сряда, 12 декември 2018 г.

Бисквитена торта с шоколадов крем

     Поводът да направя тази божествено, вкусна домашна торта беше годишнината на майка ни и баща ни. 42 години семеен живот. Истински им се възхищавам! 
   Тортата е невероятно вкусна и лека. Кремът е домашен, млечен крем с шоколад, масло и заквасена сметана. Не се пече. Може да се направи с бисквити и с бишкоти. Тортата е доста мека и по мое мнение много успешо може да се поднесе в чаши.


Продукти:

8 с.л. захар
4 с.л. царевично нишесте
4 жълтъка
2 ванилии
500 мл. прясно мляко
100 г натурален шоколад
50 г масло
300 мл. заквасена сметана

150 г пресни боровинки

2 пакета бисквити
300 мл. прясно мляко за напояване
кокосови стърготини за украса



Смесете в купа захарта. ванилията, царевичното нишесте и жълтъците. Разбъркайте с миксер до хомогенност. Налейте прясното мляко и разбъркайте добре. Сложете тенджера на котлона и прелейте сместа. Сварете гъст крем на ниска температура, с непрекъснато бъркане. Докато е още топъл добавете бучка масло.
Стопете на водна баня шоколада и го разбъркайте в крема. Охладете го напълно и добавете заквасената сметана. Разбъркайте с миксер.
Вземете форма със свалящ се ринг. Намажете малко от крема на дъното, напоете бисквити и ги подредете на дъното. Покрийте с крем. Поръсете с боровинки. Сложете втори ред бисквити, напоени в мляко и отново крем, трети ред бисквити и завършете с крем.
Охладете в хладилник за няколко часа и поръсете с кокос. Прокарайте нож по ръба и отстранете ринга.


Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Ани,
    страхотна торта, много лесна за изпълнение и красива.Честита годишнина на твоите родители, дълги години още щастлив семеен живот, здраве и благополучие.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотийка! Ще се приготви 🤗
    Живи и здрави да са и да продължават в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  3. общото количество прясно мляко 800 мл. ли е, което ни трябва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Лили. 500 мл. за крема и около 300 мл. за напояване.

      Изтриване
  4. Честито на родителите ти, Ани!
    Дълги години да са заедно, а ти да им
    правиш все по-вкусни и красиви изкушения!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошна торта, честит празник и благопожелания,Ани,
    както и поздравления за издаването на твоята книга.
    Чудесна възможност за още много читатели, които
    да могат да се докоснат твоето кулинарно вълшебство!
    Адмирации, с пожелания за вдъхновение към следващата...

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна торта, Ани! Ще я направя тези дни, но искам да те питам дали ще се получи в кексова форма?

    ОтговорИзтриване
  7. Привет,Ани!
    Разкошна торта,какви бисквити използва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвам от Кауфланд правоъгълни бисквити с масло. Жълт пакет.

      Изтриване
  8. Поздравления за щастливи празници.
    Със замразени боровинки може ли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да. Само добре ги отцедете да не пуснат излишна вода.

      Изтриване
  9. Здравейте Ани, какво бисквити са подходящи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко по-нагоре съм писала. Бисквити на Кауфланд в случая с масло.

      Изтриване
  10. Здравейте! Тортата е невероятнa! Понеже кремът е много вкусен искам да го използвам за торта с блатове , която искам да облека с фондан. Ако сложа повече масло в крема, ще стегне ли достатъчно? Благодаря и продължавайте да ни радвате с Вашите прекрасни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Силвия, точно този крем не ви съветвам да го ползвате под фондан. Доста е жив и мек и не съм сигурна, че е добра идея. :) Радвам се, че тортата ви е харесала :)

      Изтриване