събота, 14 октомври 2017 г.

Тирамису

    Представям ви рецепта за една истинска и любима класика - един от най-обичаните десерти - Тирамису.  Феерична комбинация от крем Забайон с Маскарпоне, нежни бишкоти, напоени в кафе, сметана и какао. 
    Постарах се да снимам стъпка по стъпка приготвянето, както и да опиша важните моменти при този толкова вкусен десерт.


Продукти за форма с размери 20:30 см:

5 яйца
115 г кристална захар
500 г сирене Маскарпоне
1 ванилия
кора от 1/2 портокал
бишкоти Саворяди
240 мл. Еспресо
50 мл. коняк (или вино Марсала)
200 мл. сладкарска сметана

качествено, натурално какао


Няколко важни неща:

  • Сиренето Маскарпоне трябва да бъде на стайна температура
  • Еспресо кафето е необходимо да изстине преди да потопите бишкоти в него
  • Сладкарската сметана трябва да се извади непосредствено преди разбиване от хладилника
  • Бъркалките на миксера трябва да бъдат добре подсушени преди да се разбият белтъците
  • Класическата рецепта за Тирамису се прави с вино Марсала, но ако не разполагате с такова може да го замените с ликьор, коняк или ром
  • Не напоявайте прекалено силно бишкотите, за да не се разпаднат
  • Лично аз предпочитам да минавам Забайона (крем от жълтъци и захар) на водна баня, но не е задължително
  • Десертът не е подходящ за малки деца и бременни
Начин на приготвяне:

Чукнете яйцата и отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете в по-голяма огнеопорна купа и към тях добавете захарта. Разбийте ги до пухкав крем. 


След това поставете купата в друга по-малка огнеопорна съдинка, в която напълнете вода на дъното. Сложете ги на котлона на водна баня. Купата не бива да опира водата. Разбърквайте около 5 минути. 


Отстранете от котлона и охладете крема Забайон. Добавете сиренето Маскарпоне и разбъркайте. 


Настържете портокаловата кора и капнете ванилията. Измийте и подсушете добре бъркалките на миксера. След това разбийте белтъците на сняг. 


Внимателно ги добавете в крема, като леко обръщате крема с шпатула, за да запазите неговата въздушност.


Приберете го в хладилник, докато подготвите бишкотите.

Направете две еспресо кафета и ги излейте в купа. Охладете. Добавете коняка.
Подгответе си бишкотите и тавичката, в която ще редите десерта. Необходимо е да е малко по-висока, защото десертът има височина.
Напоете леко бишкотите, една по една, от двете страни в кафето и ги подредете на дъното на формата. 


Покрийте с 1/2 от крема и добре заравнете. 


Повторете с втори ред бишкоти 


и втората половина от крема. Заравнете добре.


Разбийте студената сметана на сняг и разпределете върху повърхността на десерта. Започнете от центъра и изтегляйте с шпатулата към краищата, като заравнявате внимателно.


Завършете с поръсване на качествено натурално какао през ситна цедка, като се стараете добре да покриете повърхността на десерта.
Охладете за едно нощ преди поднасяне.


Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар