Търсене в този блог

сряда, 29 март 2017 г.

Кадифена доматена крем супа

    Преди две седмици заминахме на ски ваканция със семейството ми в Пампорово. Прекарахме чудесно. Бях забравила какво невероятно удоволствие ми доставя да карам ски и да усещам адреналина в кръвта си :)
   След голямото каране идваше и най-приятният обяд, в някоя от механите на пистата. Впечатли ме една кадифено нежна, доматена, крем супа, която ме сгря в студеното време. Ако редовно ме следите, вероятно знаете слабостта ми към супите. Намирам ги за изключително полезни и хранителни и неизменно и целогодишно присъстват на моята трапеза. До момента винаги съм правила доматената супа бистра с фиде и много ми допадна идеята да я пасирам и да не слагам фиде. По този начин супата става подходяща и за хора, които имат глутенова непоносимост. Усетих лека сладост и реших, че тя трябва непременно да се дължи на наличието на моркови в супата.
   Разбира се нетърпеливо я приготвих у дома и останах очарована от резултата, който много наподобяваше супата, която бях опитала. Изключително ароматна, приятно сладка и нежна. Вкусна, както топла, така и студена в пролетните и летни дни. Разбира се лятото ще я приготвям с пресни домати. Беатрис ми отказа да я опита, заяви, че такава супа няма да яде, но след като настоях , си надроби хлебче и първа излапа мълчаливо цялата купичка :)
    Заповядайте рецептата:


Продукти:

3 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 червена чушка
1 парче целина
30 мл. зехтин
600 мл. доматено пюре
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. сух босилек
черен пипер
сол
1 ч.ч. прясно мляко
малка връзка пресен магданоз


Измийте, обелете и нарежете на ситно зеленчуците. Сложете ги в тенджера, полейте със струя зехтин, поръсете с малко сол, налейте вода, колкото да ги покрие и ги задушете до омекване, първо да заври, след това на слаб огън, под леко-открехнат капак. Когато омекнат и водата поизври, усилете котлона, капнете още малко зехтин и леко ги запържете. Сложете сухите подправки, при непрекъснато бъркане - риган, босилек, черен пипер и изсипете доматеното пюре при зеленчуците. Разбъркайте и намалете котлона, за да не пръска. Налейте 1 голяма ч.ч. вода и 1 ч.ч. прясно мляко и оставете супата да поври още 15-20 минути до необходимата гъстота. Подправете със сол на вкус и нарязан на ситно магданоз. Отстранете от огъня. Пасирайте супата с пасатор, до гладкост. 
Поднесете с мек хляб и по желание аранжирайте с лъжица заквасена сметана. 

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Супер е, Ани! Непременно ще я приготвя! И аз съм свикнала да готвя доматената супа бистра и с фиде :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна е, Ани! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност е много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  4. Зима и ски не обичам, обаче за супите сме на едно мнение!
    Правила съм подобна супа, ще опитам и твоята, звучи много вкусно!

    ОтговорИзтриване