Много обичам полента. Италианците ги разбират тези неща. Грилована или просто варена като качамак полентата е чудесно решение за бърза вечеря. Приготвя се буквално за минути, а към нея можете да поднесете микс от зеленчуци, както направих аз или месо. Запържих тиквички, чери домати и манатарки с малко чесън, мащерка и зехтин. Ммм...и поднесох. Много вкусно!
Продукти за полентата:
300 г царевично брашно
900 мл. прясно мляко
1 скилидка чесън
1 стрък мащерка
1 ч.л. сол
50 г масло
100 г Пармезан
продукти за зеленчуците:
10 бр. чери домата
1 зелена тиквичка
сушени манатарки
4 стръка прясна мащерка
30 мл. зехтин
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
Нарежете тиквичките на кубчета, а чери доматите на половинки. Накиснете в гореща вода сушените манатарки, отцедете и ги нарежете.
Сложете всичко в тиган и ги запържете с малко зехтин, стисната скилидка чесън, сол, черен пипер и мащерка, до омекване.
Налейте млякото в тенджера. Пуснете вътре скилидка чесън, стрък мащерка и чаена лъжица сол. Кипнете, намалете котлона, извадете чесъна и мащерката и започнете малко по малко да изливате царевичното брашно, като бъркате енергично, за да го поеме. Добавете бучка масло и настърган Пармезан. Разбъркайте.
Поднесете топло със зеленчуци и поръсете с прясна мащерка.
Ани,
ОтговорИзтриванечудесна полента, интересно и много вкусно предложение.
Поздрави !