Много обичам боб. Да ви призная, напоследък, когато тренирам редовно, всяка седмица приготвям различни рецепти с него. Бобът е една от най-пълноценните супер храни и е много богат на белтъчини, а те са необходими на тялото, за да се възстановява от спорта. А откакто открих и беления боб на Крина съм още по-доволна, защото вече не ме боли корем от него, тъй като люспата е внимателно премахната и бобът по този начин за мен е по-добре смилаем.
С боб приготвям различни супи и салати, а днес се вдъхнових и реших да направя кюфтенца от белен боб със сушени доматчета и орехи. Сместа се получи толкова вкусна, че спокойно може да се хапва и така, като разядка. Аз обаче ги изпекох във фурната като кюфтенца и ги поднесох в здравословен и диетичен вариант с талиателе от тиквички, които сотирах в чесън и зехтин и сервирах с вкусен, домашен, доматен сос с билки.
продукти за 20 бр.:
300 г белен боб Natural Choice Крина
3 скилидки чесън
30 мл. зехтин
2 с.л. сушени домати
връзка пресен магданоз
100 г орехи
черен пипер
сол
200 г фини овесени ядки
продукти за талиателите от тиквички:
4 бр. тиквички
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
продукти за доматения сос:
300 мл. доматен сос
2 скилидки чесън
връзка пресен босилек
1/2 ч.л. сух риган
щипка захар
черен пипер
сол
Прегледайте боба и го измийте със студена вода. Прехвърлете го в тенджера и налейте студена вода. Варете го до готовност. Охладете.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете орехите в блендер. Добавете боба, налейте зехтин и пасирайте леко. Добавете останалите подправки и съставки - чесъна, магданоза, сушените домати, черния пипер и солта. Пасирайте отново.
Прехвърлете в купа и добавете фините, овесени ядки. Разбъркайте добре.
Покрийте тава с хартия за печене. Намокрете ръце и оформете кюфтенцата с ръце. Подредете ги в тавичката и печете около 30 минути, като по средата внимателно ги обърнете.
През това време измийте тиквичките без да ги белите и ги настържете на дълги ленти на рендето.
Загрейте тигана със зехтин и две стиснати скилидки чесън. Сложете талиателите от тиквички и леко ги сотирайте за около минута, колкото да пооменкнат, но да запазят зеления си цвят. Прехвърлете веднага в чиния и покрийте с друга, за да ги запазите топли.
В същия тиган налейте доматения сос и зехтина. Стиснете скилидките чесън и добавете подправките. Разбъркайте и гответе соса, докато леко се редуцира.
Поднесете талиателите от тиквички, поляти с доматения сос и кюфтенца от боб.
Ще ги опитам,задължително!Поздрави за рецептата и презентацията,Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Миленка. Много са лесни и вкусни.Сърдечни поздрави
Изтриване