неделя, 9 декември 2018 г.

Джинджифилово руло с крем Маскарпоне и круши

    Коледата е подранила с ароматното джинджифилово руло с крем Маскарпоне и круши, което ви поднасям. С всяка хапка усещането се засилва и насладата за сетивата е все по-голяма. Представете си ухание на джинджифил, канела, ванилия, масло, круши и лимонова кора. Фантазия! 
    За изпичането на блата се доверих на моя звезден помощник в приготвянето на празничната трапеза-практичното тефлоново килимче на Fino. Така нямах притеснения, че ще залепне за тавата и няма да мога да го отлепя. 
Следете страницата на @FinoBulgaria за още Звездни помощници в приготвянето на Коледната трапеза и за страхотните изненади, които подготвят.
     Нямам търпение да ви споделя рецептата. 


Продукти за блата (35x25 см):

тефлоново килимче Fino Bake Liner

3 яйца
1/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. мед
1 с.л. стопено масло
1/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. канела
щипка сол
1 ванилия

продукти за крема:

100 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
кората от 1 лимон
250 мл. сирене Маскарпоне
1 ванилия

продукти за крушите:
2 бр. големи круши
2 с.л. захар
30 г масло
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил
1 ванилия

зърна нар за украса
по желание канела


Покрийте тава с размери 35 x 25 см с тефлоновото килимче на Fino. Намажете го с масло и го поръсете с брашно.


Отделете жълтъците от белтъците в две купи. Жълтъците сложете в по-голямата. Разбийте ги, заедно с кафявата захар, меда и стопеното масло до пухкав крем. Добавете и ванилията. 
В другата купа разбийте  белтъците на твърда пяна. Внимателно добавете захарта и разбийте, до пълното й поемане. Добавете белтъците в крема от жълтъци и внимателно ги разбъркайте с шпатула, като се стараете да запазите неговата въздушност. Смесете брашното, бакпулвера, джинджифила, канелата и солта и ги пресейте в сместа. Разбъркайте нежно с шпатула, така че сместа да поеме брашното.
Разпределете сместа равномерно в тавата. Печете блата до готовност (проверете с клечка) около 10-11 минути. 


Охладете го. Уверете се, че лесно се отлепя от тефлоновото килимче.
Измерете ширината на блата и я рапределете на три равни части. Отрежете три равни по ширина ленти. 

В купа разбийте сметаната на сняг, заедно със захарта. Добавете сиренето Маскарпоне и хубаво разбийте. Овкусете с ванилия и лимонова кора.


Нарежете крушите на кубчета. Сложете ги в малка тенджерка на котлона, добавете захарта, маслото и подправките и ги задушете до омекване и изпаряване на водата.


Сложете една от лентите, обърната на обратно в продълговат поднос. Намажете я обилно с крем. Разпределете 1/3 от крушите върху крема. Покрийте с втория блат. Намажете го с крем и разпределете круши. Покрийте го с третата лента. Измажете целия десерт с крем. Украсете с останалите круши и зрънца нар. По желание поръсете през цедка с канела.
Охладете и поднесете нарязано на парчета.


Да ви е сладко!


1 коментар: