Хрупкави, ухаещи на масло и бадеми курабии, които се приготвят в Гърция по Коледа. Започва нашата ароматна и вкусна обиколка по света, заедно със София Мел. За начало ще надникнем в кухнята на Южните ни съседи и ще почерпим от техния опит. Непременно опитайте тези чудесни Курабиедес :)Лично аз не съм опитвала по-вкусни и пристрастяващи курабии. Уникални са!
Продукти:
2 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
250 меко масло
1 ч.л. канела
1 ч.л. коняк
180 г небелени, сурови бадеми
240 г брашно + 2 с.л. за доомесване София Мел
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. пудра захар за поръсване
Изпечете бадемите в малка тавичка на 200 градуса, до готовност. Охладете ги и ги смелете в блендер на ситно.
Намалете фурната на 160 градуса.
Разбийте жълтъците, заедно със захарта и мекото масло с миксер. Добавете канелата, коняка и разбъркайте. След това сложете смлените бадеми. Когато ги поеме добавете брашното на части, заедно с бакпулвера. Разбъркайте всичко заедно добре.
Прехвърлете на плота с малко брашно и омесете за минута-две.
Подгответе си тава и я покрийте с хартия за печене. Оформете топчета, колкото орех от тестото и ги подредете върху хартията на разстояние едно от друго.
Ако искате оформете и кравайчета. Печете сладките 45 минути, до готовност, като на дъното на фурната сложете тавичка с вода, да се изпарява по време на печенето.
Охладете добре и поръсете много обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
здравейте :) искам да споделя от личен опит (и позовайки се на гръцка рецепта),ако добавите и 1/5 ч.л.индийско орехче стават още по вкусни❤👍
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Следващия път ще опитам :)
ИзтриванеМоже ли вместо с коняк примерно с ром?
ОтговорИзтриванеДа, мисля, че няма да промени генерално вкуса.
Изтриванемерси
Изтриванемерси
ОтговорИзтриванеЧудни са ти курабийките, Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Веси. Буквално водят до пристрастяване :)
ИзтриванеЗдравейте ! Бихте ли казали от посочените продукти колко броя сладки във форма на топчета излизат. Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЗдравейте, на мен ми излязоха 25 сладки. Зависи от големината ви и формата.
Изтриване