Едно фантастично ястие, което ще ви накара да усетите лятото в целия му блясък! Напомня ми на италианското патладжани меландзана. Много леко и ароматно. Облизахме си пръстите, в компанията на чаша бяло вино.
Продукти за тавичка с размери 30:20 см:
3 бр. патладжан
черен пипер
сол
100 мл. зехтин
400 мл. доматен сос
30 мл. зехтин
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. сух босилек
черен пипер
сол
250 г сирене Рикота
3 яйца
50 г кашкавал
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
шепа листенца прясна мащерка
черен пипер
сол
30 мл. кашкавал за запичане
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете патладжаните на ивици. Разрежете ги през средата и след това на половинки парченца, 2 мм широки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер, сол и струя зехтин и печете до омекване. Извадете ги в чиния. По същия начин изпечете и останалите парчета патладжани.
Намалете фурната на 200 градуса.
В купа разбийте яйцата, заедно със сиренето Рикота. Добавете подправките и ситно нарязани пресен лук и чесън. Настържете кашкавала и разбъркайте добре.
Загрейте тиган и сложете в него доматения сос със зехтина. Добавете стиснатия чесън, черния пипер, солта и останалите подправки. Кипнете соса и го оставете леко да се редуцира около5 минути.
Пригответе касерол. На дъното подредете ред патладжани. Отгоре разпределете 1/3 от доматения сос. След това ред яйчена смес с Рикота. Отново ред патладжани, доматен сос и яйчена смес. Отново ред патладжани и завършете с яйчената смес. Настържете малко кашкавал и запечете ястието около 30 минути до готовност. Трябва да добие приятно, златиста коричка.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://notenoughcinnamon.com/2015/07/14/eggplant-ricotta-casserole/#_a5y_p=4051061
Много вкусно и леко.Благодаря ти,Ани!Всяка рецепта изпипана до конец.Всичко което съм правила от тук винаги ми се е получавало.ВЪЛШЕБНИЦА.Хубав ден.
ОтговорИзтриванеП.П Наред са лимоновите мъфени.
АНИ
Здравейте Ани, много се радвам, че сте ми се доверявате на стила и харесвате рецептите, които ви предлагам. Ястието е много леко и вкусно. Благодаря ви за милите думи. Лимоновите мъфини са въздхушни и пухкави :)
ОтговорИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванеот твоят блог научих много ястия с патладжани.Признавам,че много рядко използвам патладжана в моята кухня, но този зеленчук претворен от теб става вълшебно вкусен.Ще изпробвам и тази чудесна рецепта.
Поздрави !
Обожавам патладжан и това ще ми харесана 100%.
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно, но нямам касерол..в стъклена тавичка може ли?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че може :)
ИзтриванеZdravei te! Obicham mnogo rezeptite vi! Iskam da probvam tazi, no naistina li se rejat na 2 mm ili 2 cm? Pozdravi, Polina
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тънки трябва да бъдат.
ИзтриванеNa parchenza ili na ivizi?
ОтговорИзтриванеНа ивици по дължина.
Изтриване