Търсене в този блог

четвъртък, 20 декември 2018 г.

Печени, свински ребърца

    Напоследък може би най-любимото ми ястие в ресторант е печени, свински ребърца. Умирам си за тях..:) Толкова са крехки и вкусни. Е, оказа се, че не са чак толкова сложни човек да си ги приготви у дома. Разучих доста рецепти. Всички от тях, обаче, бяха с купешки сос Барбекю. Разбира се аз нямаше как да ползвам такъв, затова си направих домашен, който стана страхотен! Ребърцата мариновах и след това задуших за 2,5 часа под звездния ми помощник в кухнята, фолиото на Fino, което ги направи супер крехки и сочни. След това запекох под грил за 5 минути за финален щрих. Получиха се страхотни ребърца, а ние здравата се оцапахме с децата, докато ги хапвахме, но нали това е идеята в крайна сметка :)



Продукти:

10 бр. свински ребра

продукти за маринатата:

1 кафена чаша кафява захар
1 ч.л. пушен, червен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. чесън на прах
черен пипер
1 ч.л. сол

продукти за сос барбекю:

1 ч.ч. доматен сос
1 ч.л. сос Уорчестър
1 и 1/2 ч.л. Дижонска горчица
4 с.л. кафява захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 и 1/2 ч.л. пушен, червен пипер
черен пипер
1 ч.л. тъмен, балсамов оцет

няколко стръка мащерка
струя зехтин

алуминиево фолио Fino


Кипнете на котлона продуктите за сос Барбекю, след това намалете и оставете леко да се редуцира и сгъсти. Внимавайте, че може да пръска. Ползвайте капак. 

В купа смесете съставките за маринатата. 
Почистете, с помощта на нож, задната мембрана на ребрата, откъм страната на кокалите, за да поеме месото по-добре маринатата.
Намажете го обилно с маринатата от всички страни. Увийте го във фолио и го оставете в хладилника поне за час, а най-добре няколко часа. Когато го извадите ще се е овлажнило.

Загрейте фурната на 200 градуса.


Покрийте тава за печене с поне три листа фолио. Извадете ребрата и ги сложете в тавата.
Намажете ги с част от соса барбекю, полейте със струя зехтин, сложете няколко стръка прясна мащерка, след това покрийте с още 2 листа фолио и завийте добре на пакетче от всички страни.



Печете ребърцата под фолио около 2,5 часа. След това внимателно отворете горното фолио, намажете с още сос Барбекю и включете на горен грил фурната, за да ги по запече за 5 минути.

Поднесете топли със свежа салата и останалия сос.


Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар