Търсене в този блог

неделя, 19 февруари 2017 г.

Домашна торта с Маскарпоне крем и компот от праскови

    Представям ви домашна торта с Маскарпоне крем и компот от праскови, която приготвих за 75-тия рожден ден на моя баща. Тортата е много лека, със сочни, орехови блатове, нежен лимонов, Маскароне крем, сладки праскови и ганаш от бял шоколад. Комбинацията от вкусове е вълшебна. 
    Татенце, честита 75 годишнина! Гордея се с теб! Пожелавам ти само да бъдеш здрав и още дълги години да ти се радваме. Ти си моят рицар! Обичам те!


Продукти за 2 бр. блатове с диаметър 23 см:

6 жълтъка
6 с.л. кристална захар
6 белтъка, разбити на сняг
4 с.л. брашно
1 ванилия
1 ч.ч. смлени орехи

продукти за крема:

200 мл. студена сладкарска сметана
100 г кристална захар
500 мл. сирене Маскарпоне
3 капки ванилия
кората от 1 лимон

продукти за ганаша:

80 мл. сладкарска сметана
80 г бял шоколад

700 мл. компот от белени праскови
50 г смлени орехи за украса
шепа пресни боровинки


    Загрейте фурната на 170 градуса. Извадете плодовете праскови от компота и ги оставете да се отцедят в цедка, докато приготвяте блатовете и крема.
  Отделете жълтъците от белтъците в две отделни купи. Разбийте жълтъците, заедно със захарта до хубав крем. Измийте бъркалките и внимателно ги подсушете. Разбийте белтъците на пухкав сняг и ги разбъркайте в яйчения крем с лъжица, като се стараете максимално да запазите неговата въздушност. След това поръсете с брашното и отново нежно разбъркайте с лъжица. Добавете ванилията и ситно, смлените орехи и внимателно разбъркайте. Покрийте тава с хартия за печене. Поставете отгоре ринг, нагласен на 23 см. Излейте в него сместа за блатовете. Ще изпечем един блат, който ще разрежем на две, когато напълно изстине. 
     Печете блата около 35-40 минути, докато клечка излезе суха. Оставете го да изстине. След това внимателно прекарайте нож за хляб посредата на блата от всичките му страни, като го въртите. След това се опитайте да прекарате ножа все по-навътре към средата, докато отделите два напълно еднакви блата.


    За да приготвите крема разбийте с миксер студената, сладкарска сметана до гъст крем. Добавете захарта и продължете да биете, до нейното стопяване. Изсипете сиренето Маскарпоне и разбийте леко, колкото да се поеме от крема. Покапете с ванилия и добавете лимоновата кора. Разбъркайте добре крема. 
     Вземете картон или поднос, в който ще поднесете тортата. Обърнете върху него единия блат, с отрязаната страна нагоре. Напоете го с няколко лъжици от сиропа на компота от праскови. Намажете блата с малко по-малко от половината крем, като внимавате да си оставите още толкова за втория блат и малко за измазване отстрани на готовата торта. 
Отделете си три праскови за украса и нарежете останалите на кубчета. Разпределете ги равномерно, на гъсто върху крема. Покрийте с втория блат, отново обърнат с отрязаната страна нагоре. Напоете го със сироп. Намажете с втората част от крема и заравнете. Приберете тортата за една нощ в хладилника, за да стегне добре. 


      На другия ден прекарайте нож по ръба на ринга и внимателно го отстранете. Измажете тортата отстрани с отделения крем.
        Сложете на котлона сметаната за белия ганаш, докато клокне. Добавете белия шоколад и бъркайте до хомогенност. Оставете леко да се охлади и полейте тортата небрежно, така че да покапе отстрани. Приберете тортата отново за 2 часа в хладилник. Нарежете на кубчета останалите праскови и ги поръсете по ръба на тортата. По средата украсете с фино, смлени орехи. Тук-там сложете някоя боровинка за повече цвят. Охладете и поднесете.


Да ви е сладко!



14 коментара:

  1. Здраве и много хубави емоции за баща ти, Аничко! Великолепна торта си му направила!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за рецептата, ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, благодаря Ви за чудесната рецепта ! Отива в колекцията"любими" ! Само увеличих със сто грама сметаната и вместо бял шоколад- използвах тъмен ! Лесна е бързо става ! Благодаря още веднъж ! Желая Ви здраве, щастливи и успешни дни !
    Таня .

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,
    великолепна торта, жив и здрав да е баща ти и още дълго да ви радва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Ани, много хубава торта! Искам да попитам първо от колко мл е чаената чаша, с която се мерят орехите и второ може ли да заменя компота от праскови с компот от ананас? Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте чашата е 200 мл. Може да се замени да. Няма проблем с ананас.

      Изтриване
  6. Здравейте, грамажа само на прасковите ли е 700гр или на целия буркан?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, бихте ли ми казали, дали има какао в блата? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не няма какао. От орехите идва леко по-тъмния цвят.

      Изтриване
  8. Здравейте, вчера за рождения ден на съпруга ми. Чудесна рецепта, одобрена от всички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ви благодаря за отзивите. Да е жив и здрав съпругът ви! :)

      Изтриване