четвъртък, 13 април 2017 г.

App-етитен Великденски козунак

Скъпи приятели,

наближава Великден, един от най-светлите Християнски празници. Обичам този празник. За мен той е символ на семейния уют и топлина, точно както Коледа.

    По традиция на този ден се меси вкусен, домашен козунак. Тази година ще ви предложа една чудесна, класическа рецепта за козунак. Избрах я от мобилното приложение на Kaufland
    Като човек, който ползва активно новите технологии с цел спестяване на време в движение, останах истински впечатлена от функционалността на апликацията. С няколко клика GPS системата ме локализира и ми посочи най-близкия до дома хипермаркет. Избрах подходящата за моя вкус рецепта, след това с един клик на бутона ми записа всички продукти от рецептата в списък за пазаруване и го споделих в реално време със съпруга ми, който напазарува, отмятайки в списъка продуктите. Толкова просто. Приложението изненадва с над 500 рецепти на български, показва най-добрите ценови предложения за седмицата и дава възможност за виртуални списъци за пазаруване и споделяния с членове на семейството и приятели. 
   Да ви призная, харесвам нашето кулинарнo, смарт бъдеще! Понякога се ядосвам на това как мобилните устройства са превзели живота ни и, особено, когато децата играят на тях (макар и това да се случва изключително рядко), но в случаи, като този, не мога да отрека безспорното удобство в движение да планираш дневни или седмични менюта, да подготвяш продуктите за пазар и да пестиш време, което в забързаното ежедневие, така или иначе, винаги ни е кът. 

    Рецептата е много хубава и козунакът, освен, че мога да кандидатствам с него за Гинес, стана с чудесни конци. Ако желаете можете да разделите количеството тесто на два козунака. По-надолу можете да видите моите съвети за бързо втасване. Ако ги разделите на два козунака, времето за втасване ще се съкрати. По желание можете да добавите стафиди, накиснати в ром.
     Приятно, смарт готвене и топъл, цветен и уютен Великден с най-близките до сърцето Ви хора.


Продукти (24 см форма):

1 кг брашно (плюс още малко за доизмесване)
1 кубче мая (42 г)
300 мл. прясно мляко
300 г захар
6 яйца
кората от 1 и 1/2 лимон
кората от 1 и 1/2 лимон
2 пакетчета ванилия
щипка сол
150 г стопено и охладено краве масло
80 г печени, белени бадеми
1 яйце за намазване
масло за намазване на формата
захар за поръсване


Маята се размива в 100 мл. прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло, за да шупне.
Яйцата се разбиват с останалата захар и се прибавя останалото мляко, което трябва да бъде леко затоплено.
В брашното се прави кладенче и в него се изсипва яйчената смес, настърганите плодови кори, ванилията, солта и шупналата мая.


Накълцайте бадемите и ги прибавете в тестото. Налейте стопеното, охладено масло, разбъркайте да се поемат течностите, прехвърлете на плот, поръсен с брашно и омесете тесто. Поръсете купата с малко брашно, върнете тестото в нея, покрийте го с фолио, да не хване коричка и оставете на топло да втаса. Аз омесих тестото в Kitchen Aid, за 7-8 минути, след това го върнах в купата и го втасах, в затоплена на 60 градуса фурна, за 40 минути. 


Намажете форма със свалящ се ринг (24 см) с масло. Извадете тестото и отново леко го премесете с малко брашно, така че да не лепне. Разделете го на три топки, оформете ги на тънки рулца и ги сплетете на голяма плитка, която свържете в двата края, във формата на кръг. Прехвърлете козунака във формата и го оставете да втаса на топло за още 30 минути, докато отново удвои обема си, след това го извадете. Разбийте яйцето с вилица и намажете повърността на козунака с четка. Поръсете обилно със захар. 
Загрейте фурната на 180 градуса и печете козунака до готовност около час, тъй като е голям. Проверявайте го с клечка, особено в средата, докато се изпече добре и клечката излезе суха.
Извадете козунака и внимателно откопчайте ринга, за да отстраните дъното. Оставете козунака напълно да изстине върху решетка и поднесете с топло мляко.


Да ви е сладко!

Адаптирано от:http://www.kaufland.bg/Nachalo/04_Obsluzhvane/000_K-App/index.jsp

Мобилното приложение може да бъде свалено от Google Play Store и App Store.

Още за многобройните функции на „умното“ пазаруване може да откриете тук: https://www.youtube.com/watch?v=n1-exdBUJVs


5 коментара:

  1. В началото предполагам , че ме е " маслото " , а " маята " .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Маята разбира се :)) Веднага го поправям. Благодаря!

      Изтриване
  2. Христос возкресе!
    За първи път от години изневерих на семейната рецепта (много сходна като съставки, но с по-сложна технология) и се доверих на твоето предложение. Резултатът е впечатляващ!
    Благодаря и весели празниници!

    ОтговорИзтриване
  3. Христос Воскресе, Ани! Бъдете здрави!
    Козунака ти много ми прилича на маминия, дори си мисля, че ако сравня рецептата ще е 1:1, така че не се учудвам, че е чудесен!
    Колкото до новите технологии - упорито отказвам и до днес да имам фейсбук профил, а също така да ползвам интернет от телефона си, прекалено натоварващо и излишно ми се струва, и краде от "живия живот", но това разбира се е въпрос на избор!

    ОтговорИзтриване