Търсене в този блог

четвъртък, 29 март 2018 г.

Великденски портокалови пиленца

    Наближава Великден и започнах трескава подготовка. Любимото време в годината, когато всичко наоколо разцъфва за нов живот. Слънцето грее и душите ни се сгряват. 
    Усмихнете се на пролетта с тези очарователни и мили портокалови, Великденски пиленца, които освен, че са възхитително сладки са и също толкова вкусни и ароматни. Приготвят се много лесно и децата могат да ви помагат в оформянето и декорацията. 



Продукти за 17 бр.:

200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
щипка сол
100 г меко масло
100 г кафява захар
1 голямo яйце (L размер)
кората от 1 портокал
1 с.л. портокалов сок
ванилова есенция
1/4 ч.л. жълта хранителна боя

шоколадови перлички за очи
червена, сладкарска глазура

хартия за печене Fino



Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки - брашно, бакпулвер, сода и сол.
В друга купа разбийте с миксер захарта и маслото. Добавете яйцето, кората и сокът от портокал, както и ваниловата есенция и жълтата боя. Накрая изсипете сухите съставки на няколко пъти в сместа, като разбърквате до хомогенност.
Покрийте тава с хартия за печене. Аз ползвам хартия за печене на листове на Fino. Харесва ми това, че хартията предварително е нарязана на листа, с големината на стандартна тава и така не се налага да я режа. 


Гребнете с чаена лъжица от сместа и оформете с ръце топче с големината на орех. Поставете го върху хартията. След това гребнете 1/4 ч.л. от сместа и оформете наполовина по-малко по размер топче и го долепете от горната страна на голямото топче. По същия начин оформете и останалите топчета. 


Печете сладките 12-13 минути до готовност. Извадете ги, докато са леко мекички, точно навреме. След като изстинат се втвърдяват, а отвътре остават мекички. Боднете две шоколадови перлички за очички и с помощта на червена сладкарска глазура нарисувайте крачетата и клюновете на пиленцата. 



Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Изглеждат страхотно и създават настроение. При първа възможност ще ги направя!☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Много са весели и забавни за децата.

      Изтриване