Вкусен и много ароматен есенен Сладкиш с ябълки и тахан. Оригиналната рецепта е на Дейвид Лебовиц, за Немски, ябълково-бадемов сладкиш.
Рецептата много ме впечатли, но честно казано ми се видя невъзможно да открия бадемова паста, за която той излишно е подчертал, че не е марципан, затова реших да направя мой прочит на рецептата, като заменя бадемовата паста с далеч, по-лесно достъпния, сусамов тахан, който толкова обичам и, който е изключително полезен. Заслужаваше си да опитам.
Сладкишът се изпече за точно посоченото време, като консистенция е влажен, ябълките се усещат много добре, и преобладава аромат на тахан. Много различен и определено много дъхав сладкиш, който се надявам любителите на тахан да харесат. Единствената препоръка, която искам да Ви отправя, е да ползвате качествен сусамов или друг вид тахан за тази рецепта (например лешников), защото наскоро останах разочарована от една от най-добрите марки сусамов тахан, която вместо на сусам, миришеше на слънчогледови семки, без да е такава.
Заповядайте рецептата за този прекрасен сладкиш и побързайте да му се насладите с кафето.
Продукти:
4 ябълки
150 мл. сусамов тахан
150 г захар
1/4 ч.л. сол
200 г стопено и охладено масло
1 ванилия
кората и сокът от 1 лимон
4 големи яйца, на стайна температура
150 г брашно
40 г царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
малко захар за поръсване
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте и обелете ябълките. Две от тях нарежете на кубчета, а другите две на филии. Настържете лимоновата кора, оставете я настрана. Полейте нарязаните ябълки с лимонов сок.
Разбъркайте в купа с миксер сусамовия тахан, захарта и солта. Добавете стопеното и охладено масло, ванилията и лимоновата кора. След това, едно по едно, добавяйте яйцата, като разбърквате след всяко. В друга купа смесете брашното, бакпулевера и нишестето. Изсипете сухите съставки при мокрите и бъркайте с бъркалка на ръка. Добавете ябълките на кубчета в сместа. Разбъркайте.
Сложете хартия за печене на дъното на форма със свалящ се ринг. Излейте сместа и заравнете. Подредете резените ябълки ветрилообразно отгоре и поръсете с малко захар.
Печете сладкиша на загрята фурна 1 час и 15 минути, докато клечка, забодена в него излезе суха.
Охладете и поднесете.
Адаптирано от: http://www.davidlebovitz.com/apfel-marzipan-kuchen-german-apple-almond-cake-recipe/
Ани,
ОтговорИзтриванебадемовата паста можеш и сама да си я направиш.Гледах преди време в едно кулинарно предаване как я правят.Разбиват се смлени бадеми, захар и белтъци.Не е никак трудно, но и твоят вариант с тахан е много удачен.Чудесен , много ароматен сладкиш се е получил.
Поздрави !
Ели, благодаря ти. Дейвид Лебовиц изрично е посочил, че бадемовата паста не е марципан. Аз много обичам тахан и всички печива с него, затова не съжалявам за избора си :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеПече се!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеГорещо препоръчвам парче сладкиш с топка сладолед :)
ОтговорИзтриванеХриси, много се радвам, че опитахте и харесахте сладкиша. Ароматът му е вълшебен, докато се пече.
ИзтриванеСтрахотна идея! Задължително ще изпробвам! Благодаря за рецептата. Ще се радвам, ако последвате и моят скромен блог https://vanillacacao.blogspot.bg/
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Да ви е сладко An_Emily, сладкишът е много ароматен и вкусен. Непременно ще надникна във вашия блог!
Изтриване