неделя, 9 октомври 2016 г.

Карфиолен кейк

    Една много лесна и бърза идея за лека вечеря - Карфиолен кейк. Много ароматен и вкусен.


Продукти:

1 средно голяма глава карфиол
1 червена глава лук
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
5 яйца
1 стрък пресен розмарин
пресен босилек
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. куркума
150 г микс настъргани сирена - Пармезан и кашкавал
сол и пипер


Разделете карфиола на розички и го сварете в, подсолена вода. Отцедете и охладете розичките.
Загрейте фурната на 180 градуса. 
В купа разбийте яйцата. Добавете нарязания на ситно босилек. Обелете лука и отрежете две-три кръгчета от едната му страна. Отделете ги настрана. Внимавайте, че червеният лук боядисва. Нарежете на ситно останалия лук и го задушете с малко зехтин, заедно с нарязан пресен розмарин в малка тенджерка до омекване. Охладете и го добавете при яйцата. Стиснете скилидката чесън.
Разбъркайте в брашното бакпулвера и го добавете при яйцата. Разбийте с миксер сместа. Сложете подправките - куркума, черен пипер, сол и накрая настърганите сирена и зехтина. Добавете охладените, сварени розички карфиол. Разбъркайте с лъжица внимателно, за да не разкъсате розичките. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене. Излейте сместа. отгоре подредете кръгчетата червен лук, които бяхте отделили. Притиснете ги леко в сместа.
Печете карфиоления кейк около 40 минути до готовност. Кейкът стяга и прави златиста коричка. Оставете го леко да почине, преди да го поднесете със свежа салата.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://drizzleanddip.com/2016/05/31/yotam-ottolenghis-cauliflower-cake

6 коментара:

  1. Попадение е този кейк!Прекрасно,бързо есенно ястие!Поздрави,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка. Надявам се да го опитате.

      Изтриване
  2. Ани,
    много интересно есенно предложение.Задължително ще го изпробвам - лесно, евтино и много красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, една икономична и евтина рецепта с отличен резултат. Поздрави

      Изтриване
  3. Днес го направих и вече няма :) много се хареса и на вегетарианците и на месоядните, най-добрата рецепта за карфиол, която съм правила досега.Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам такива лесни рецепти, всичко в една купа. Радвам се, че и вие сте я оценили по достойнство.

      Изтриване