вторник, 17 октомври 2017 г.

Мариновани свински ребра в Philips Airfryer

     Здравейте приятели!

  Ако следите редовно блога ми, вероятно знаете, че се старая да приготвям вкусна, разнообразна и здравословна храна за моето семейство. Не обичам мазните и пържени храни и такива не приготвям у дома. Следователно не ги предлагам и на вас като рецепти. 
   Представете си изненадата ми, когато от Philips ме поканиха да изпробвам сама новия им фритюрник Airfryer. Останах изумена, какво би правил фритюрник у дома. Попрочетох по темата и разбрах, че това не е обикновен фритюрник, а уред за здравословно готвене, който благодарение на иновативната технология Rapid Air пържи и пече храната, напрактика почти без никаква мазнина, чрез завихряне на горещ въздух. 


    Разбира се първото, с което експериментирах, за да проверя надеждността на уреда бяха пържени картофки. В книжката има много варианти. Нарязах ги, сложих ги в студена вода половин час, подсуших и ги разбърках с 1 с.л. зехтин. След 21 минути (спирам уреда малко по-рано от оказаното време) извадих перфектни и, бих казала, абсолютно истински пържени картофки! Децата полудяха от радост и ги унищожиха за минути, а аз бях впечатлена от факта, че не се готвят в литър олио, а същевременно са хрупкави отвън и мекички отвътре с автентичен вкус.
     Следващото, което реших да приготвя беше разбира се месо. Исках да е нещо българско. Спрях се на мариновани, свински ребра. Особено ми хареса фактът, че се готвят в кошница, за да може излишната мазнина да се отцежда отдолу. Кошницата е голяма и е с вместимост 1,2 кг. Настроих температурата и минутите от цифровия дисплей и след 30 минути имах съблазнително вкусни, крехки и много ароматни, истински, свински ребра! Изключително вкусни, за което допринесе и маринатата, разбира се. За гарнитура приготвих зеленчуци в Airfryer-a. Получиха се много хрупкави, нещо средно между печени и пържени, отново със съвсем малко мазнина. 


     Да ви призная бързо се превърна в любим помощник в кухнята ми. Впечатлена съм колко са напреднали технологиите и как в него мога да приготвям здравословна и вкусна храна за моето семейство, която да не плува в излишна мазнина. С Airfryer мога да приготвям успешно още риба, пиле, различни печива, зеленчуци, сиренца, дори плодове. Всичко се получава с хрупкава коричка отвън и мека сърцевина. 
      Но позволете ми да ви върна към крехките, свински ребърца и да ви споделя рецептата за тяхната марината.



Продукти за маринатата:

1/2 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. Дижонска горчица
1 с.л. мед
1 ч.л. сух босилек
1 ч.л. сух риган
1/4 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

7 бр. свински ребра (гърди)

продукти за печените зеленчуци:

1 патладжан
1 тиквичка
1 червена чушка
1 зелена чушка
4-5 гъби
1 ч.л. сух риган
2 с.л. зехтин
черен пипер
сол

Почистете и нарежете половин глава лук на ситно. Стиснете скилидка чесън. Добавете ч.л. Дижонска горчица, 1 с.л. мед, 2 с.л. зехтин и сухите подправки - босилек, риган, червен пипер, черен пипер и сол. Разбъркайте всичко много добре. 

Поставете ребрата в плоска чиния. Намажете ги хубаво с маринатата от двете страни, покрийте съда с фолио и ги оставете да се мариноват така за поне час и половина в хладилник.


През това време си подгответе зеленчуците. Почистете и нарежете на кръгчета патладжана и тиквичката, гъбите цели, а чушките на парчета. Поръсете ги със сухите подправки и ги полейте със зехтина. Разбъркайте с ръце добре.


Включете уреда в контакта. 

Извадете свинските гърди и ги поставете в кошничката, като ги разпределяте една до друга. Затворете отвора и от знака за температура изберете 180 градуса. Минутите настройте на 30. Натиснете старт и готвенето започва.


След 30 минути нашите свински ребърца са перфектно изпечени, с хрупкава коричка. Извадете ги в малка тенджерка с капак, за да останат топли, изплакнете с гореща вода кошницата и тавичката на уреда, подсушете и подредете зеленчуците. Ако  обичате леко опушен аромат на зеленчуците, можете и да не ги изплаквате между двете готвения. 

Подредете зеленчуците в кошничката. Настройте температурата на 180 градуса отново, а времето този път на 12 минути, след това натиснете старт. След крайния сигнал зеленчуците са идеално сготвени. По мое мнение нещо средно между пържене и печене, като краен резултат. Вкусът е чудесен!


Поднесете свинските ребра, с гарнитура от печени зеленчуци.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар