството за поканата. За мен беше чест и удоволствие да бъда част от това стилно, гурме събитие и да го споделя с Вас.


 

2 коментара:

  1. Ани,
    прекрасно събитие и чудесна новина за България.Много малки селца имат вече такива малки семейни ферми за производство на патешко месо и дроб.В нашето село също има такава малка ферма.Много интересни блюда с патешко, красиви и стилни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Така е Ели, такива събития трябва да се отбелязват, защото стимулират икономиката ни.

    ОтговорИзтриване